Kontaktní rodičovství

Kontaktní rodičovství https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116229/kontaktni-rodicovstvi-116229.jpg 4 62 16

Podtitul: Rozumná cesta k pochopení a výchově dětí Kontaktní rodičovství je výchovná metoda, která navrací děti do náručí (a postelí) rodičů, pomáhá maminkám najít cestu k vlastnímu mateřství a zvládnout s otevřenou myslí dnešní přetechnizovaný svět monitorů dechu, chůviček a počítání hodin mezi kojením. Rodiče v této knize naleznou podporu pro svůj intuitivní přístup k výchově, který bývá často kritizován generací našich maminek a babiček. Manželé Searsovi, pediatr a zdravotní setra, kteří sami vychovali devět dětí, napsali řadu knih, ve kterých rodiče naleznou spoustu rad a informací o zdraví a výchově dětí. Kontaktní rodičovství je první kniha, která od těchto autorů vychází v českém jazyce.... celý text

Žánr:

Vydáno: , Argo
Originální název:

The attachment parenting book


více info...

LiLinka
LiLinka
10.09.2022 5 z 5

Věřit sobě a svému dítěti, blízkost a pochopení.

Martin_Eli
Martin_Eli
31.05.2022 3 z 5

Zajímavá kniha, která vám může pomoci si ujasnit, že styl rodičovství našich rodičů a prarodičů byl možná v něčem nesprávný a že je čas zkusit něco jiného. Jak nakonec moc nosné jsou jednotlivé rady a návody, to si netroufám posoudit, děti nemám.


Guepp
Guepp
29.03.2022 5 z 5

Kniha je velmi cenná a přínosná, jen mě mrzí, že jsem ji objevila, až už když jsem o kontaktním přístupu měla načteno z jiných zdrojů. Předtím bych tu na ni pěla samou chválu a nadšení, kterou si bezesporu zaslouží. Vím, že bych na ni koukala jinak a v téhle situaci již pro mne tolik nových informací nemá.
Každopádně je zde velmi hezky vysvětlena celá filosofie kontaktního přístupu k výchově, který praktikuji již od chvíle, co jsem si malého přinesla z porodnice domů.
Doporučuji každému. Vyprdněte se na poučky a věřte samy sobě. :)

Turmee
Turmee
01.11.2021 4 z 5

Z téhle knih jsem rozpačitá. Obsahově je víceméně super (až na nošení v kolébce, všespásné idealizované nošení a zadní mléko), tón je milý a atmosféra příjemná. Celkově vzbuzuje podporující dojem, nikoho neodsuzuje, nabízí alternativy ale do ničeho nenutí. Autoři kladou důraz na důvěru a komunikaci - není potřeba vždy splňovat všechny body kontaktního rodičovství, aby z vás byl dobrý rodič.
Velmi oceňuji jasné definice toho, co kontaktní rodičovství je a naopak co pod něj nespadá. Čtenář získá spoustu konkrétních a praktických tipů v několika různých oblastech - od bondingu, přes kojení, společné spaní až po takové oblasti, které v jiných knihách nenajdeme, jako je návrat matky do práce nebo vyrovnání se s tlakem a nesouhlasem okolí. Na své si přijdou i tatínci, kterým je věnována celá kapitola a taky několik tipů v průběhu knihy.

Forma podání a struktura textu mi ale vůbec nesedla. Špatně se mi to četlo, text je občas nelogicky přerušen různými rámečky s informacemi navíc, tipy apod., chybí mi jasně uvedené zdroje informací a rozčilují mě různé styly odrážek.

Sorrangar
Sorrangar
29.05.2021 4 z 5

Hodně z principů už jsem znal předtím, ale i tak kniha stojí za přečtení. Doporučuji nejen maminkám, ale i tatínkům. Pomůže porozumět vztahu s miminkem a jak ho rozvíjet hned od narození. Zároveň neslouží k tomu, jak dítě vycvičit tak, aby vás co nejméně otěžovalo, ale zaměřuje se na naplnění jeho potřeb tak, aby všichni byli spokojenější.
Rozčilovala mě jen technická věc. V textu jsou rámečky se vsuvkami, které rozvíjí hlavní myšlenky. Nerozumím ale tomu, proč ty rámečky jsou schopní napálit třeba i do půlky věty hlavního textu (následují třeba dvě stránky vsuvky). Nešlo alespoň ukončit odstavec (nejlépe podkapitolu)?

