Kosmas, Markéta Lazarová

Kosmas, Markéta Lazarová https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297978/bmid_kosmam-marketa-lazarova-puD-297978.jpg 5 8 2

Kosmas Obrazy z dějin národa českého jsou nedokončenou rozsáhlou literární freskou, v níž se Vladislav Vančura snažil povzbudit národní sebevědomí v těžkých dobách. Na stylizovaných příbězích slavných českých osobností autor ukazuje, jak se historie neustále mění a i po té nejčernější noci vždy ráno vysvitne slunce. Rozhodně se nejedná o další nezáživnou příručku dějepisu, postavy na stránkách ožívají a k lidem promlouvají jazykem, který je dokonale srozumitelný i pro moderního čtenáře. Při bližším zkoumání zjistíme, že mnohé historické události důvěrně známe i z dnešní doby. Markéta Lazarová Klasický román Vladislava Vančury přináší příběh o čisté duši a čisté lásce uprostřed chladného a nemilosrdného středověku. Markéta Lazarová má být zaslíbena bohu a strávit život v bezpečí kláštera, ale namísto toho je unesena čeládkou loupežníka Kozlíka. Uprostřed nelítostné sebranky kupodivu nenachází jen ponížení, ale i lásku, pokoru a pokřivený, leč upřímný smysl pro čest. Poprvé román vyšel v roce 1931 a v roce 1967 na jeho motivy František Vláčil natočil film, který se zařadil k vrcholům české kinematografie.... celý text

Přidat komentář

Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Za mně perfektní četba, která není pro každého. I filmové zpracování Markéty není špatné a já si spoustu věcí dala dohromady, když jsem si spojila jak čtenou formu, tak filmovou.

Marekh
27.08.2020 3 z 5

Vzpomínám si, že v 1. ročníku na střední škole jsme si měli přečíst knihu KOSMAS od Vladislava Vančury, kterou jsme měli jako povinnou četbu. Měl jsem vydání z roku 1987, knihu vydala Mladá fronta. V knize se nachází také román MARKÉTA LAZAROVÁ, kterou jsem nečetl v studentských letech, ale až v roce 2020. Kosmase jsem si zpracoval do Čtenářského deníku, který mám před sebou, když píšu tyto řádky. Kosmase nalezneme v knize OBRAZY Z DĚJIN NÁRODA ČESKÉHO I, kde zabírá malou část z celkového rozsahu knihy. Obrazy z dějin národa českého mělo být původně kolektivní dílo, které mělo přinést beletristický pohled na počátky národní historie, ale nakonec ho Vančura napsal sám. Původně mělo vyjít více dílů, ale nakonec vyšly jen 2 díly. Vančura byl v roce 1942 zatčen gestapem a zastřelen. Kniha měla posilovat národní sebevědomí po chvílích pomnichovských.

KOSMAS byl kanovníkem pražské svatovícké kapituly, za manželku měl Božetěchu. Vančurův Kosmas není podrobný Kosmasův životopis, ale spíše popisuje poměry v Čechách v době jeho života. Kosmas se zajímal o povídky, které si lidé říkali mezi sebou. Na jedné procházce u řeky potkal 4 žebráky, kteří mu vyprávěli svoje příběhy, které si poznamenal.. V době Kosmovy nebyly poměry v Čechách ustálené a prolínala se zde doba otrokářská a feudální a zaniká pohanská doba s nastupujícím křesťanstvím. Závěr knihy je smutný. V Čtenářském deníku jsem si vypsal citát, který mne zaujal, ale pokud bych ho napsal, tak bych prozradil závěr knihy a to bych nechtěl, pokud by se rozhodnul některý ze čtenářů mých komentářů si knihu přečíst. Možná časem si Kosmase znovu přečtu a připomenu si tento příběh a zhodnotím, jestli jsem udělil spravedlivě 3 hvězdičky. :)

Asi neplánuji do budoucna si přečíst knihy OBRAZY Z DĚJIN NÁRODA ČESKÉHO. Myslím si, že tyto knihy osloví zejména čtenáře, kteří mají rádi českou historii. V budoucnu uvažuji, že bych si raději znovu přečetl STARÉ POVĚSTI ČESKÉ, které napsal Alois Jirásek. Knihu jsem četl už dvakrát a rád bych si zase jednotlivé příběhy připomněl. Takže půjdu do známých a ověřených vod, kdežto u Vančury člověk nikdy neví. Jak už jsem se zmiňoval v mnoha komentářích, Vančura nepatří zrovna mezi spisovatele, kteří by se četli jednoduše, spíše naopak. Styl psaní je náročnější a někdy to může působit až nezáživně, více se na jeho knihy musím soustředit. Je to prostě "vančurův styl," který je nenapodobitelný. Používá přechodníky, archaická slova apod.

Jak je známo z historie, KOSMAS napsal knihu KRONIKA ČESKÁ, která zachycuje české dějiny od nejstarších (mýtických) dob až do autorovy současnosti.