Korunní princezny

Korunní princezny https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516640/bmid_korunni-princezny-zFE-516640.jpeg 4 217 65

Korunní princezny série

1. díl >

Wren a Rose jsou dvojčata z královského rodu, jež osud poslal každé jiným směrem. Rose vyrostla v královském paláci pod dohledem poručníka a vůbec netuší, že má sestru. Wren je čarodějka a odmala se připravuje na to, že těsně před korunovací zaujme Rosino místo – jen tak zajistí, že v její zemi skončí hon na čarodějnice. Když si dívky vymění místa, je zaděláno na potíže, ve kterých sehrají roli pohlední strážci, nevázaná magie i mocichtiví šlechtici. Na čí hlavě nakonec koruna skončí?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

Twin Crowns , 2022


více info...

Přidat komentář

Konfu97
10.04.2024 3 z 5

Knihu hodnotím jako takový čistý průměr. Na začátku mě vtáhla, po 200 stranách jsem se na více jak měsíc zasekla a nepřečetla ani stánku.. No a pak posledních asi 150 stran už to jelo. No a konec. To už byl fičák

Příběh je typický YA fantasy. Trocha romantiky, síla přátelství a rodinných pout a také spousta tajemství a magie. Nenajdete v zde příliš nečekaných zvratů, hodně věcí se dá odhadnout předem.

Z hlavních postav mi asi víc sedla Wren, ale třeba Tor? No toho bych kopla Zato král Alaric? Ač je proti čarodějům, tak má mé mé lehké sympatie. A to ani nevím proč .

Rozhodně se mi líbil popis světa a čarodějů. To já prostě můžu. A doufám, že budou mít v dalších dílech víc prostoru.

Na další díl se rozhodně chystám a jsem zvědavá kam naše hrdinky osud a jejich tvrdohlavost zavede.

nicandra
05.04.2024 4 z 5

Dějově zajímavé, ale ten konec, tam bylo tolik zvratů, až mi to vadilo. Taky jsem očekávala víc nějakých sesterských "bitev" - představa, že se prostě budou mít rády okamžitě, ačkoli první o druhé nevěděla a druhá byla vychovávána k tomu, že nahradí tu první za každou cenu, tak ta mi přijde fakt jakási divná.


cestina_s_linus
20.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Na tuto knihu jsem se popravdě dost těšila. Získala si mě anotace, která slibovala zajímavý příběh dvojčat, kterým to osud moc neusnadnil. Únos za účelem výměny, tajemství, intriky... opravdu jsem měla velká očekávání...

Pokusím se nespoilerovat a nejprve vypíchnout, co se mi na knize líbilo:
- příběhy o historii Eany (hlavně dějiny čarodějnic)
- romantické (byť předvídatelné) linky
- mužské postavy - Shen Lo a Tor jsou nej
- postupná práce s magií

Co se mi na knize nelíbilo:
- kniha má cca 500 stran a 2/3 knihy jsem se solidně nudila
- setkání sester - čekala jsem více dialogů, nebo nějakou bitku mezi nimi...
- velký problém mám s jedním detailem - WREN je prvorozená, takže má “větší nárok na trůn než Rose - docela mi překáží, že na tento drobný detail obě autorky pozapomněly...

Jsem zvědavá na pokračování, ale doufám, že to bude čtivější...

