Planoucí koruny

Korunní princezny série

< 3. díl

Catherine Doyle, Katherine Webber

Komentáře

Rose a Wren vyšly z bitvy s povstalci vítězně a vrátily do svého království magii. Ve stínech Eany však číhá nebezpečí. Wren nemá svou magii pod kontrolou, a navíc je kouzlem spojená s gevranským králem Alarikem, na kterého chce zapomenout. Rose zase dostane mrazivé varování od nemrtvé předkyně Uny Stříbřice. V zoufalství se vydává hledat pomoc u Shena Lo v Království slunce. To, co tam ale najde, jí může zlomit srdce. K záchraně Eany bude zapotřebí vše – včetně oběti, na kterou královny nejsou připravené.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , CooBoo
Originální název: Burning crows, 2024

Komentáře knihy Planoucí koruny

Ebony
23.02.2026

Tahle série mě bavila! :-) I když už nejsem úplně cílová skupina, nemohla jsem se odtrhnout a stránky mi mizely před očima. Milý a čtivý příběh, ale to, co ho dělalo tak dobrým, byly jednoznačně postavy. Ať už šlo o vedlejší, záporné nebo jen okrajové, všechny tam měly své místo a já je naprosto hltala.

Obě sestry, ač dvojčata, byly naprosto charakterově odlišné, ale obě měly něco do sebe a jejich problémy, příběhy i minulost vás nenechaly chladnými. A jejich protějšky byli dokonalí! Každá sestra si pro sebe vybrala naprosto rozdílného partnera, ale i ti mě bavili. Ačkoliv zde nemáme žádné peprné scénky, i tak vás to vtáhne a bude bavit.

Zároveň si myslím, že tahle série je vlastně pro všechny věkové kategorie. Každý z nás byl přece dítětem, které vyrůstalo na Disney příbězích a pohádkách, věřilo na lásku, osud a šťastné konce. A přesně tenhle pocit vám tahle série znovu připomene – pohladí vaši dětskou duši a dovolí vám na chvíli znovu věřit na kouzlo.

Tuhle sérii jednoznačně doporučuji skoro všem, protože si zde každý přijde na své. Já budu jen doufat, že se brzy dočkáme překladu i dalších knih z této série, abychom věděli, zda nalezly své štěstí i vedlejší postavy :-) A hlavně ALARIC!

Minonka111
18.02.2026

(SPOILER) Já to prostě strašně milujuuuuuuu!!

Skončilo to úplně úžasně a jediná věc mi na tom vadí... A to, že to skončilo! Neee!

Tohle bylo tak hrozně úžasné! Milovala jsem všechny postavy co tam byly (ať už zemřeli nebo ne...). Bylo to opravdu neuvěřitelné!

Celou dobu jsem Wren a Torovi tak hrozně fandila, že když se ukázalo, že budou spolu...no, bylo to (zkráceně) úžasné..!!

Shen a Rose byli taky cute (really velmi) a já jsem si to celou dobu moc, moc užívala.

A teď k ději:
Wren nema něco ve své magii pod kontrolou, a taky zjišťuje že to stejné se děje i králi Alarikovi. (A Tor je samo s ním :p) Rose dostane mrazivé -doslova- varování od svojí nemrtvé roztáté z ledu předkyně - od Uny Stříbřice. A tak se vydá poprosit -už- krále Shena o pomoc. Aleee v království Slunce se koná jakási slavnost, kam se sjíždějí princezny z jiných zemí a... Koho si Shen nakonec vybere?

Říkám vám, miluju!
Skvělé jako už něco dlouho ne.
Chtěla bych speciální ještě vyzvednout kouzelné prostředí hor a kouzelné pouště. To mě učarovalo už úplně!

No nic co tu ještě děláš? Bez si číst!!
Nejlépe tuto geniální trilogii!! Tak zatím!

CarolineAn
12.01.2026

(SPOILER) A je to tu, poslední díl z trilogie Korunní princezny: Planoucí koruny!

Jak to bývá u mě zvykem, jako první musím ocenit krásnou obálku - Wren a Rose to na ní moc sluší, oheň kolem nich tomu dodává tu správnou atmosféru, a samozřejmě zlatě vyvedený název knihy a "rámeček" podél stran dává celkové podobě obálky ten správný šmrnc. Teď ale k ději knihy....

