Korálové moře

Korálové moře https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180057/bmid_koralove-more-IOV-180057.jpg 4 37 5

Volná féerie pětadvaceti svébytných prozaických textů jedné z legend světové moderní hudební scény druhé poloviny dvacátého století – zpěvačky, hudebnice a literátky Patti Smith. Napsala je po smrti svého přítele, fotografa Roberta Mapplethorpa. Autorka knihu věnovala obětem AIDS.

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

The Coral Sea , 1996


více info...

Přidat komentář

666Jitka
02.05.2022 4 z 5

Poetická, snivá, lyrická poezie v próze, kterou se Patti Smith vyrovnává se skonem svého přítele. Člověk se do básnivého textu ponoří, pak ho místy až bodne u srdce a vzápětí se vynoří klidnější jakoby spojený s věčností. Krásné, smutné, ale i smířlivé čtení.

ozzak
25.12.2020 5 z 5

příjemné čtení


mirektrubak
12.09.2019 4 z 5

„Je to jen díky milosti boží, že naše pole a skleníky jsou plné květin. abychom je mohli upravit a v aktu darování vyměnit.
A jen díky projevu boží přízně některé z těchto květin utrhla a svázala ruka člověka, který se vyznačoval neochvějnou schopností vnímat barvu, tvar a osobnost každé z nich.“

Patti Smith ve své lyrické próze dává nepřehlédnutelným způsobem najevo, jak moc měla Roberta ráda. Líbí se mi to, protože to ukazuje přátelství jako důležitý typ mezilidského vztahu, který má svoje nezastupitelné místo v našich životech. V drobných poetických kapitolách není možné nevnímat velký zármutek – to v dané situaci nejde jinak -, ale zároveň jsem cítil, nebo si možná přál cítit, že pokud je vztah naplněný a naplno prožitý, tak i při jeho násilném přetržení po něm zůstává pocit přijetí, smíření se. Smutek, ale ne zoufalství.

Své vzpomínky na Roberta Mapplethorpa sepsala paní Patti ve skvělé knize Just Kids. Tato poetická kniha je ale důležitým a krásným doplňkem. Ne všemu jsem rozuměl, ale to mi nevadilo – stejně jako poznám, že se dva lidé mají rádi i když si povídají neznámým jazykem, dokážu rozpoznat lásku paní Patti i ve větách, jejichž plný význam by rozklíčoval jen její zesnulý přítel.

Alseri
02.08.2018 4 z 5

Spomienky zašifrované v poézii. Pekná kniha, aj napriek tomu si však myslím, že literárny talent Patti Smith naplno dozrel až memoárom Just Kids. Odporúčam prečítať v poradí: Just Kids, potom Koralové more. Ľahšie pochopíte niektoré podobenstvá.

Frakira
29.03.2012 5 z 5

"Nikdo by nemohl vstoupit do duše slz, neboť každý by jistě utonul."