andrejci
16.02.2024 4 z 5

Já jsem poměrně velká očekávaní a musím říct, že si mi to vymstilo. Děj podle anotace mi přišel poměrně originální a já jsem se těšila, že se více dozvíme o čarodějnicích i království. Víc historie například. Doufám, že v dalším díle bude svět víc propracovaný. Také jsem čekala, že se dozvíme více o sestrách. Více o tom jak žili jako malé, ale také jsem čekala, že tam bude víc rozhovorů mezi nimi. Přece jen jsou to sestry tak se mohly trošku víc hašteřit. Čekala jsem také, že když to napsaly dvě autorky tak mohly být obě dvě trošku více rozdílné a také by mě více zajímal jejich charakter. To stejné i u ostatních postav. Mrzí mě, že některé nedostaly více prostoru. Další výtku mám ke kapitolám. Kapitoly na přeskáčku mi tady vadily a myslím, že to knížce i trošku uškodilo. Nemohla jsem se tak ponořit do příběhu ani jedné sestry což je za mě škoda.
Děj, ale i tak rychle plynul a já si to svým způsobem užívala. Nebylo to nic náročného na přemýšlení a člověk u toho hezky vypl mozek. Pro mě to je zatím oddechová knížka, ale na další díl se i tak neskutečně těším, protože konec bylo hodně povedený. Hodnotila bych to tak na 4,5 *.Navíc mě zaujala obálka. Ta je opravdu povedená.

badliar_id
28.01.2024 3 z 5

3.5/5*
"The reckless part of her still yearned for his company, burned for his touch."
Do knihy jsem šla s nulovým očekáváním a jsem za to docela ráda. Nebyla to nějaká wow senzace, ale bavilo mě to.
Některé kapitoly byly moc zdlouhavé a o ničem a jiné jsem hltala do poslední strany.
Wren jsem si oblíbila hned od začátku, s Rose mi to trochu trvalo a stále to u ní mám 50/50.
Wren s Torem si mě okamžitě získali. Ta jejich chemie? Zbožňovala jsem jejich scénky.
Shena bych 100% chtěla mít za kamaráda :dd..
Druhý díl si určo přečtu, protože ten konec byl jedno velké UGH!!

Librorumistka
19.01.2024 5 z 5

Tato kniha je takovou trošku typickou, ale právě proto skvělou, YA fantasy. Rozhodně na ní oceňuji poměrně originální námět, kde máme rozdělení dvojčat, přičemž sestry mají opravdu odlišnou osobnost a bylo znát, že je kniha psána dvěma autorkami. Velice se mi líbil velmi svižný styl psaní, díky kterému se kniha výborně četla. V každé dějové lince se zároveň nachází i romantická linka, které byly obě skvělé, ale vztah, který se rozvíjí v části s Rose, jsem si užila více. Jediné drobné výtky mám k ději, který se trochu déle rozjížděl a k tomu, že zde podle mě nebyl tak vypracovaný svět, jak být mohl. Nicméně toto jsou opravdu jen drobnosti, za mě má kniha jedno velké ano!

nonameperson04
27.12.2023 4 z 5

Za mě docela fajn čtení, ale konec byl trochu přeplácaný, klidně to mohlo skončit jako standalone. Jenom by stačilo, aby se trochu upravil konec.

CarolineAn
20.12.2023 5 z 5

Skvělá kniha! Zpočátku jsem se bála, že hnedka první díl (má to být trilogie) má skoro 500 stran, ale kniha mě chytla hnedka od začátku a nepustila až do konce. Protagonistky Wren a Rose jsou milé a dobře propracované postavy, a i vedlejší postavy neměli chybu (Shen, Tor, Celeste atd.) a i příběh má zajímavý námět. Jinak určitě doporučuji!

Eslem
08.12.2023 1 z 5

Chápu, že úkolem HT je oslovit širokou a převážně hodně nenáročnou čtenářskou veřejnost, ale opravdu se tahle kniha musela zvrhnout v něco tak neskutečně laciného a hloupého? Začátek je v rámci žánru docela slibný, pak se děj začne táhnout a mám pocit, že finální scény už obě autorky dopisovaly namol, protože nikdo střízlivý by snad nedokázal splácat dohromady takovou hromadu nesmyslů.