Námět příběhu nebyl špatný, měl "dořešit" to, co měli Rose a Wren z minulého dílu rozdělané - tedy...oživenou dávnou příbuznou Unu Stříbřici, temné prokletí, které v sobě Wren po použití krvavé magie stále nese (společně s Alarikem), a - jak jinak - nedořešený milostný život obou sester. ALE, a tohoto dojmu jsem se nemohla zbavit po celé čtení knihy, že je příběh uměle natahovaný jen, aby autorky měli o čem psát, a mohli si říct "napsali jsme trilogii".

Na začátku se příběh krásně rozvíjí - Una poprvé zaútočí, Wren a Rose jsou nuceny se znovu rozdělit, aby si vyřešili svoje problémy (Wren svojí kletbu, Rose sestavuje armádu na poražení Uny) a pak tu máme několika stránkové pasáže o cestách na místa, do kterých Rose či Wren šli úplně zbytečně, jelikož jim to nijak s jejich problémy nepomohlo (tedy kromě těch kouzelných zbraní, které získali, ale i tak...).
Jediné k čemu tyto cesty sloužili bylo rozvinutím jejich milostného života - Wren se tu zapletla do milostného trojúhelníku s Torem a Alarikem - pro moje zděšení. Milostný trojúhelník je to nejhorší klišé, které v knihách nemám ráda, a kolikrát je naprosto zbytečné. A popravdě bych ho čekala spíše u Rose, ale z nějakého důvodu to potěšení měla Wren....ale co se dá dělat...(Nakonec jsem byla ráda, že Wren skončila s Torem, tak nějak se k sobě nejvíce hodili...)

Po dlouhých cestách, při kterých se mezi sebou obě sestry dvakrát minuli, Wren a Rose došli ke stejnému závěru - aby zachránili své království a zrušili temnou kletbu, kterou v sobě Wren měla, tak musí zabít Unu; a že k tomu potřebuji zbraň vyrobenou čaroději....

Posledních několik set stran už příběh zase dobře plynul, schylovalo se k boji. Abych to zkrátila, nakonec sestavili obrovskou armádu (protože Una si mezitím postavila svojí "neživou" armádu z mrtvol zvířat i lidí), sehnali potřebnou zbraň a střetli se v epické bitvě s Unou a jednou provždy jí zprovoznili ze světa.

Co se týká Planoucí koruny jako celku, tak to nebylo špatné čtení, jen ta kniha mohla být poloviční (Anebo nemusela být vůbec, kdyby druhý díl skončili trochu jinak...). Aspoň za mě byl poslední díl trilogie nejslabší - pod tři hvězdičky bych nešla, ale....no, vyjádřila jsem se výše dost...

CarolkaB
21.12.2025

Zazvonil zvonek a pohádky Rose a Wren je konec. Byl to sladký příběh plný různých zajímavých zápletek, příběhů, charakterů... ale asi se nicnevyrovná jedničce a celkově prvnímu uvedení do světa. Zároveň mi přišlo, že tahle poslední knížka pěkně rychle utekla dřív, než jsem se do ní dokázala pořádně začíst. Co musím vytknout nakladatelství - proč už není v tomto díle mapa království? Pokud vím, v minulých dílech byla přiložená a tady mi vyloženě chyběla. Škoda :(

eva-lupen
21.09.2025

Docela ráda bych viděla Rose jak bojuje v sukních. ;-) A možná se i dočkám, když to plánují zfilmovat :-D. I když, to bych se asi nedívala, protože horory nemusím a tohle by zfilmované musel být romantický horor. Armáda oživlých mrtvol a koster vylézajících z hrobů... no fuj. Za mne tedy nejslabší díl.

Nessian
11.08.2025

Za celou tuto sérii shrnu k této knize: po ledasjakých obdobných příbězích tohoto žánru možná by někdo řekl průměr - možná námětem, fakt trošku Disneyovské - hlavní hrdinky tak mlaďoučké holčiny, které by v reálu těžko byly na některé věci tak vyspělé; ale mě už dlouho nic nedostalo tak, jako ten dlouhodobý neuvěřitelně reálný a emocionální vývoj vztahu mezi Wren a Torem - od zakázaných flirtů na začátku po Míšnické hory... až k finále. To celé - po opětovném pročtení ( poněkud s vynecháním linie Rose ) to bylo tak něco uchopitelného a krásně normálního, jak už dávno sem nečetla. Jakože Alarik OK, ale... Za mě jen nepatrné zklamání ( oproti podobné četbě) , že alepoň malinko víc dámy autorky nepustily uzdu popisů v těch milostných scénách. Ale to je věc vkusu. Celkově přečteno bez dechu a následně sem se opakovaně vracela k linii Wren, prostě úžasné.

