Konkláve

Konkláve https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347164/bmid_konklave-6GR-347164.jpg 4 193 72

Pápež zomrel. Za zamknutými dverami Sixtínskej kaplnky stoosemnásť kardinálov z celého sveta hlasuje v najprísnejšie strážených voľbách. Stoosemnásť svätých mužov, ktorí majú nielen svoje vlastné ambície, ale aj rivalov. O sedemdesiatdva hodín sa jeden z nich stane hlavou katolíckej cirkvi a jednou z najvplyvnejším a najmocnejších osobností na svete.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Conclave , 2016


více info...

Přidat komentář

Svamburger
02.04.2024 3 z 5

Nejsem přesvědčen o tom, že bych věřil, ale žijeme v Evropě, v Křesťanském světě, takže nejsem k náboženství zcela lhostejný. Myslel jsem si, že mě to nadchne, ale bohužel nestalo se. Příliš mnoho postav, příliš mnoho ticha a modliteb. Čekal jsem, že mě to vtáhne - podobně jako film Dva papežove, který vřele doporučuji. Tohle jsme bohužel nedočetl.

bleekemolen
24.03.2024 3 z 5

třiapůl minus.

Autorovi lze vyčítat kdeco, čtivost však ne. V románu se vyskytuje 118 hlavních postav, z nichž kdo ještě nesfouknul 80 svíček z narozeninové hostie, je považován takřka za mladíka. A urbs e orbus div se, ono je to zábavné.

Ne, určitě nečekejte od p. Harrise podobný výkon, který předvedl v Ciceronovské trilogii. Dostanete solidní chicken big tasty s jahodovým shakem (moje oblíbená kombinace).


Emik87
24.02.2024 4 z 5

Nebýt závěru, dala bych plný počet hvězd a knihu bych doporučovala. Ale takhle...to opravdu ne. Závěr opravdu hodně zklamal.

Maraiser
10.01.2024 4 z 5

Velmi čtivé, velmi zajímavé. Ale ten závěr. No nevím, to mi nesedělo = hvězdička dolů.

JaniMa
01.08.2022 5 z 5

Čtivá miniexkurze po Vatikánu s exkluzivním vstupem do Sixtinské kaple. Bavilo mě napětí, které se celou knihou táhlo a cením si množství zajímavostí, které se autorovi podařilo do knihy naskládat.
Konkláve je odpočinkové čtení s jednoduchou dějovou linkou přizpůsobenou popisu výjimečné události. Z knihy jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí o volbě papeže, historii, Vatikánu i problémech, které současná církev řeší.
Za příběh bych 5* nedala, ale za originalitu a čtivé zpracování si je tato kniha zaslouží!

Bubo19
16.07.2022 5 z 5

Volba papeže mě vždycky fascinovala, a tak mě potěšilo, že jsem narazila na knihu, která mi tento proces přiblíží formou beletrie. Kniha se četla skvěle a současně jsem se dozvěděla spoustu informací nejen o volbě papeže, ale i jak to ve Vatikánu a na nejvyšších postech v katolické církvi funguje. Jen ten úplný závěr mi přišel přehnaný, za to dávám půl hvězdičky dolů. Ale jinak pro ty, kteří se o tuto tématiku zajímají, můžu jen doporučit.

petgona
29.06.2022 4 z 5

Ked som si tuto knihu objavila v kniznici (odporucal ju niekto na IG), brala som si ju s tym, ze ved mozno ju ani nedocitam. Moja predstava bola, ze to bude nieco nudne, taky suchy skor faktograficky prehlad volby papeza a banda starych cirkevnikov sa u mna nespaja so zaujimavymi postavami, ale som rada, ze som sa mylila. Neuvedomila som si totiz, to, co vsetci velmi dobre vieme, ze cirkev je institucia, kde sa tocia velke prachy, bojuje o moc, panuje tam nesmierne prisna hierarchia a kde sa nespocetne mnozstvo skandalov tutle ako sa len da. Takze nakoniec som to zlhtla behom jedneho dna, pretoze to bolo take citave, ze to islo samo a bola som velmi zvedava, kam sa prepracujeme.
Dala by som aj 5 hviezdiciek, ale ten uplny koniec bol taky....zvlastny.

666Jitka
09.12.2021 4 z 5

Mám ráda literární práci Roberta Harrise - jeho knihy řeší pro mě zajímavá témata a mají spád. Ani v případě Konkláve tomu nebylo jinak. Fiktivní příběh plný zvratů a překvapení nás provede Vatikánem, seznámí nás s hierarchií a pravidly v katolické církvi, a poučí nás o tom, jak probíhá volba hlavy církve. Na pozadí děje autor naráží rovněž na neřesti církevních hodnostářů a připomíná, že to jsou pořád jenom lidé, z nichž většina také v různém rozsahu hřeší. Kniha se mi dobře četla a byla napínavá, akorát ten konec mě trochu zaskočil.