ValiPages
26.11.2023 4 z 5

Korunní princezny jsou taková YA oddechovka. Skvěle se to četlo. Překládala to moje oblíbená překladatelka :) Postavy mi byly sympatické hlavně Shen Lo. Bylo zajímavé číst knížku od dvou odlišných autorek a přitom se tak hezky doplňovaly :) Za mě i když Rose a Wren byla dvojčata, tak se chovala dost odlišně. Nebyla to kniha roku, , ale na druhý díl se těším.
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mojí recenzi, klikněte prosím na like ne z důvodu že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mojí recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)

houdkic
19.11.2023 5 z 5

Po delší době fakt fantastické fantasy dílko. Tzv. "Humbook tipům" už po několika hodně tvrdých zklamáních nevěřím, takže jsem ani do Korunních princezen nevkládala velké naděje a nedělala si iluze. Nicméně jsem byla moc příjemně překvapená. Už od první stránky je příběh neskutečně čtivý, děj ubíhá rychlostí blesku a fakt se od knihy nedá odtrhnout :D Postavy jsou fantasticky vykreslené, nejedná se o ploché charaktery, ale opravdu se autorky hodně vcítili do toho, jaké mají postavy být.

No jsem fakt hodně nadšená a upřímně bych nečekala, že se mi první díl série bude tak moc líbit. Už teď se moc těším na překlady a doufám, že se jich co nejdříve dočkáme.

katerina1237
17.11.2023 5 z 5

To bylo úžasné. Napínavé, hezké, vtipné, chvílemi romantické, prostě okouzlující.
Hned jsem se do postav zamilovala, Wren ale nad Rose u mě vyhrává ;)
Romantická linka u Wren? Zakázaná láska? Ano prosím!
Romantická linka u Rose? Jakože to pošťuchování a ty rozhovory plné humoru? Pecka!
Kniha plná tajemství, dobrodružství, intrik, dramat a hlavně magie, no já myslím ze čtenáři fantasy ve stylu griši atd s knihou mít problém nebudou (ale věc názoru).
Docela mi připadalo že Gevra je trochu jako Fjerda, zima, vlci, vojáci ehmmmmm a nenávist k čarodějkám. Mě to nevadilo, ale trochu jsem si to pak začala plést.
Pěkný styl psaní, kniha mě vytáhla z čtecí krize - začala jsem ji číst před měsícem (51str), pak ji odložila a teď ji zhltla za dva dny.
Zápletka trochu předvídatelná, ale vážně jen trošičku, a nadávala jsem v duchu příšerně, hnusné osůbky se tam objevili :(
Smála jsem se někdy i nahlas a vysvětlovat ostatním, čemu se zrovna právě ve vážném rozhovoru, který jsem vůbec nevnímala, směju, bylo velmi obtížné..
Miluju to, těším se na pokračování a toť ode mě vše.

AlcaLou
14.11.2023 5 z 5

Krásná pohádková a dobrodružná YA fantasy. Přesně podle mého gusta - ani moc temná, ani příliš červená a ani příliš magická. Tak nějak od každého kus a dohromady to dávalo vemi čtivou knihu. Chvílemi jsem se i nasmála. Hezký styl psaní autorek. Příběh jsem si při čtení krásně představovala, což je pro mě velmi důležité. Sestry Wren a Rose mi byly sympatické, Linka s Rose mě asi bavila o něco víc. Byla dobrodružnější a pošťuchování Rose a Shena Lo nemělo chybu. Konec byl částečně uzavřený a částečně otevřený a nutně potřebuji další díl, abych se dozvěděla, jak to bude dál.

monikasbookclub
09.11.2023 4 z 5

Za mě rozhodně krásná YA fantasy. I když se děj dal celkem předvídat plynul krásně a já hltala každou stránku. Více jsem si sice užívala vyprávění příběhu z pohledu Rose, protože mi přišla i více sympatická než Wren. A její vztah se Shenem byl prostě skvělý! Nemůžu však ale říct, že v průběhu knihy jsem si nenašla i vztah k Wren. V knížce najdete všechno od únosu po zakázánou lásku, dobrodružství, tajemství a hlavně nechybí magie. Určitě za mě po delší době zase jedno oddechové čtení u kterého jsem se i párkrát zasmála. Už se těším na pokračování, které doufám bude co nejdříve!