Ver2298
09.07.2025

(SPOILER) Bohužel byl pro mě poslední díl těžce čitelný.

Námět a nápad autorek špatný nebyl, ale přiznám se, že to pro mě nebylo kdo ví jak zaživné. Nejvíc mě bavil trojúhelník mezi Wren, Alarikem a Torem.
Ale to bylo asi tak vše. Knihu jsem nedokázala číst déle než 20 minut a pak jsem ji vždy odložila protože mě nebavila.
Je to škoda, věřím tomu že by to mohlo být mnohem víc nášlapané.

ydnac
27.06.2025

WREN OŽIVILA DÁVNO POHŘBENOU ČARODĚJKU UNU!
A TA CHCE ZPĚT SVOJE BÝVALÉ KRÁLOVSTVÍ!!!

A rozhodně nepotřebuje nynější královny!
Rose, Wren i Alaricovi se o ní zdá. Děsí je svým příchodem.
Ptáci odlétají, květy uvadají a Una se blíží.
A není sama. Buduje armádu nemrtvých.
Nechává za sebou spoušť.
Wren a Alaric si odnesli z oživení Ansela kletbu. Oba mají stříbrnou jizvu na předloktí a z obou vysává energii a magii.
Oba se proto vydávají do magických hor a doufají v pomoc. S nimi jde samozřejmě Tor a Elske :-).
Rose jede za Shenem s žádostí o pomoc a taky jí chybí :-).

BLÍŽÍ SE POSLEDNÍ BITVA!

A je to tu.
Zazvonil zvonec a další série je konec.
Třetí díl vše vyřešil :-).
Jednoduchá, předvídatelná fantasy na oddech :-).

andrejci
16.06.2025

Tak poslední díl je za mnou a já musím říct, že jsem spokojená. Moc se mi líbilo jak to autorky vymyslely a celé ukončili. Nejvíc mě na této knize bavily kapitoly z pohledu Wren a jejího putování. Přece jsen s Torem a Aricem tvoří skvělou trojici. Jasně v jejím případě jsem fandila jinému. I tak je Wren moje oblíbená sestra. Co se týče Rose a Shena tak ti jsou pořád skvělí.
Trošku mě mrzelo, že tam není mapa, ale poradila jsem si. Pokud vyjdou další knihy tak si je ráda přečtu.
Toto je milá a nenáročná série u které si každý odpočine.

kolacky
10.06.2025

Líbilo. Wren skončila s tím pravým, lidi. O Rose to bylo jednoznačné. Je jasné, že na konci v bitvě muselo dojít na oběti... ale i na smír a šťastné konce. A že budou další díly? Ty si ujít nenechám.

Veju007
02.05.2025

Máme tu poslední díl trilogie, která mě osobně velmi mile překvapila. Pořád si myslím, že nezodpovědná, sobecká a lehkovážná Wren si spoustu způsobila sama a je to má méně oblíbená sestra.
Rose a Shen jsou naprostý zlatíčka a miluju je! S kým nakonec skončila Wren, to nebudu komentovat…

Ano, je to young adult fantasy a je to čtivé, skvělé, napínavé a ráda jsem se do tohoto světa vracela.

Capybar(k)a18
26.04.2025

(SPOILER) Můj nejoblíbenější díl je pořád druhý.
Ano, zakončení bylo krásné a mrzí mě že série už končí, ale prostě mi tam chyběla ta čtivost druhého dílu.
Možná to bylo tím že jsem tento týden VŮBEC neměla čas na čtení, protože v úterý jsem měla nauku a housle, ve středu soutěž z nauky a ve čtvrtek taneční den otevřených dveří, tak se vůbec nedivím že v pátek jsem onemocněla.