Pandy26
Pandy26
09.02.2021 5 z 5

Kniha nabízející rodičům radu i útěchu. Co jí chybí na zpracování (časté opakování, místy ztížená orientace v rozvržení stran..), hravě dožene svou lidskostí a obsahem konkrétně zaměřeným nejen na matku, otce, širší rodinu, ale také na náhradní rodinnou péči, vícerčata, děti se zdravotním postižením a ještě více. Díky zjednodušenému podání vědeckých poznatků i osobních zkušeností se dá snadno číst i s malým děťátkem (v tomto případě je naopak opakování často výhodou :D).

Rodičům, kteří se na základě této knihy rozhodnou pro nošení, bych jen chtěla doporučit dohledat si informace o ergonomickém nošení. Některé úvazy a pomůcky (kolébka, klokanky...) zmiňované v knize totiž nejsou vhodné, což ale rozhodně o nošení jako takovém neplatí. :)

sheldon8410
sheldon8410
23.05.2020 5 z 5

Tuto knížku jsem začala číst poněkud skepticky (teď už vím, že jsem byla ovlivněná tzv. cvičiteli dětí ze svého okolí :)), ale nakonec mě Kontaktní rodičovství opravdu nadchlo! Kniha je napsaná nenásilně, autoři vás do ničeho nenutí a ničím nestraší, vždy jen popíšou konkrétní výhody a dále si posuďte sami. Měla jsem během celého čtení dobrý pocit a už se těším, až budu moct využít získané znalosti v praxi :) Vlastně až při čtení této knihy jsem si uvědomila, že rodičovství bude vyžadovat obrovské přehodnocení našich priorit, ale že to zároveň bude stát za to!

Romanka89
Romanka89
11.04.2020 5 z 5

Skvělá kniha, která mi pomohla ujasnit si některé věci ohledně rodičovství. Jako nejužitečnější považuji pasáže, kde autoři radí, jak se bránit a argumentovat lidem, kteří Vám nutí jiný styl výchovy (rozmazlíš ji, nenos ji pořád, nech ji vyplakat, ty ještě kojíš v noci? atd.). Některé pasáže jsem si založila a určitě se ke knize budu vracet, když na mě přijde nějaká ta mateřská deprese. Každému rodiči doporučuji.

Čtenářská výzva 2020: Kniha s názvem vystihujícím vaši osobnost nebo náladu.

myelka
myelka
23.02.2019 4 z 5

Čte se celkem dobře, i když se párkrát opakuje, ale to všechny knihy podobného charakteru. Některé myšlenky přínosné, víc zatím posoudit nedokážu (jsem týden před termínem porodu :) ). I tak si myslím, že člověk bude postupovat instinktivně a zpětně zjistí, že vlastně praktikuje kontaktní rodičovství...Trochu se bráním tomu upřednostňování častého nošení vzhledem k znalosti psychomotorického vývoje a s tím spojené omezení vertikalizace.

Luciecii
Luciecii
30.09.2018 5 z 5

Perfektní kniha, kterou by ve své ruce měl držet každý rodič.
Přehledná, zajímavá, srozumitelná. Kontaktní rodičovství mi bylo díky této knize dobře vysvětleno a zamilovala jsem si ho. Nejvíce se mi líbí kapitola o dětském pláči, kde je vše citlivě vysvětleno a člověk tak lépe dokáže pochopit své deťátko.

toulava
toulava
02.08.2018 5 z 5

Hezká a milá kniha o intuitivním přístupu k rodičovství založené na naplňování potřeb dětí. Hezké je propagované uvědomnění, že dětský pláč je touhou po komunikaci a ne snahou manipulovat. Samotné mě překvapilo, že ačkoliv jsem knihu četla až teď, tak kontakntě vychovávám dceru od narození. Intuice převládla nad rozumem.
Vřele doporučuji k přečtení.

Anna 13
Anna 13
26.07.2018 5 z 5

Tato kniha je jakousi mou životní biblí...
Přesně ona popisuje ten způsob, jak bych chtěla přistupovat k vlastním dětem. Podporuje přirozenost a intuitivnost. Je psána velmi podporujícím a respektujícím způsobem. Autoři s vámi sdílí své zkušenosti s kontaktním rodičovstvím a poskytují zpovědi mnoha maminek.

