Kontakt: Záhuba prichádza z nebies

Kontakt: Záhuba prichádza z nebies https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341120/bmid_kontakt-YT0-341120.jpg 3 46 13

Autor škandalózneho trileru Krajina kanibalov prináša čitateľom nový napínavý príbeh z lona slovenských hôr. Mladá univerzitná absolventka Mary, ešte len hľadajúca svoje miesto v živote, prichádza s päticou priateľov na horskú chatu v Strážovských vrchoch na Hornej Nitre. Chcú sa poriadne odviazať, zabudnúť na každodenný stres a užiť si augustový víkend. Náladu im nemôže pokaziť ani podozrivo nevrlé správanie obyvateľov dedinky na úpätí kopca, ani nečakané zhoršenie počasia. Potom však natrafia na havarované mimozemské plavidlo, ktorého osadenstvo je stále nažive... A rozhodne nemá priateľské úmysly.... celý text

Žánr:
Horory , Literatura slovenská , Sci-fi

Vydáno: , Hydra
více info...

Přidat komentář

matogeminimato
22.11.2023 4 z 5

,,Slovenský gore -sci fi-crazy-horor,,tak nejako by som,, zaškatulkoval,, túto knihu Tri páry spoznajuce sa vo vlaku smerujucom na,, Hornú Nitru,,sa rozhodnu užiť si vikend v opustenej chate v Strážovských vrchoch...mohla to byť noc plná vášne nebyť toho,že nedaleko nich pristane miozemská loď ktorej pasažieri nie sú žiaden ,,E.T,, ale skôr ,,VOTRELEC,, Nenapadlo by ma že tu na Slovensku môže niekdo napísať niečo tak správne ,,ujeté,,

tetanurae
13.12.2021 3 z 5

Mark E. Pocha je na trhu poměrně úspěšně zavedený coby autor explicitních Gore, splatterpunkových a slasherových děl, a ani v tomto případě nebudou fanoušci tohohle odvětví zklamáni.

Vendo, Džony, Dominik... Tři chlapi na cestě do přírody. Co by se asi tak mohlo potento, že jo, zvlášť, když potkají tři baby - Teu, Niku a Mary.

Šestici rozjařených turistů nemůže odradit ani pochybné chování místních obyvatel, ani nepříznivé počasí. Narušit jim poklidný pobyt může jen havárie mimozemského plavidla, jehož posádka nemá ani trochu dobré úmysly. O této havárie však naši hrdinové nemají nejmenšího ponětí.

Mark E. Pocha příjemně spojil sci-fi s klasickými motivy béčkového krváku, a je to opravdu výživná jízda. Tohle není Hvězdná brána, tohle je Texaský masakr ve Hvězdných válkách. Škoda je, že nikdo z protagonistů nepřilne nijak zvlášť k srdci, protože děj, třebaže není nijak převratný, je skutečně propracovaný a jednotlivé detaily se sbíhají ve fungující souhře. Je to holt působivá ,,kniha plná emzákov s pôlmetrovými penismi po kolená, čo znásilnujú chlapcov do análov." (citace autora) Já osobně bych ještě vytkl chování turistů (jsou to vysokoškoláci, ale vyjadřující se hůře než ochlastové páté cenové... Asi jsem z jiné univerzity ).

Jako oddechové čtivo - super. Tenhle chlapík píše zručně, a pokud vám nevadí, že je text slovensky, každého jednoho nadšence ET nadchne pod stromečkem, jelikož příběh má i přidanou hodnotu v podobě záhadologické složky.

Celkové hodnocení 60% -hluback-


DarKa37
29.04.2021 2 z 5

V porovnaní s autorovou prvou knihou "Krajina kanibalov" bola táto kniha pre mňa sklamaním. Postavy boli nesympatické, v porovnaní s prvou knihou plytké. Dej bol v podstate o ničom. Knihu zachraňujú iba Gore scénky, ktoré sa podľa mňa mohli objaviť oveľa skôr a mohli trvať oveľa dlhšie.

mirec88
27.04.2020 2 z 5

Ja keď mám čítať horor, tak to teda dopadne. Horory nie sú moja šálka kávy, akurát sci-fi horory mám rád, tak som sa rozhodol prečítať aj toto. A bolo to také podpriemerné. Hlavné postavy ma vôbec nezaujali a bolo mi absolútne jedno, čo s nimi bude, takže aj ten záver bol taký o ničom. A to, čo s nimi tí mimozemšťania robili bolo dosť hnusné a kruté. Nezaujalo ma to.

kapitan9556
13.03.2020 4 z 5

Přesně tohle mě baví. Klasická brakovka roadtrip stylu, ufo stylu, která vás napíná, až do poslední stránky! Teda, když nebudeme řešit to, že v prvních dvou třetinách, se až na pár výjimek, neděje pomalu nic. Je to účel (teda, podle mýho názoru) a skvělej! Třetí třetina je totiž prošpikovaná, přesně tím co jste chtěli. Za mě palec hore a rozhodně jsem s Markem neskončil, páč mám pocit, že něco takovýho tady chybělo!

LeDock
11.01.2020 1 z 5

Útlych 150 strán malého formátu a aj to bolo na Pochu až priveľa priestoru. Prvé dve tretiny knihy sa nedeje absolútne nič a my len sledujeme nezaujímavé a nesympatické postavy s ich nudnými príbehmi ako sa trmácajú k miestu určenia. Ich šablónovitosť (nerd/svalovec/kurevník) pôsobí dojmom, že autor sa priam až bojí akéhokoľvek kúska originality. Potom konečne dôjde k stretu s mimozemšťanmi, no ak som dúfal, že príbeh tým konečne dostane grády, ostali mi len oči pre plač. Je až smiešne ako sa pisateľ snaží byť drsný a nechutný, no je len neskutočne trápny, mentálne zamrznutý kdesi vo veku 14 rokov, keď si prídeš ako brutálny macher ak povieš „žaluď“. Priam Pochu vidím ako je sám so sebou spokojný pri písaní scény s vypadnutými črevami a poplácava sa po ramene, akú drsnotu to vymyslel. Len škoda, že oveľa hustejšiu scénu s črevami napísal dobrých 15 rokov dozadu istý Palahniuk, možno ste už o ňom počuli. Nedá sa neporovnávať, keďže som len nedávno čítal horor Ruiny, práca s postavami a výstavbou deja. Kontakt vo všetkých ohľadoch ťahá za kratší koniec. Najväčšiu hrôzu vo mne tak pri čítaní vyvolal fakt, že aj človek, ktorý nevie písať a vdýchnuť svojim postavám život a plasticitu, u nás môže vydať knihu a ešte s ňou byť aj úspešný... Bŕŕŕŕ!

martinstefko
16.04.2019 3 z 5

Kniha „Kontakt: Záhuba prichádza z nebies“ je hororem s mimozemšťany. To je patrné z názvu a nakonec i z parádní obálky. Na zadní straně máme i sovu, která je v rámci použita v příliš doslovném odkazu na „Twin Peaks“, navíc odkazu, který tam Mark dal prostě jen proto, aby tam byl, pro příběh nemá zásadnější smysl. A bohužel je toho v příběhu víc. Mohl zde být zajímavý vývoj jedné z postav ohledně její orientace, ale to bylo nakonec trestuhodně nevyužito.
Co se ale jinak Markovi musí nechat, nejlépe má napsané postavy. A je to sakra dobře, protože dvě třetiny knihy to není nic jiného než vztahová konverzačka, která je velmi dlouhou expozicí k tomu, co se má stát v poslední třetině. Postavy Markovi skutečně jdou a jejich konfrontace, vytváření jejich osobností je nejsilnější stránkou filmu, i když ve třetí třetině už je skoro jedno, který je Džony a který Vendo, v některých momentech skoro splynou.

ivana1975
12.08.2018 4 z 5

Toto je tretia kniha tohoto autora a zase som sa dobre bavila pri jej citani. Mam rada taketo knihy, je tam asi vsetko co ma mat takato odpocinkova knizka. Uz teraz sa tesim co Mark zase napise.

NemmamSlov
09.08.2018 3 z 5

Dalsia Pochovka, ktora vo mne nezbudila citatelske nadsenie, sice pre mna lepsie ako Krajina kanibalov, ale aj tak stale hodnotim ako slabsie dielo. Na tak kratky pribeh strasne dlhy rozbeh a ked sa zacne konecne nieco diat tak BUM a je koniec.

Phoenix16.cz
29.03.2018 1 z 5

Je to krátké, přesto to má tři části. U první jsem si připadala jako že v tom vlaku sedím s nimi, zapomněla jsem si sluchátka do uší a bohužel musela poslouchat rozhovor, který jsem fakt slyšet nechtěla. V druhé části se nic zajímavého/zásadního nedělo. A konečně přišla ta poslední část, kde jsem očekávala, že se konečně začne něco dít. Ono začalo, ale tolik klišé, prasáren a úchyláren na tak malém prostoru se jen tak nevidí.
A pak přišla scéna se střevy, na který se houpal mimozemšťan. V tu chvíli jsem od knihy přestala už cokoliv očekávat. Nesmyslů tu bylo taky dostatek. Např. scéna, kdy dívce emzák ukousl lýtko a ona krvácela a krvácela, ale pořád byla při vědomí (asi měla tak třikrát tolik krve než normální člověk).
Co bylo ale na celé knize nejpozoruhodnější? Styl vyprávění. Autor psát umí! Četlo se to velmi dobře, protože to bylo skvěle napsané. Škoda, že to byla taková slátanina naprosto všeho, co kdy kdo o mimozemšťanech vymyslel.

1972Sixo
29.06.2017 2 z 5

Moja prvá Pochovka. Krajina kanibalov ešte len čaká. Ale... na môj vkus veľmi klišoidné a to mi dosť vadilo. Postavy vcelku sympatické a aj popkultúrne odkazy hojné a dobré. Ale ten preliv z celkom obyčajného príbehu do "hardcore brutal sci-fi" sa akosi nekonal. Dokonca ani náznak niečoho strašidelného na mňa nedoľahol. A to som to bral, že to má byť brutálny horor! No, pár zhovadilostí sa tam objaví, ale pôsobia strašne samoúčelne a niektoré dosť komicky - áno, aj povinná rektálna akcia. Slabá atmosféra a rýchle ukončenie niektorých dejových možností nepotešilo. No to je asi tým, že je to brak.

Raziel_cz
02.06.2017 4 z 5

Bomba. Celou dobu jsem se potutelně usmíval a užíval si odkazy a humor a hlášky... a pak přešla strana 100 – na kterou jsem se mimochodem dostal, zrovna když začala bouřka – a to byl teprve náser. Takže opět řadím na polici vedle Ketchuma a doufám, že brzo bude další!

eraserhead
13.05.2017 3 z 5

Tak po kanibalech se největší slovenský úchyl vrhl na mimozemšťany. No, pořád lepší než zombie nebo upíři. E. Pochovým kladem jsou bezesporu postavy, s nimiž si hraje a dokáže jimi čtenáře vtáhnout, udělat z nich staré známé. Zdejší šestka sice občas trochu vypadá jako sourozenci obětí z Krajiny kanibalů, ale nelze to vnímat negativně. Hraje si s nimi natolik dobře, že mi ani nevadilo, že se něco pořádného začalo dít v podstatě až někdy ve třetí třetině knihy. A když došlo na lámání chleba, nedluží E. Pocha jak čtenářům tak i svým postavám vůbec nic. Dává jim (oběma) do těla řádně. Kniha má spád, jede, ukolébává, že je všechno v pohodě - žúrka, chlast, sex a pohodička, přesto nezakrývá cosi temného s menpříjemně očekávatelného v pozadí. Pokud se máme dostat k negativům, jsem trochu na rozpacích. Myslím, že pokud se s E. Pochou někdo setká poprvé tímto, asi bude spokojený, překvapěný, snad i šokovaný. Já možná proto, že jeho tvorbu znám, že znám dokonce jeho osobně (a proto vím, jaký je to magor), shledávám na románu několik negativ. Jedním z nich je přemíra různých odkazů a popkulturních zmínek, na sotva 160 stránkovou knihu formátu zápisníčku jich je opravdu možná až moc, natolik, že se může zdát, že právě na nich (a ne na příběhu hlavních hrdinů), celý ten román stojí, že právě tyto odkazy a zmínky byly/jsou jeho hlavním důvodem existence. Druhou věcí, co mi na knize vadí, ale to už je takový kolorit E. Pochových knih u Hydry, je vyloženě lživá PR část obálky. Stejně jako mi nic neříkají easter egg, tak mi nic neříká, ba přímo mě prudí, tento způsob prezentace a propagace. U E. Pochy o to více, že si myslím, že to kvalita jeho psaní a tvorby vůbec nepotřebuje. Ale to jsou jen takové okrajové věci. Kontakt je čtivá záležitost, strhující, nechutná, krvavá, brutální a úchylná. Přesně jak E. Pocha a jeho čtenáři chtějí. Protože ať už mám ke Kontaktu výhrady jakékoliv (a Krajina Kanibalů byla lepší, a jeho povídky jsou ještě lepší), E. Pocha pořád zůstává největším slovenským psychopatem, jakého znám. A to je bod k dobru.

Štítky knihy

UFO horory mimozemšťané slovenské horory

Autorovy další knížky

Mark E. Pocha (p)
slovenská, 1981
2019  55%Oni
2016  74%Zombie apokalypsa
2020  77%Bestie
2010  67%A bude hůř!
2021  72%Země kanibalů

Kniha Kontakt: Záhuba prichádza z nebies je v

Přečtených51x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce23x
Chystám se číst4x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x