ZUZANA-123
23.09.2021 5 z 5

Je to fikce, přesto bych místo meditace použivala výraz kontemplace.Možná chyba v překladu ?

ještěrka38
24.07.2021 5 z 5

Velmi čtivé, koho zajímá volba papeže, tak určitě doporučuji.. ;-)

prof.chrobak
23.07.2021 4 z 5

Je to fikce s prvky reality, což je kombinace, která je v poslední době populární a rovněž se dobře prodává (viz např. z poslední doby kniha Listopád), takovéto hraní na "coby kdyby". A že tento žánr autor skvěle ovládá, to dokázal už v slavné knize Otčina. V podstatě vzít reálné prostředí a určitou situaci ať již z minulosti nebo současnosti a děj vystavět na možném dalším vývoji, který sice reálně nikdy nenastal, ale teoreticky mohl. Postavy kardinálů jsou sice vymyšlené, ale v některých nelze přehlédnout předobraz skutečných osob, a zdaleka nejde jen o schémata typu tradicionalista vs. progresivista, nebo pravověrný vs. nepravověrný (zednář, ekumenik, heretik - dosadit lze mnohé), popřípadě rodilý Ital vs. zástupce z Jižní Ameriky nebo odkudkoliv. Je vidět, že autor musel načerpat hodně informací a znalostí z prosředí Vatikánu, takže čtenář po přečtení knihy má silný pocit pravděpodobnosti (takhle nějak by to asi mohlo být). Asi jen někdo, kdo v těchto kruzích dlouho žije a důvěrně to prostředí zná, by mohl zodpovědně říct, kde to autor případně přeťápl. Zkrátka netradiční sci-fi, velmi čtivé a napínavé, s překvapivými zvraty. Přečteno za dva večery. Bohužel zážitek z četby degraduje spousta překlepů. Koho tato problematika zajímá na seriózní bázi, tomu mohu doporučit knihu historika církevních dějin - autora Huberta Wolfa, a jeho knihu Konkláve, vyšlo i jako audiokniha. Ta čtenáře nebo posluchače zasvětí do skutečné podoby papežské volby.

broskev28
07.07.2021 5 z 5

Čtivé, zajímavé a poučné. Cum clave, to mě nikdy nenapadlo, a už vůbec ne jmenování in pectore, skvělé! A jak někdo trefně poznamenal: katolická církev je zřejmě jediná instituce, kde voliči i zvolení mohou být pouze muži - není to v dnešní době přežitek?
Kdo by to byl řekl - sto osmnáct pánů v požehnaném věku, a přesto jsem měla problém se od jejich příběhu odtrhnout. Děkuju především za komentáře Set123 a zejména za druhý odstavec komentáře Rihatama.

"Nikdo, kdo se řídí svým svědomím, nemůže udělat nic špatně, Vaše Eminence. Sice to nemusí dopadnout tak, jak jsme zamýšleli, časem se může dokonce ukázat, že jsme udělali chybu. Ale to není totéž, jako udělat něco špatně. Jediným ukazatelem jednání člověka může být pouze jeho svědomí, protože v našem svědomí nejjasněji slyšíme hlas Boha."

P.S. Chybičky se vloudily poměrně často, korektoři asi vymřeli. Nebo Knižní klub šetří?

zebrazoma
04.06.2021 5 z 5

Moje prvé stretnutie s týmto autorom a pre mňa skvelé čítanie. Voľba pápeža napínavá do poslednej chvíle. Len ten koniec mi pripadal trochu poplatný súčasným "trendom". Ale určite si ešte niečo od tohto autora prečítam.

Set123
19.03.2021

Je kniha šokující? Ne, samozřejmě, že ne. Podíváme-li se na historii objektivně, musí nás napadnout otázka, jestli vůbec kdy existovala kasta více zkorumpovaná, nežli vrcholní duchovní. Oni i ti politici všech dob by se kolikrát mohli červenat, před nejedním duchovním. Kniha opravu neodhaluje nic strašlivě temného, nic na co by se člověk styděl byť jenom pomyslet. Jedná se o hru o místo jedné z nejvlivnějších osob na této planetě, opět z historického pohledu lze říci, že o místo té vůbec nejmocnější osoby na planetě. Ať tím, či oním způsobem. To by bylo, aby v tom nebyla nějaká sviňárna. Dokonce cynismus v nitru mé osoby křičí, že i kdyby byla kniha plná mnohem horších skutků, nebyla by nijak přehnaná.