Překvapením pro mě bylo, jak do hloubky se dostávají a jak obšírný okruh rodičů zahrnou svými výzkumy, studiemi a praxí. Píší například i o kontaktním vztahu s adoptovanými dětmi či s miminky z přechodné pěstounské péče, s vícerčaty nebo s dětmi fyzicky i mentálně postiženými. Rozepisují se i o otcovské péči.

V knize najdete úžasné informace o poporodním bondingu, o kojení, šátkování a nošení dětí, o společném spaní nebo o přístupu k dětskému pláči.

Autoři berou na vědomí, že spoustu lidem může případat kontaktní rodičovství poněkud zvláštní a připravují vás na reakce okolí a dodávají vám sebedůvěru, že tento přístup je správný.
Nevylučují ani možnost kontaktní péče pro pracující matky.

Doporučila bych KAŽDÉMU rodiči.

jengibre
jengibre
22.05.2018 3 z 5

Knížka poskytující základní principy kontaktního rodičovství, která nikomu nic nevnucuje. Některé kapitoly jsou podle mě zbytečně natažené - jasné věci, které by se daly vyjádřit několika málo větami, jsou popsány rozsáhle, což mě nutilo místy přeskakovat. Za toto snižuji své hodnocení. Přesto jsem ráda, že jsem knihu četla, pomohla mi upevnit nebo ujasnit si názory v určitých oblastech.

Miscuko
Miscuko
29.08.2017 5 z 5

Krasna kniha o kontaktnim rodicovstvi. Pouci vas i uklidni.:-)

LaCondesa
LaCondesa
17.01.2017 5 z 5

Kniha je napsána jednoduše, srozumitelně, velmi dobře se čte. Doporučuji. Oceňuji respektující a chápavý přístup autorů - ve smyslu - i když nebudete dodržovat všechna pravidla, ale třeba jen nějaká, pořád je to lepší než nic a vztahu tak prospějete. Čtenář se po přečtení knihy necítí bezmocný, jako jsem to zažila u několika "výchovných" knih. Po přečtení tedy nemáte pocit, že když jste například neabsolvovali poporodní bonding nebo dítě nekojili, už je to "v pytli" a nijak to nedoženete. Naopak, kniha je povzbudivým milým rádcem :)

Dáma s hrnstjm
Dáma s hrnstjm
20.08.2015 4 z 5

Přehledné, stručné, výstižné představení základních principů kontaktního rodičovství - přístupu k dětem, který byl přirozeně praktikován do konce 19. století, přerušen vědou a poznatky 20. století a znovu objeven ve 21. století (s nadsázkou řečeno). Je velmi cenné, že knihu napsal pediatr s dlouholetou praxí a matka osmi dětí, kteří kontaktní rodičovství "testovali" na své rodině po mnoho let. Nejde tedy o nějaké poučování ze strany nezaujatého odborníka. Kniha vznikla v USA, takže spousta informací a postřehů se vztahuje k americké mentalitě a americké verzi mateřské dovolené. Určité rady a tipy se tedy pro české prostředí aplikovat nedají, na druhou stranu můžou české matky v této konfrontaci lépe ocenit český sociální systém, který jim nebrání být s dětmi doma několik let. Samozřejmě nejlepší by byla kniha o kontaktním rodičovství, která by vznikla přímo v českém prostředí, třeba se někdy dočkáme. Knihu doporučuji zájemcům o přirozenost a osvědčené hodnoty, je lepší číst knihu už v těhotenství. Na závěr ještě sepíšu témata kapitol, aby bylo více jasné, o co jde: bonding při porodu i po něm, kojení, nošení dětí v šátku/nosítku, důvěra v signální hodnotu dětského pláče (to mě oslovilo asi nejvíc), spaní blízko dítěte, vyvážený rodinný život, kontaktní otcovství, cvičitelé dětí (= osoby, které radí a snaží se děti vycvičit pro rychlé zapadnutí do světa dospělých - neplakat, usínat sám, spát celou noc, pít z lahve...). Potom je v knize několik příběhů konkrétních rodičů a seznam užitečných internetových odkazů (amerických, ale i tematicky podobných v ČR).