Koralína (komiks)

Koralína (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23743/bmid_koralina-komiks-tAK-23743.jpg 4 153 26

Román v obrazech podle úspěšné předlohy Neila Gaimana skvěle nakreslil P. Craig Russell. Kniha byla také filmově zpracována do animované podoby pod názvem „Koralína a svět za tajnými dveřmi“. V novém bytě Koralininých rodičů je dvacet jedna oken a čtrnáct dveří. Třináct z nich se dá otevírat a zavírat. Čtrnácté jsou zamčené a za nimi je jen cihlová zeď až do chvíle, kdy je Koralina jednoho dne otevře a najde za nimi průchod do jiného bytu v jiném domě, který se tomu jejich podobá jako vejce vejci. Až na to, že je jiný... Dva báječní muži s nekonečnou fantazií a třetí rozměr. Dobrodružný příběh, který vzdáleně připomíná Alenčinu výpravu do světa za zrcadlem, se zrodil v hlavě Neila Gaimana, jednoho z nejlepších autorů fantasy současnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Coraline , 2008


více info...

Přidat komentář

zandu
10.11.2022 4 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem viděla film a i četla klasickou knihu, nemohu se vyhnout (bohužel) porovnávání. Komiks se mi moc líbil, ale stejně u mě vede filmové zpracování. A jen a jen kvůli tomu dávám o půl hvězdičky méně, než by si tento komiks zasloužil.
Takže za mě 4,5 *

Arkagas
14.08.2022 5 z 5

dnes už kultovní příběh Koralíny a světa za zavřenými dveřmi jsem dostala chuť si znovu přečíst hned po tom, co jsem dokoukala seriálového Sandmana.
Kdo Koralínu jako komiks nečetl, rozhodně to napravte. Je to krásné, drsné, barevné a hodně temné zároveň. A musím říct, že se mi komiks snad líbí mnohem víc, než origoš knížka, protože Craigova kresba je prostě dokonalá a kdo ji zná z ní nemůže spustit oči.

Moje hodnocení: 9/10 - jednu hvězdu ubírám za to, že chci Koralíny víc! :)


Vincenzoci
28.07.2022 4 z 5

Nebudu srovnávat s filmem, který jsem viděl jako první a to před několika lety. Nicméně komiks se mi opravdu líbil, povedené a výstižné kresby, poutavý příběh.

ComicGuy899
25.12.2021 4 z 5

Komiks verne opisuje svoju knižnú predlohu a často sa nebojí byť ukecanejší než samotná predloha. Asi je to skôr určené pre ľudí, ktorých čítanie až tak moc neberie, no stále sa jedná o hrozivo príťažlivú literatúru, ktorej výberom pred predlohou hanbu nespravíte.

Lenka.Vílka
22.02.2021 5 z 5

Hned na začátku se přiznám. Ještě jsem nečetla Gaimanovu předlohu. A ještě jsem ani neviděla film. Ale viděla jsem Simpsonovi, kde byl námět v čarodějnickém dílu! :)

(Pak zavřela dveře a položila klíč zpět na rám kuchyňských dveří. "Nezamkla jsi." ... "Proč bych to dělala? ... Vždyť nikam nevedou.")

Mě osobně přijde, že hodně autorů je fascinováno právě touhle věci. Dveře. Klíče. Co je za nimi. Co se děje kolem nich. Určitě by se o tom dala najít nějaká zajímavá studie. Ale i mě to přijde fascinující :)

Koralína je normální puboška, takže se na novém místě nudí. A nalezení dveří do druhého světa považuje za dobrou věc. Vážně? Vždyť oni mají místo očí knoflíky! Takže znovu. Vážně?!

Proložit touhle knihou seriál WandaVision se ukázalo jako naprosto geniální. ("Proč tady ten les končí?" ... "Dál už to tadruhá matka nevytvořila.") Čili to bylo dojemné nadvakrát.

S Koralínou to byla dobrodružná cesta domů. Taky o nalezení odvahy (hned jsem si vzpomněla na Labyrint) a všech důležitých věcí.

