Návštěvníci z Mlčící planety

Návštěvníci z Mlčící planety https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32377/kosmicka-trilogie-navstevnici-z-mlc-MTN-32377.jpg 4 163 26

Kosmická trilogie série

1. díl >

Neobyčejné dobrodružství filologa Elwina Ransoma začíná ve chvíli, kdy tento anglický univerzitní profesor, jehož předobrazem prý byl autorův přítel J. R. R. Tolkien, vnikne při hledání noclehu do zahrady domu Na Vršku. Přijetí, jehož se mu dostane od dvou místních obyvatel, fyzika Westona a kariéristy Devina, není nijak vřelé, ale nakonec je pozván do domu. Tam ho ovšem jeho hostitelé nejprve omámí a posléze dokonce ranou do hlavy přivedou do bezvědomí… Ransom přichází k sobě ve vesmírné lodi, jež se vzdaluje od Země k jakési planetě, již jeho únosci nazývají Malacandra. Začíná chápat, proč Weston a Devine tuto cestu podnikají – první z nich chce i za cenu vyvraždění mimozemské civilizace získat pro lidstvo další planetu a druhý se zřejmě na této planetě touží jen obohatit. Ransom se šťastnou náhodou dozvídá i to, jaká by měla být jeho role. Weston s Devinem ho chtějí předat domorodým tvorům, o nichž předpokládají, že jej rituálně obětují. Ransom ví, že má jedinou naději – a tak po příletu na planetu využije první příležitosti a prchá purpurovým lesem do zcela neznámého světa… Při čtení prvního dílu Kosmické trilogie C. S. Lewise si brzy uvědomíme, že napínavý příběh odehrávající se v exotickém prostředí vzdálené planety je zároveň sugestivní zprávou o vnitřním vývoji hlavního hrdiny, jenž se musí konfrontovat s neznámou civilizací. Tato konfrontace je pro něj v duchovním smyslu nesmírně očistná – vychází z ní jako silná osobnost, která si pronikavě uvědomuje řadu fatálních selhání moderního světa.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Návrat domů
Originální název:

Out of the Silent Planet , 1938


více info...

Přidat komentář

ZáchodovýČtenář
08.04.2024 5 z 5

Poprvé jsem knihu četla zároveň se zvědavostí, je to kniha oblíbeného autora, ale zároveň tak rozdílná než to, co jsem od něj četla. Nakonec jsem se začetla a zanedlouho přečetla znovu, protože mi dost věcí uniklo. Doporučuji totéž.

Nermal
06.10.2023 3 z 5

Filozofická konfrontace dvou civilizací, pozemské a marťanské, nastavuje zrcadlo pozemské rozpínavosti a nadřazenosti oproti mírumilovné filozofii marťanské. Napsáno 1938 a vede minimálně k zamyšlení.


gab72
15.08.2023 4 z 5

Zajímavé, veliká inspirace. Opakující se stále stejná pravda o lásce k životu (Bohu) a k živému (božímu), která se objevuje i v jiných jeho dílech. Ta vždy uklidní, naladí i potvrdí, že jde člověk správně anebo aspoň v duchu svého nejlepšího svědomí a vědomí, které má ...těším se na další díly.

Luigi1
04.12.2022 5 z 5

Jsem přesvědčen,že v galaxii nejsme sami

Eridan
27.01.2022 4 z 5

Celkovou atmosférou mi kniha nejvíc připomínala Nekonečný příběh. Cestování po světě plném fantaskních tvorů, lehký filozofický přesah a hloubka, jakási vlídnost k hlavnímu hrdinovi. Lingvistickými popisy a pokusy mi to zase připomnělo Mluvčí za mrtvé Orsona Carda (druhý díl Enderovy hry). Inspirace křesťanstvím je zřejmá ale nenásilná. Druhý díl určitě přečtu.

PastorMal13
04.07.2021 5 z 5

Není to běžné scifi, je to skoro až „duchovní literatura“ s velkým poselstvím.

martin_aston
26.04.2021 4 z 5

Z hľadiska sci-fi poplatné svojej dobe. Trošku naivné.
Z hľadiska filozofie a premýšľania o dobre a zle platné univerzálne. Naviac, opisy planéty a tvorov na nej sú krásne, to Lewis vie.
Dobrý úvod do trilógie, v ktorej bol každý diel úplne iný, ale spolu tvoria zaujímavé čítanie, nútiace čitateľa premýšľať.

Jack Bauer
07.02.2021 1 z 5

(SPOILER) Když vezmeme v potaz, že kniha byla psána v roce 1938 tak na tehdejší dobu to musela být pecka. Z dnešního pohledu, když si odmyslíme neuvěřitelné množství nesmyslů tak se jedná o čtivě nečtivou sci-fi trilogii.
SPOILER: To si takhle dva vidláci na statku postaví kosmickou loď, vezmou si pár konzerv a vydají se s uneseným kolemdoucím na výlet na planetu bez skafandrů jen s pistolkama, kam už létají po několikáté, aby obětovali uneseného sornům , který jim uteče k Hnorsům, kde se lehce naučí jejich řeč, ochutnává jídlo, planeta má samozřejmě dýchatelnou atmosféru apod. V polovině jsem to zabalil i když příběh mě docela bavil, ale celé mě to nějak lezlo na nervy. Takto zastaralá sci-fi typu H.G. Wells, Troska, Jules Verne apod. už nejsou pro mě.Tenhle autor nebude moje parketa, mělo mě už odradit , že napsal Letopisy Narnie.

