Konrad Wallenrod / Dziady

Konrad Wallenrod / Dziady https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241517/mid_konrad-wallenrod-v8i-241517.png 3 37 7

Epos Konrad Wallenrod oživuje polohistorickou, pololegendární postavu Litvína, který vstoupí do křižáckého řádu, skrývaje své pravé smýšlení dosáhne hodnosti velmistra a záměrně vede boje, v nichž jsou křižáci rozdrceni. Báseň byla nejen odrazem spikleneckého hnutí pokrokové šlechty v období děkabristického povstání, ale stala se i pobídkou k další revoluční činnosti. Uveřejněné fragmenty Dziadů jsou označeny jako II. a IV. část většího celku. Z první se zachovaly zlomky. Úvodní balada naznačuje, že námětem je lidová víra v duchy zemřelých, kteří nemají v hrobě pokoje a musí se vracet mezi lidi. Básník vychází tu opětně ze svého nadšení pro lidovou poesii a přechází k bolestné zpovědi své zklamané lásky. V závěrečných básních jsou lyricko-epickou formou zachyceny Mickiewiczovy dojmy z cesty do Ruska. Dílo zůstalo velkým torsem, nicméně však podává ucelený obraz šlechtického polského revolucionáře v období listopadového povstání i společenského prostředí, v němž se rozvíjela jeho činnost. - Obě revoluční poemata mladého Mickiewicze jsou úzce vnitřně spjata a jejich umělecká hodnota plně zachována mistrným překladem Halasovým. (Podle K. Krejčího.)... celý text

Přidat komentář

Kopta
05.06.2020 2 z 5

Stejná píseň. Stejná lyrická epika. Stejný příběh. Alespoň v té šabloně nálady, která se táhne ve snaze napodobit a zavděčit se nějakému literárnímu směru, který oslovil lidi tehdy a sporadicky někoho osloví dnes. Sláva těmto lidem. Mně ne.

los
04.01.2020 2 z 5

polské literatuře jsem doposud nedokázal přijít na chuť, měl jsem co dělat, abych KW dokázal dočíst


Lucie Pfeifer.
12.11.2018 1 z 5

Čtení pro mě bylo spíše utrpením, než požitkem. Námět příběhu je skvělý, bohužel to sestavení textu a celkově ten fakt, že to není ani chronologicky, dle mého knize ubralo na kvalitě.

Margie94
01.06.2017 3 z 5

Wallenroda jsem četla jako povinnou knihu ke studiu. Bohužel mě moc neoslovil a k dočtení jsem se opravdu musela donutit :/ Tedy slabší průměr. Mickiewiczův Pan Tadeáš, ač je o hodně delší, nadchnul trochu víc.

marmota-b
14.10.2014

Nic dalšího od Mickiewicze už se mi tolik nelíbilo jako Pan Tadeáš; je to všechno romantismus na plné pecky a jak jsem postupem času zjistila, plnokrevný romantismus mi zas tak moc nesedí. Ovšem pokud vám sedí, se všemi tragickými a tragicky chmurnými hrdiny, myslím, že můžu Konráda Wallenroda doporučit. A jak píše Stammel, je to opravdu dost výmluvné eticky, hrdina je v podstatě zahnaný do kouta a ať dělá co dělá, vždycky to bude špatně... což je situace, která se asi, byť v mnohem méně vyhrocené míře, každému někdy přihodí.
I když znalost historie Pobaltí a schopnost dekódovat počeštěná polská jména litevských knížat a jevů se při čtení téhle knížky občas docela hodí, což bohužel opravdu ne všichni mají...

pearl.a
12.07.2012 1 z 5

Nelíbila se. Příběh je hezký, ale tak blbě se mi to četlo, že mi o zkazilo požitek z četby. Na druhou stranu hezký návrat do historie..

Stammel
02.06.2012 4 z 5

Hodně silný romantický epos. Kromě nádherného a čtivého jazyka je Konrád poutavý také emocionálně nabušeným dějem. Jako romantik samozřejmě Mickiewicz všechny dějové i duševní zvraty pěkně vyhrocuje, ba šponuje k prasknutí, což veršovaná forma ještě podtrhuje. Opravdové žně pro citovou duši.

Wallenrodův příběh je dramatický ale i vnitřně. Jeho rozpolcení mezi povinnost vůči okupované vlasti, čest a lásku je poměrně dost drásavé. Uniknout tvrdému údělu nemůže a všechny cesty, které se mu nabízejí, znamenají někoho nebo něco zradit. Je možné v takové situaci zvolit čestně? Je možné některou zradu ospravedlnit? Eticky je to dost provokativní dílko.

No a pro milovníky historie je skvělé také dobové zařazení. Litevsko - křižácké války jsou nesmírně zajímavým obdobím, o kterém u nás mnoho nevíme, ačkoli se těchto událostí nikoli nevýrazně účastnil i český živel. Ale mi tu vůbec to Polsko a Pobaltí máme hrozně nedoceněné, což je v mnoha ohledech škoda...

Štítky knihy

romantismus Litva poema

Kniha Konrad Wallenrod / Dziady je v

Přečtených66x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce15x
Chystám se číst10x
Chci si koupit4x