Kresba je navíc úžasná. Russell umí, takže jako vždy u něj :)

alef
08.01.2021 4 z 5

„Pohádky jsou víc než pravdivé: ne tím, že nám tvrdí, že existují draci, ale tím, že říkají, že draky je možné porazit.” — G. K. Chesterton

Mám ráda Neila Gaimana, takže jsem se na Koralínu chystala už dlouho, a po zveřejnění témat letošní ČV bylo jasné, že letos to dopadne, Koralína se totiž hodí hned do 3 témat letošní výzvy (název knihy stejný, jako jméno hlavního hrdiny, nadpřirozené bytosti v knize a ilustrovaná kniha). Rozhodla jsem se vyzkoušet komiks, takže je jasné, že mi Koralína odstartovala letošní výzvu tématem – ilustrovaná kniha.
Koralínin příběh převedený do komiksového pohádkově-dobrodružně-hororového příběhu mě nadchnul. Moc se mi líbilo výtvarné zpracování, provedení v tlumených barvách a zajímavá kresba podpořily hororový nádech, a mě to fakt bavilo! Převyprávět Koralíninu cestu do světa za dveřmi, do světa Té druhé matky, pomocí obrázků se autorovi vážně povedlo.
Koralína musí podstoupit dost nebezpečnou cestu, aby zjistila, že sen o lepší realitě nebyl zas tak růžový, jak se zprvu zdál. Takovým průvodcem na té cestě jí je černý kocour, který prostě přišel, a je asi tím nejmagičtějším tvorem v příběhu, protože je to právě on, kdo ví, kdo chápe situaci, a taky, kdo může mezi světy přecházet bez omezení. Cestou určitě potkáte i další neobyčejná zvířátka, ale černý kocour je jen jeden :-).

… „když se bojíš, a přece uděláš to, čeho se bojíš, to je statečnost“ … A Koralína je statečná mladá slečna, navíc má pořádně pádný důvod, se se světem tam za dveřmi, vypořádat.
Tak jí držte palce, i když víte, že je to pohádka a ty mívají šťastné konce :-).

Hloubku tohoto příběhu nehledejte ve slovech (ono jich tam zas tak moc není), ani čistě v obrázcích, ale ve spojení obojího a pak hlavně ... ve své vlastní fantazii :-).

Tomas@S
31.12.2020 5 z 5

Tento komiks jsem četl s dcerkou před mnoha lety, líbil se mi daleko víc než filmová adaptace, a byl i daleko strašidelnější. Oba jsme z příběhu byli nadšeni.
To že je autor komiksu zároveň i autorem adaptace Prsten Nibelungův jsem zjistil až nyní z předsádky. Navíc prý autor studoval na stejné univerzitě jako já, sice jiný obor, ale i tak je to bod navíc :)

Kačkaknihomol
03.01.2020 3 z 5

Nemůžu se ubránit srovnání s filmem. Co se týče grafiky, přijde mi film mnohem originálnější, divnější a děsivější. V komiksu mě hned zarazilo vyobrazení Koralíny, kterou jsem si jako hezkou a poměrně obyčejnou dívku nepředstavovala. To stejné platí i u Tédruhé matky, jež není ani trošičku děsivá a ani se tomu nepřibližuje.

Jinak grafický román splňuje svou funkci. I když nejsem z ilustrací úplně nadšená, musím říct, že nějaké se podařily a nejsou nejhorší. Cením si i toho, že se zachoval celý příběh, protože v nějakých komiksech se to nestává. Hodnotím knížku jako takový slabší průměr, nic zajímavého, ale zase nic hrozného. Vsadím se, že za pár týdnu nebudu ani vědět, že jsem ji kdy četla.

Oli_24
13.04.2019 5 z 5

Moc hezky a poutavy pribeh. Myslim, ze to jednou zaradim k pohadkam pro sve deti :-)

Atlantis
13.03.2019 3 z 5

Knihu jsem nečetl, pouze jsem kdysi viděl film. A i když už to bylo před delší dobou a moje vzpomínky tak mohou být zkreslené, tuším, že jsem z něj měl lepší pocit. Takový opravdovější. Tadruhá matka mi přišla strašidelnější, bizarní části bizarnější, ale hlavně mi Koralína samotná přišla sympatičtější. Bude to nejspíše způsobeno kresbou, která není rozhodně špatná, ale je jaksi neosobní. Vše je vyžehlené, vyhlazeně a často úplně vidíte, jak autor obkresloval šablony a předlohy (zejména u většiny obrázků s kočkou, která je tak hyperrealistická, až to bolí do očí).
Koralína ve formě komiksu je absolutní průměr a časem zapomenete, že vám vůbec prošla pod rukama.