Tweety0207
01.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha sa mi páčila dajme tomu, že z polovice. Rose mi prišla strašne nesympatická postava. Naivná, namyslená , hlúpa. Bolo síce vidieť že časom dozrela ale žiadna sláva z toho nebola. Wren bola ťahač príbehu aspoň pre mňa. Kniha z jej pohľadu by bola lepšia. Čo mi vadilo bolo, že od narodenia ju učili a trénovali aby sa vedela vrátiť na trón a zastúpiť Rosé ale bola dosť neschopná, skoro všetko kazila a nevedela čo má robiť. Od čarodejnice som čakala viac. Romantická linka v knihe bola vykreslená super. Ale ten koniec s Wren, neviem čo to malo byť. Ako mám chuť sadnúť do loďe a ísť "niekoho" prefackat. Dosť nutné potrebujem vedieť ako to dopadne. Popravde čo bude s Rose nejako pretrpím.

Takyumímčíst
18.10.2023 4 z 5

Bavil mě námět i jednotlivé postavy, líbil se mi svět. Zápletka možná trochu předvídatelná ale za mě dobrá. Trochu mě mrzel konec knihy, kdy mi přišlo, že byl napsaný tak nějak zkráceně (zrychleně) "aby už to nějak skončilo". A stejně je myslím druhý díl, na který jsem ale zvědavá, jak dopadne:))

Julinka679
17.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Achjo, jak začít...
Je to naivní a hloupoučké YA, ve kterém máme sestry dvojčata - Rose (její královské já) a Wren (čarodějku), tyhle dvě se jednoho dne vymění aby na trůn dosedla čarodějka (Wren) a navrátila čarodějům jejich zemi a slávu... Nebo tak to chce aspoň Banba (babička děvčat), ta totiž od dětství Wren učí aby byla schopná zaujmout své místo a vládnout a jak tušíte, samozřejmě, že Wren se nikdo neptá, babička přece rozhodla... alespoň takový pocit jsem z toho měla...
Je to podáváno tak, že je více než schopná si s Rose vyměnit místo ALE co se tam dostane tak ku*ví (pardon ale to jinak nejde) všechno na co sáhne a chybí ji poněkud důležité informace... Rose je na druhou stranu namyšlená a hloupá princezna, která je sice unesena ale spíš ze svého únosce když obdivuje jeho stehna apod...
A teď obrovský ZVRAT, jste připraveni?! - obě jsou čarodějky! Vůbec jsem to nečekala! ;-) Ještě si rýpnu do toho konce, který byl teda fakt k smíchu... Banba, velká a mocná čarodějka se nedokáže ubránit a padne do otroctví a Wren za nima běží "ať si vezmou ji" a oni se jí vysmějí s tím, že když nic neumí tak k čemu by jim byla že jo...

Jinak je to čtivé, pomalá romantická linka mezi Wren a Torem byla dobrá a vlčice Elske si pro sebe ukradla celou knížku takže v dalším díle ji poprosím jako hlavní hrdinku, děkuju! :-D
Není to špatné, pro YA čtenáře asi dostačující, já už jsem na to trochu stará takže mě to tolik nenadchlo.
Za mě klasický průměr 3* a uvidím jestli si další díl přečtu :-)

Nelly
16.10.2023 5 z 5

Skvělá fantasy knížka pro opravdu YA (dobrodružství, láska, magie, romantika, žádné explicitní erotické scény). Moc jsem si to užila a jsem zvědavá, jak se autorkám podaří vykouzlit příběh z "ledového království".

kajamentin
25.09.2023 5 z 5

Bylo mi doporučeno a nelituju. Jen těch stran mohlo být trochu méně.

Knihomolka_09
14.09.2023 5 z 5

Skvělá kniha! Příběh skvěle čtivý, pořád jsem musela pokračovat. Jen jediné mínus - konec byl špatně napsaný / popsaný, jinak se to nedá říct.
Doporučuji!!!