Děj knihy:
Rose a Wren zvítězily v boji s povstalci a vrátily do Eany magii. Přesto na ně čeká další nebezpečí. Wren nemá svoji magii pod kontrolou a je kouzlem spojená s Alarikem na kterého chce zapomenout. (Jako proč mi to děláš Wren?!) Rose zase dostane (podle anotace) mrazivé varování od její staré, nemrtvé předkyně Uny Stříbřice, kolem níž se nakonec točí celá série.
Přestože je zoufalá, (velmi) tak se vydává hledat pomoc u Shena v Království slunce. To co tam ale najde, tak ji může zlomit srdce. :O
K záchraně jejich kralovství, bídě zapotřebí spousta obětí, na které Rose a Wren očividně nejsou připravené…

Jo, už se mi nechce tenhle koment protahovat takže řeknu jenom pár základních věcí.
Wren skončila s Torem. Jako PROČ vždycky musím fandit těm co s ní neskončí!
* Naštvaný smajlik

Tak jo, jsem strašně ráda že jsem si tuhle serii přečetla.
Tak zas nekdyyy!

AnnaBa
28.03.2025

Super zakončení. I třetí díl mě moc bavil, jen bych si pro Wren vybrala někoho jiného, to mě trochu zklamalo.

Jajinka713
23.03.2025

Tenhle svět budu opouštět těžko, takže jsem ráda, že autorky se rozhodly udělat ještě dvě knížky.
První, co musím zmínit je to, s kým skončila jedna ze sester. Samozřejmě si vybrala toho druhýho než jakého jsem si oblíbila . Jinak mám stále radši Wren, i když si Rose v tomhle dílu u mě polepšila. Má to v podstatě šťastný konec, za což jsem velice ráda
Děj byl tentokrát napínavý od začátku a styl psaní je stále čtivý. Dávají tomu hodně i střídavé kapitoly Wren a Rose, které často končí otevřené.
Mapa? Kde je mapa? Kam se nám z prvního dílu poděla? Tohle mě celou dobu opravdu mrzelo, nemoct se podívat, kam jdou a jak to vlastně vypadá.
Za mě je tahle série jedna z top a určitě jí dejte šanci

DreamerX9
06.03.2025

Poslední díl a asi nejvíce prokousávání z celé série. První díl mě velmi bavil a tenhle poslední, zdá se mi, že dějově se kniha točila nejvíce kolem romantické linky. Poslední díl byl takový pohodový průměr.
Na celé sérii ale musím vyzdvihnout jedno a to, že je to konečně série která nezapadá do klišé současných fantasy. Je originální, odpočinková a postavy mezi sebou mají skutečná pouta.

blankacte
01.03.2025

Planoucí koruny, třetí díl ze série Korunní princezny.
Je dobojováno, poslední díl trilogie dočten, loučím se s Wren a Rose a všemi ostatními. Byla to s vámi parádní jízda, neskutečně jsem si čtení užila. Celá série má takovou pohádkovou, řekneme kouzelnou Disneyovskou atmosféru. Je to napínavé, plné kouzel a magie. Krásný příběh o obří nehynoucí sesterské lásce, o velkém přátelství i osudové lásce.
Závěrečná bitva byla za mě překombinovaná, místy jsem si říkala co si ještě autorky vymyslí. Ale brala jsem to, bylo to zkrátka velké epické finále. Co musím vyzdvihnout u této série je pohádková atmosféra a také si po celou dobu udržela napětí. Kapitoly končily skoro vždy v tom nejlepším momentu, střídání kapitol z pohledu obou hrdinek dodalo na čtivosti. Už od prvního dílu jsem obdivovala, že knihu píší dvě autorky. Příběh dvou princezen je moc fajn oddechové čtení. Celá ta série je milá, pohádková a já ji miluji.
Moc vám ji doporučuji.

Kate3003
20.02.2025

Máme tu závěr série Korunní princezny, kdy se královnám Rose a Wren povedlo porazit povstání a obnovit v království magii, ale nebylo to úplně zadarmo. Začátek knihy se díky tomu točil trošku v kruhu, protože po událostech z předchozího dílu zůstalo mezi sestrami mnoho nevyřčeného a díky tomu se děj dost zadrhával na tom, zda svá tajemství prozradit či ně.