Elkeli
26.01.2019 5 z 5

Skvělý komiks, krásná kresba a poutavý děsivý příběh :) doporučuji.

JajaCZ
01.02.2018 3 z 5

Nádherná kresba, ale dej bol slabší. Asi som po predchádzajúcom hodnotení očakávala niečo viac :) Keby mi neprešlo cez ruky viacero komiksov, určite by dostal viac hviezd. Každopádne odporúčam pre mladšieho čitateľa. Možno na neho bude pôsobiť príbeh strašidelne :)

Khagrael
20.10.2017 5 z 5

Můžu jen doporučit, trochu mi to připomínalo Zámek a klíč, rozhodně stejně dobré ;)

babsi66
18.09.2017 5 z 5

I když už dávno nejsem dítě, komiks se mě bavil, i když by mu dle mého názoru slušela trochu strašidelnější a ne tolik popisná kresba. Děj byl zajímavý, určitě si přečtu i knížku.

J_D
06.09.2017 5 z 5

Píšou na ni od sedmi let a věkové doporučení fungovalo naprosto přesně. Šestiletá holčička si musela dávat pauzy, chvílemi zakrývala oči, zacpávala uši, ale sedmiletý klouček to už dal. Příběh je opravdu strašidelný, kdybych byl dítě, bál bych se taky. Pochváleny budiž knihovny, jinak bych ji neměl možnost přečíst, nedá se už koupit. Dětem rozhodně doporučuji přečíst a ani dospělí se nebudou při čtení nudit. Četli jsme i Anina ducha, který je určen pro starší děti, a obě knížky se dětem líbily, ale Koralína víc - má totiž barevné obázky. Za mě byl Anin duch lepší i strašidelnější, ale už dávno nejsem cílová skupina.

popeluška
05.09.2016 5 z 5

Hezké čtení...za hodinku jsem měla přečteno, nemohla jsem se odtrhnout od knihy. Vřele doporučuji :-)

Makrela Liška
27.11.2014 3 z 5

Gaimanovu předlohu jsem četla bezprostředně před komiksem a věrnost, s jakou komiks adaptoval předlohu pro mě byla rozhodně plusem, protože všechny ty krásné detaily Gaimanova příběhu a jazyka, kterým vypráví zůstali zachovány. Ale způsob jakým byl komiks nakreslený mi bohužel vůbec nesedl. Příliš realistické a popisné výtvarno nedává vůbec prostor fantazii a zabíjí jinak v knize velmi dobře vykreslenou atmosféru strachu a rozkladu. Kreslířský styl nedává prostor čtenáři se tolik ztotožnit s hlavní hrdinkou, čemuž ještě napomáhá to, že zachycena v obraze i při dialogu neotevírá ústa, čímž ještě víc působí jen jako němá loutka s níž výtvarník hraje příběh, a ne lidský hrdina, s nímž si rádi projdeme všemi jeho peripetiemi. Příbeh vás spolehlivě vede a táhne svou nápaditostí ale mě nepustil dovnitř a nedovolil mi žít a cítit s postavami z toho protivně cukrkandlového středostavovského amerického prostředí jak si ho Russel představoval.

Kari15
18.08.2014 5 z 5

Úžasný komiks! Jako malá jsem ho šíleně milovala a mé city zůstaly :D.

zuzicka.h
24.03.2014

Přečetla jsem ji za hodinku a zda se mi že kniha byla strašidelnější než film. ale kráááááása.:-)

malazluta
29.01.2014 5 z 5

Předlohu tohoto komiksu miluju, grafické zpracování této knihy se mi moc líbilo, takže k mému hodnocení nemám ani co dodat.

Štítky knihy

komiksy

Autorovy další knížky

P. Craig Russell (p)
americká, 1951
2016  88%První kniha hřbitovní
2009  84%Koralína (komiks)
2017  89%Druhá kniha hřbitovní
2018  89%Prsten Nibelungův
2018  87%Stíny

Kniha Koralína (komiks) je v

Přečtených231x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených7x
Knihotéce59x
Chystám se číst28x
Chci si koupit32x
dalších seznamech2x