bílárůže
30.12.2020 4 z 5

Od této knihy jsem nic nečekala, a tak jsem byla překvapena, o jak poutavé dílo se jedná. Již teď jsem zvědavá na zbylé dva díly. Fantasy a sci-fi skoro nečtu, proto jsem byla ohromena, že mne Návštěvníci z Mlčící planety vůbec bavili. Přesah tohoto díla se dal vzhledem k jeho autorovi očekávat, ale i tak jsem provětrala své mozkové závity přemýšlením nad pravým jménem Mlčící planety. Z vědeckého hlediska se dnes jedná o hloupost, ale literárně má kniha spád a udržuje čtenáře v napětí, co přijde dál i po tolika letech.

PeterBahn
27.12.2020 5 z 5

Po přečtení Narnie (v první polovině 90-tých let) jsem posmutněl, že autor už nenapsal podobnou sérii. Za nějaký čas mi známý (pracoval v Návratu domů) sdělil, že se připravuje Kosmická trilogie…
Zakoupil jsem první knihu a po nějaké desítce stran jsem se „nakolejil“ a spokojeně dočetl. Chytře přemýšlivá fantazy (i když fyzikálně ne moc fungující, ale to je naprosto vedlejší) nás vede k zamyšlení obecně nad dobrem a jeho opakem…

Janadvorackova
19.10.2020 4 z 5

Pokud máte při čtení sci-fi pocit, že si jsou všechny mimozemské rasy podobné, respektive všichni vypadají jako lidé, tak tenhle příběh vás překvapí.
A nejen tímhle.

ComicGuy899
18.09.2020 4 z 5

Lewis píše aj lepšie...
Nechápte ma zle zlá kniha to nie je.
Len mi príde, že Lewis nie je ten typ človeka, ku ktorému sa mi hodí filozofické sci-fi na štýl Malého Princa.

Ale inak dobre napísané...

aginecka
03.08.2018 3 z 5

Na můj vkus trochu přefilozofované, ale fantazie obdivuhodná.

teltri
16.11.2016 1 z 5

Nudááá. Ach jo, zklamání.

shmaic
22.10.2016 5 z 5

wow, weston před koncem, no dobrý no, to už jsem nečekal. plánoval jsem 4 * ale za ten konec je to jasně 5. a na svou dobu.... bomba.

Michal1999
21.09.2016 5 z 5

Opravdu skvělá kniha. C.S.Lewise mám teď ještě radši, i když do Narnie jsem se zamiloval už na jaře. Spoustu myšlenek zůstává stejných, jen tady je to řečeno naplno (taky to není útlá knížka pro děti). Ransoma si člověk zamiluje stejně jako nápaditou planetu se třemi originálními "hnau". Mně osobně se nejvíce líbili pfifltriggové, kteří tam ale také byli nejmíň. No, snad v příštích dílech :) Nejlepší je scéna krátce před koncem, kde Weston obhajuje své názory. Ta pasáž by zasloužila vyrýt do mramoru. Jinak, doufal jsem, že Weston nebo Devine zemře (nejlépe oba dva). Takže opět říkám, snad v příštích dílech :D

klikas
19.05.2016 4 z 5

Moudrá "sci-fi"...

Thebookman
06.08.2015 5 z 5

Naprosto nádherná knížka. Četlo se to výborně. Stránky jen letěly před očima. Ani jednou mne nepřišlo, že by to bylo nudné. Kdo se ponoří do děje zjistí, že má tento příběh hlubokou myšlenku. Podle mého je to knížka nadčasová. Další dvě pokračování budou jistě stejně zajímavá, ne-li ještě zajímavější.
Návštěvníci z Mlčící planety by byl i skvělý film. Divím se, že už dávno se tohoto příběhu někdo neujal. V současné době, kdy většina fantasy filmů jsou převážně tvořená 3D grafikou, tak si myslím, že by převést tuto trilogii do podoby filmu nemusel být problém. Aspoň z technického hlediska. Ale není to jen o tom..
Když vznikl Avatar s planetou Pandora, věřím, že by na filmovém plátně mohli vzniknout Návštěvníci z Mlčící planety s Malacandrou/Marsem a jejím úžasným světem barev a harmonie.

tlapička
09.02.2015

Dobrá kniha velice čtivá dobré nápady- i humor

Doriana.M
15.01.2014 5 z 5

Kniha po sobě zanechá zvláštní pocit. Je poměrně obtížné ho identifikovat. Zaujal mne odlišný náhled autora na vesmír a cestování v něm, upoutalo mě také vyprávění o obyvatelích Marsu, o jejich filosofii a způsobu života. Po přečtení jsem si zakoupila i další díl a nelitovala jsem.

Autorovy další knížky

C. S. Lewis (p)
britská, 1898 - 1963
1991  84%Lev, čarodějnice a skříň
2008  90%Rady zkušeného ďábla
1993  79%Čarodějův synovec
1992  82%Princ Kaspian
1993  82%Poslední bitva

Kniha Návštěvníci z Mlčící planety je v

Právě čtených4x
Přečtených253x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených12x
Knihotéce116x
Chystám se číst66x
Chci si koupit14x
dalších seznamech4x