Naštěstí to netrvá dlouho a děj se začne pomalu rozjíždět. Není žádným překvapením, že cesty obou sester znovu vedou různými směry a já s napětím očekávala, jak se budou jejich osudy vyvíjet. Jakmile se děj rozjel, tak mi stránky mizely pod rukama jak nic. Pomohlo tomu i střídání pohledů v jednotlivých kapitolách. Autorky umí přechody perfektně naplánovat a pohled mezi sestrami přeskočí v tom nejzajímavějším.

Bavili mě slovní přestřelky mezi Wren, Alaricem a Torem. O něco méně mě už bavil milostný trojúhelník, který začal již v předchozím díle. Rose se v tomto díle tak trochu vrátila ke svému chování z prvního dílu a přišlo mi, že je z ní znovu ta naivní princeznička a do královny, kterou se stala má poměrně daleko.

Po prvních dvou dílech, jsem od závěru série asi čekala maličko více. Né, že by byl vyloženě špatný, ale prostě to nebylo úplně ono a jednalo se o průměrné čtení. Jako celek si ale série rozhodně zaslouží pozornost a mohu ji doporučit. Autorky píšou čtivě a svět který pro celou sérii vytvořili je zajímavý. Takže i když závěr nesplnil očekávání, tak jsem si celkově sérii užila.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media.

rozaaalie_
16.02.2025

Stejně jako u předešlých dvou knih, autorky podle mě vynikají v dialozích, které jsou svižné a dynamické. Naopak popisné scény mě místy trochu nudily. Co mě však nudilo ještě víc byl milostný trojúhelník, který započal v předchozím díle. A vlastně právě ten je překvapivě asi největším negativem série. Děj se točil v začarovaném kruhu, byl zbytečně natahovaný a monotónní. No a když došlo na finální rozuzlení, to už jsem si chtěla fakt zoufalstvím vytrhat vlasy.

Upřímně nevím, co si o posledním díle myslet. Na jednu stranu jsem byla ráda, že můžeme ještě jednou nahlédnout zpátky za mými oblíbenými dvojčaty. Na druhou stranu jsem nezaznamenala žádnou přidanou hodnotu a po dějové stránce to taky nebyla žádná sláva.

Jakožto zarytá fanynka Rose jsem byla nejvíce zklamaná právě jí. Nevím proč, ale přišlo mi, jako kdyby její charakterový vývoj z předchozích dvou knih autorky přeškrtaly a vyhodily do koše. Tam, kde jsem její pýchu, dětinskost a hloupost dokázala v minulosti tolerovat, mi tady neskutečně lezla na nervy.

Ptáte se na finální verdikt? Inu, Planoucí koruny pro mě byly průměrným a nepříliš vydařeným zakončením. ALE..! Co se celé série týče? Ta byla fakt BOŽÍ. Oba předchozí díly jsem přečetla jedním dechem. Zamilovala jsem si postavy, příběh i tamější magický svět, který mě svou originalitou a pohádkovým vibem opravdu zcela pohltil. Jen měla možná tahle série zůstat dilogií.

Janevl
13.02.2025

Nádhera. Škoda, že příběh Rose a Weren je ukonce.
Nádherně jsem si u této trilogie odpočinula,zcela mě pohltila. Určitě všem kdo má rád fantasy vřele doporučuji.

monikasbookclub
10.02.2025

Zakončení mé milované série mi znovu ukázal důvod, proč ji mám vlastně ráda. Nebo tedy aspoň zakončení sérii z pohledu Rose a Wren.
V knížce je zase spousta akce a romantiky, které se nemůžu nabažit. Konečně i máme více scén s Rose a Shenem. Jejich vzájemnou chemii a vztah jsem si zamilovala už od prvního dílu a konečně se to mezi nimi už nějak vyvinulo do konce, který věřím, že jsme všichni chtěli! Zase i jako v těch předešlých dílech mě více bavily kapitoly s Rose. Už od prvního dílu je moje favoritka, ale nemůžu říct, že bych si kapitoly s Wren neužívala. Ty totiž obsahují více akce, kterou si taky užívám.
Podle mě autorky zakončení nemohly napsat lépe. Jednoznačně můžu celou sérii doporučit, protože věřím že si ji zamilujete.
Abych nezapomněla! Jedno zklamání jsem v knížce přece jenom měla. Čekala jsem, nebo spíše doufala, že Wren nakonec skončí s někým jiným, ale autorky tomu tak nechtěly.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi