Kontrapunkt života

Kontrapunkt života https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120221/kontrapunkt-120221.jpg 4 29 4

Román založený na polemice a konfrontaci dvou životních principů - intelektu a citu.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Václav Petr
Originální název:

Point Counter Point , 1928


více info...

Přidat komentář

JohnMiller
25.10.2023 2 z 5

Aldous Huxley, autor a vizionár, ktorého poznám vďaka dielam ako sú The Doors of Perception či Brave New World, ma týmto dielom až tak neočaril. Hneď vysvetlím prečo. Ku knihe Kontrapunkt som sa dostal úplnou náhodou. Prehrabával som sa v antikvariáte. A kedže mi meno Huxley bolo dobre známe, zobral som si ju naslepo.

Do diela som sa pustil naslepo a musím sa priznať, že mi v tomto prípade dlhokánske opisi vôbec nesadli. Život rôznych, skôr, lepších sociálnych vrstiev zanikajúceho "starého" sveta Veľkej Británie ma vôbec nezaujal, a hoci sú postavy zobrazené famózne a ich dialógy obsahujú peknú hŕstku zaujímavých myšlienok, mňa si tento román nedokázal získať.

3497299
18.01.2022 5 z 5

Kniha, která nemá žádnou slabou stránku. V podstatě geniální dílo. Vážně.


painthers
19.07.2020 3 z 5

Samozřejmě již tradičně úžasně zpracované dílo. Jak se mění různé scény příběhu a práce s jazykem, to prostě Huxley umí. Myšlenka knihy dobrá. I dílčí rozhovory některých postav o životě mi přišly podnětné. Obávám se však, že všeobecné popularity tato kniha nedosáhne už jen proto, že není nějak závratně dějová - jejím cílem je prostě popsat různé charaktery v jejich pravé podobě.

zipporah
23.03.2012 4 z 5

Je to vynikajúce po každej stránke a mala by mať kniha 5 hviezd, ale jednu som stiahla za znevažovanie takej osobnosti, akou bol sv. František, aj keď cez ústa Marka Rampiona (=D. H. Lawrence). Keby som sa odosobnila, povedala by som, že tento svätec iba poslúžil do deja, namiesto ďalších iných svätcov, pretože keby autor trochu lepšie poznal život sv. Františka, určite by si vzal na paškál iného svätca. Napokon Rampion by mal byť hrdý na tohto bývalého "aristokrata", ktorý sa zbavil všetkého majetného života... a neriešiť olizovanie nôh malomocných.
Kopec názorov nielen trefných, barbari duše a barbari inteligencie, tam sa nájdete pekne opísaní... každopádne netreba čakať prudký dej, autorovi ide o vyobrazenie bohatších ľudí, ktorí vyšli zo sedliakov, ako my všetci vlastne. Záver sa mi veľmi páčil, pretože kto si rád predstavuje a kto zažil podobný pocit, ako ten, ktorý vychádza z predstavovania si toho, čo je v posledných riadkoch románu, bude mať chuť podať Huxleymu v duchu ruku za to a povedať mu: Keby takéto kráľovstvo nebeské sa mohlo natočiť... alebo keby žil Dostojevskij, rozpísal by týchto pár riadkov na tristo strán a bola by na knižnom svete ďalšia chutná psychologická kávenka.

Autorovy další knížky

Aldous Huxley
britská, 1894 - 1963
2011  84%Konec civilizace
1996  87%Brány vnímání
2001  77%Ostrov
1970  84%Raněný slepotou
1998  82%Šedá eminence

Kniha Kontrapunkt života je v

Právě čtených3x
Přečtených49x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce48x
Chystám se číst42x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x