Konstanty přírody

Konstanty přírody https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44677/bmid_konstanty-prirody-bFY-44677.jpg 4 17 2

Konstanty přírody jsou čísla, která definují podstatu vesmíru. Zašifrovávají nejhlubší tajemství a jejich existence nám naznačuje, že příroda oplývá neviděnými pravidelnostmi. Jsme sice zručnými v měření těchto konstant, ale naše schopnost vysvětlit je či je předpovědět ukazuje, jak mnohé ještě nevíme o tom, jak vesmír funguje. Jsou přírodní konstanty skutečně konstantní? Vznikl a rozvinul by se život, kdyby byly jiné? Nejnovější astronomické objevy naznačují, že tyto konstanty měly v raném vesmíru jiné hodnoty. Mění se tedy pomalu zákony přírody? Na tyto a mnoho dalších otázek hledá odpověd známý vědec a úspěšný popularizátor. Osvětluje také, jak objev konstant ovlivnil takové vědce, jako byl Einstein, i nejnovější teorie o vícedimenzionálním vesmíru. Kniha uspokojí nejen zvídavého čtenáře, ale i profesionálního fyzika.... celý text

Literatura naučná Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Constats of Nature , 2002


více info...

Přidat komentář

Jacck
17.09.2017 5 z 5

Docela dobrá kniha. Fyzikální zákony jsou v podstatě vztahy mezi různými veličinami. Do fyzikálních zákonů je však nutné zvenčí doplnit konstanty, např. gravitační kontantu, rychlost světla, Planckovu konstantu, konstantu jemné struktury atd. Některé konstanty jsou odvozené a mají určité jednotky a jejich hodnota je pak odvislá od těch jednotek, tj. jsou to jen převodní faktory mezi různými veličinami. Někdy lze však odvozené konstanty zkombinovat tak, aby se jednotky vykrátily a pak dostaneme bezrozměrná čísla, která jsou opravdové konstanty přírody, tj. hluboká čísla popisující samu podstatu fyzikální reality. Budeme jednou schopni takové fundamentální konstanty odvodit z nějaké teorie všeho? Nikdo neví. Zajímavé taky je, že známé fyzikální konstanty lze zkombinovat jen jediným možným způsobem tak, abychom dostali jednotku délky, jednotku času, jednotku hmotnosti, jednotku teploty atd. Těm se říká Planckovy jednotky - Planckův čas, Plancková délka, Planckova hmotnost, Planckova teplota. Jsou to nejmenší/největší možné jednotky. Např. vůbec nemá smysl mluvit o vzdálenosti pod urovní Planckovy délky atd. Kniha je to dobrá a čtivě napsaná.

vitek.sk
22.09.2014 5 z 5

Další skvělá kniha od Johna Barrowa. Navíc kniha, která v našem jazyce trochu chyběla. Dovolím si volně zacitovat přímo z této knihy: "Každý týden mi chodí 2 pokusy o teorii všeho, všechny mají společné tři věci, jsou absolutně nesmyslné, vyvracejí Einsteina a objasňují základní fyzikální konstanty."
Základní fyzikální konstanty představují obrovskou záhadu dnešní fyziky. Proto je skvělé přečíst si o tomto problému knihu od renomovaného autora jako je Barrow. V knize se zabývá základními konstantami, historií jejich zkoumání, zda se mohou v čase měnit, jejich původem nebo tím co by znamenalo pro vesmír a život kdyby se některá z nich nebo i více změnilo.
Richard Feynman jednou řekl o konstantě jemné struktury: "Je záhadou hned od svého objevení před více než padesáti lety a každý správný teoretický fyzik si její hodnotu napíše někam na stěnu a hloubá o ní." Doufám, že po přečtění této knihy budete i vy :-)