Korzáři Francouzské revoluce

Korzáři Francouzské revoluce https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37284/bmid_korzari-francouzske-revoluce-ToW-37284.jpg 5 17 4

Korzárská válka série

< 2. díl

Podtitul: Korzárská válka 2 Tři čtvrtě století po smrti krále Slunce plamen korzárské války skomíral. Pak vypukla revoluce a korzárská válka znovu vzplanula. Vedla se však za zcela odlišných podmínek. Lodě korzárů Francouzské revoluce nepřesahovaly velikost fregaty a mnohdy se jednalo o malé kutry, v nichž se dala děla spočítat na prstech. Revoluční Konvent, Direktorium, Bonaparte ani Napoleon nedali korzárským kapitánům to, co poskytl jejich předchůdcům Ludvík XIV. Duguay-Trouin či Bart mohli změřit síly s největšími válečnými koráby anglickými a holandskými. Surcouf, Fourmentin, Füet, Aregnaudeau či Angenard takovou šanci nikdy nedostali. Přesto to byla válka urputná. Francouzští korzáři škodili Britům a jejich spojencům u břehů své země, v Atlantiku, Karibském moři i Indickém oceáně. I tato korzárská válka měla mnoho hrdinů. Autor Korzárů krále Slunce vypráví příběh legendárního Roberta Surcoufa i zapomenutých kapitánů Broquanta, Souvilla, Dutertra a desítek dalších. Využívá, podobně jako v prvním svazku Korzárské války, dobové memoáry a řadu dalších dokumentů. Nepomíjí ani souvislosti s osudy francouzského válečného námořnictva před revolucí a během ní. Na stránkách knihy tak ožívají i velké bitvy, Ouessant, 13. prairial, Aboukir, Trafalgar.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Akcent
více info...

Přidat komentář

Richie1
10.12.2020 5 z 5

Korzárská válka Francouzů v době jejich velké revoluce byla do značné míry válkou Davida proti Goliáši - až na to, že srazit anglického Goliáše se vůbec nepodařilo. Revoluční konvent, ani pozdější Napoleonské císařství nedokázalo účinně podpořit výstavbu námořních sil, a tak francouzské námořnictvo skomíralo. Korzáři sice udivovali svou smělostí a statečností, ale to na anglickou námořní převahu nestačilo.
Kovaříkova kniha je opět brilantním popisem úžasné historie námořních bitev a válek v době, která sama o sobě byla neustále běžící válkou. Nejvíce mě na knize bavily ty úžasné příběhy některých korzárských kapitánů, které by se staly, kdyby byly kvalitně zfilmovány či literárně zpracovány, nesporně thrilery či bestselery. Místy jsem žasnul nad neskutečnou odvahou francouzských korzárů i třeba nad jejich neutuchající snahou dostat se ze zajetí na anglických pontonech. A s obdivem jsem zaznamenal i nesčetné projevy šlechetnosti vítezů nad poraženými. Byla to divoká doba, přičemž je mnohem více známa z napoleonských vítězství na souši, ačkoliv na moři se bojovaly neméně urputné a heroické bitvy. Kovařík opět nezklamal. 90%

Igor1311
18.10.2020 4 z 5

Klasicky vyborne napísaná kniha s množstvom spomienok, opisom niele bitiek, ale aj života korzára. Oproti prvej časti však akési slabšie tempo, ale to to len vdaka tomu, že začiatok 19. storočia francuzskym korzárom velmi neprial, aj ked mali pomerne slušné vysledky, doba velkých bitiek ustala a po Trafalgare zohrávalo francuzske námorníctvo len nevelku ulohu.


Francois17
24.03.2018 5 z 5

Kapitoly z Indického oceánu byly výborné, ale jinak mám z knihy podobný dojem jako předchozí čtenář. Chyběla ta velká jména a velké příběhy. I tak to bylo velice zajímavé, ale trochu méně čtivé.

braunerova
16.12.2017 4 z 5

Výborně psaná literatura faktu, jak je ostatně u tohoto autora pravidlem. Přesto mě kniha nebavila tolik jako předchozí díl. Nejspíše proto, že korzáři revoluce byli jen stínem korzárů Ludvíka XIV. Jejich osud se zpravidla vejde na několik stránek A5. Po přečtení další kapitoly jsem si už nepamatoval ani jejich jméno. Vyjímkou byl jen Robert Surcouf:

"Staří námořníci, trosky velkých válek s tvářemi zbrázděnými jizvami, plakali... napsal jeden přihlížející. Plakali nejen nad nejslavnějším korzárem revolučních a napoleonských válek, ale i nad svým mládím a nad časy korzárské války, které skončily."