Korea v boji

Korea v boji https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392825/mid_korea-v-boji-0he-392825.png 1 1 1

Přehledně sestavené politické, hospodářské i kulturní dějiny východoasijského poloostrova, který se stal jevištěm zápasu dvou sil světového boje: sil míru a sil útočných a kořistných válek. V jednotlivých etapách sleduje brožura rozdílné cesty vývoje severní poloviny Koreje, původně obsazené sovětskými vojsky, a jižní Koreje do nedávna okupované armádami USA, které hodlaly učinit z této kvetoucí země jednak kolonii amerických finančních monopolistů, jednak nástupní prostor imperialistů proti lidově demokratické Číně a proti SSSR. Jejich plány zkřížily nadšené oddíly lidových vojsk, podporované sympatiemi všech pokrokových lidí na světě. Připojeny noty a provolání severokorejské i sovětské vlády pranýřující ozbrojenou americkou intervenci a dokumentující hrubé vměšování vlády USA do vnitřních záležitostí Koreje.... celý text

Přidat komentář

Y2T
26.10.2018 odpad!

Zajímavostí je, že na mapě na obálce knihy není Sachalin zakreslen jako součást SSSR. A to ani jeho severní část. Docela by mě zajimalo, jestli to mělo pro grafika nějaké následky.

Kniha je ze srpna 1950, takže je vydaná jen o něco víc než měsíc po vypuknutí války. Navíc jde převážně o překlad ruského textu neuvedeného stáří, doplněného o pár kapitol českým autorem.

Kniha je tuctovou propagandou, která si s fakty hlavu neláme. Je to takový ten sovětský "lidově-demokratický" přístup, kdy všechem demokratický lid jižní koreje podporuje severokorejskou vládu (ti co mají jiný názor nejsou demokrate, ale zaprodanci imperialismu), a pouze statkáři, zrádci, kolaboranti a žoldáci jsou proti. A některé z nich se povedlo odhalit i v orgánech KLDR.

Pokud se ale zajimate o severokorejsky rezim, pak zde muzete videt jeho alternativni historii (či snad mytologii) kratce po jejim zrodu, jeste moc nerozvinutou.

Vitejte ve svete boje demokracie proti agresi. Konkretne osvobozene lidove demokracie a americke imperialni agrese porobujici korejce a menici je v otroky dolaru. Ve svete, kde korejska valka zacala tim, ze velka, vyborne vycvicena armada zoldaku z jihu zautocila na mirumilovny sever, kde se dostala vsak maximalne 1-2 km za demarkacni caru, protože narazila na odpor lidu, ktery ji hnal daleko na jih. Ve svete, kde Kim Ir sen nestravil druhou světovou válu v SSSR v zazemi jako porucik armady SSSR, ale vedl tajny boj proti Japoncům v Koreji. V 16 letech již vedl 1000 bojovníků a v roce 1938 ve 26 letech již 30 000 bojovníků. Japonci byli tak zoufalí, že na něj na na střídačku vypisovali odměny, šířili dezinformace, že je mrtvý a nabízeli mu post JAPONSKÉHO GUVERNÉRA KOREJE!!! .

V knize se samozřejmě u všech jihokorejských politiků připomíná, co dělali za války, ale u severokorejských se o tom mlčí, nebo lže. Moc jsem nepochopil, proc kniha misto skuteckych zlocinu spachanych jihokorejskymi jednotkami, ktere ale nezminuje, resi ruzne okrajove nepokoje, ktere byli vysledkem provokaci mistnich komunistu a počty obětí nadsazené. Přitom o povstání na Čedžu a jeho potlačení tam nic není.

Nic převratného v knize neobjevíte, je to takový soupis komunistického pohledu na věc okořeněný pár absurdními poznámkami o výkonech Kim Ir Sena.

Štítky knihy

propaganda korejská válka komunistický pohled

Autorovy knížky

Fanja Isaakovna Šabšina
běloruská, 1906 - 1998
1950  0%Korea v boji

Kniha Korea v boji je v

Přečtených1x
Chci si koupit2x