Korouhev slávy

Korouhev slávy https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12988/bmid_korouhev-slavy-ETt-12988.jpg 4 23 4

Historický román ze starověké Sparty vypráví příběh dvou mužů, kteří byli jako děti odděleni, aby je v dospělosti osud opět svedl dohromady. Hlavní hrdina chromý Talós byl jako dítě odnesen do hor svým otcem válečníkem, který byl donucen vyplnit krutý zákon Sparty, ve které pro postižené nebylo místo. Je nalezen pastýřem a vychován v chrabrého muže. Spartě hrozí válka s Peršany a sbírá mezi pastýři bojovníky. Talós se dostává jako otrok k Britovi, synovi největšího spartského vojevůdce Aristarcha. Mezi oběma mladíky panuje nevraživost, ale i zvláštní silné pouto. Jako jediní přežijí bitvu u Thermopyl a vracejí se do Sparty s poselstvím umírajícího krále Leónida. Zde oba poznávají, že jsou bratry. Talós nejen nachází rodinu a své pravé jméno, ale po smrti otce i bratra pozvedá meč, aby nesl úděl hrdiny a válečníka, který mu jeho původ i osud nadělil.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Lo scudo di talos , 1988


více info...

Přidat komentář

Paulika419
02.06.2023 4 z 5

Řekla bych že román na téma řecko-perské války se obtížně píše.Uvést čtenáře do příběhu z minulosti staré 2500let vyžaduje určitou dávku fantazie.V tomto případě se to podařilo a bylo to čtivé.

Igor1311
27.06.2019 4 z 5

Manfredi jednoducho tieto historické romány vie. Aj keď to nie je jeho najlepšie dielo, minimálne jeho prvá časť je ozaj skvelá, tá druhá už tak nie. Príbeh je o gréckoperzských vojnách a o jednej z jej najznámejších bitiek pri Termopylách. Samotná bitka je opísaná tak trocha jednoduchšie. Ničmenej, samotná správa Sparty je opísaná brilantne.

Podstata príbehu je trocha zidealizovaná, ťažko si predstaviť, že mladý odvrhnutý Sparťan s telesnou vadou sa môže do mesta vrátiť ako neohrozený hrdina a na konci proti mestu bojovať.


braunerova
29.07.2015 2 z 5

Děj je inspirovaný skutečnými událostmi během řecko-perských válek. Některá fakta uvádí autor přesně, jiná si upravil. Například bitvu u Thermopyl skutečně přežili dva Sparťané. Aristodémos (v knize Britos) byl poslán domů s očním zánětem; nakonec se u Platají vrhl jako první proti perské armádě a zemřel hrdinskou smrtí. Panités (Haghias) byl poslán jako kurýr do Thessalie, což mu později nikdo nevěřil, a ze zoufalství se oběsil.
Dobrý historický román poznáte podle toho, že na konci si řeknete: "Jo tak takhle to tam tenkrát vypadalo". Nepravděpodobný příběh o chromém Sparťanovi jsem dočetl jen s přemáháním. Chybí historický doslov autora i slovníček pojmů.

Martin1974
30.12.2012 3 z 5

Nechápem, prečo je na obálke rímsky vojak, a dej knihy sa odohráva v dobe sparťanskej. Jedine že by aj vo vydavateľstvách pracovali ľudia, ktorí sa nerozumejú svojej práci, ale majú na určitých miestach rodinu alebo dobrých známych. Kniha, pokiaľ ju porovnávam s Poslednou légiou a Ríšou drakov, je o čosi slabšia. Ak má niekto chuť prečítať si o bitke v Thermopylách, tak odporúčam Ohnivú bránu.