Ve čtvrtek večer jsem si vzal tuto knihu do ruky, abych se jenom tak podíval jak je to vlastně napsané. A nějak se stalo, že jsem skončil ve dvě ráno s polovinou knihy v háji. To mi napovědělo, že je to asi celkem dobře napsané. No, když jsem dnes, v pátek knihu dočetl, řekl jsem so znovu, to není špatně napsané. A opravdu, kniha má jakousi svou atmosféru a čte se krásně. Hlavní postava mi byla kupodivu celkem sympatická, stejně jako některé další a z faktického pohledu byla velice přínosná. Něco jsem znal, něco jsem se dozvěděl navíc. Naučil jsem se pár nových latinských frází. Ze začátku jsem si myslel, že mi kniha připomene můj oblíbený seriál „The New Pope“, ale nakonec ne. Doporučuji tak oboje, seriál, i tuto knihu a zážitek z Vatikánu bude pokaždé velice odlišný.

Knihu opravdu celkem s klidným srdcem doporučuji. Konec byl… No mohl by zanechat jistou pachuť, ale osobně myslím, že nese důležitý vzkaz a je moudré jej neignorovat.

vrgulnik
20.02.2021 5 z 5

Přečteno za 3 dny jedním dechem. S tímto autorem skoro nemůžete šlápnout vedle.

Jen ten konec je jaksi poplatný dnešní době... ????

Arsi007
28.01.2021 3 z 5

Kniha má perfektní atmosféru. Hlavní postavou je děkan Lomeli, který má konkláve na starosti. Bylo velice zajímavé sledovat, jak vlastně takové hlasování probíhá a že ve výsledku nejde o sympatie, ale spíše o vypočítavost tak jako například v politice. Ale asi by bylo naivní myslet si, že je to jinak.

Co mě naštvalo a zklamalo byl konec. Nemám nejmenší tušení, co autora k takovému zakončení vedlo. Chtěl šokovat? Budiž, to se mu povedlo. Ale i šok musí dávat smysl a měl by k němu děj směřovat. Tohle ale bylo spíše trapné a pro mě nepochopitelné.

@hanybooks

Eicherik
26.12.2020 5 z 5

Pěkný příběh z uzavřeného prostředí Vatikánu s nějakým tím překvapením na konci. Vypravěčem je zde sympatický kardinál Lomeli. Volba nejmocnějšího duchovního vůdce planety začíná. Boj mezi konzervativci a reformátory se opět rozhoří. Sto osmnáct voličů a zároveň sto osmnáct kandidátů, ale jen jeden se stane papežem. A na závěr vystoupá bílý dým z komína.

Rihatama
05.12.2020 5 z 5

Mystérium volby nového papeže. Atraktivní námět, s kterým se Harris dle mého vypořádal velmi dobře. Věrohodně zachytil setkání kardinálů z celého světa, z nichž mnozí se neznají, za zavřenými dveřmi a pod tlakem milionů věřících za zdmi Sixtinské kaple však musí vybrat jednoho z nich, aby se stal oním jediným na celém světě. A tady se nabízí nebývalý prostor pro meditaci a pro hlubokou víru. A pro korupci.... Kolem zdí Vatikánu jsem procházela poměrně často. Dovnitř jsem však vstoupila pouze párkrát, dokonce jsem měla příležitost navštívit v hlubinách pod Svatopetrskou bazilikou hrob sv. Petra. Do Sixtinské kaple jsem se však odvážila toliko jednou. Davy turistů spolehlivě odrazují a naprosto negují případný duchovní zážitek. Turisté jsou nicméně pečlivě držení stranou prostoru vatikánského kléru chráněného švýcarskou gardou.

Harris sepsal zajímavý civilně-duchovní román z prostředí katolické církve, kde zachycuje úporně skrývané stránky jejího života, či spíše jen naznačuje. Ovšem závěr je brilantní. Zpočátku jsem byla trochu rozpačitá, protože věrohodnost ustoupila do nejzazších řad, než jsem si uvědomila, která jsou ta největší tabu katolické církve. Zatím.

MartyManCZ
28.09.2020 5 z 5

Ačkoliv nejsem věřící, miluju tuhle tématiku, kdy "svatí" pod rouškou víry tropí největší svinstva, zrady a intriky, Je to tajemný a nedotknutelný a špinavý, zabalené do krásy a čistoty. Jak říkal Merovejec: "Je to jako utírat si zadek hedvábím". Miluju ta slova jako sede vacante, camerlengo, ponifex, mozetta apod. takže si vždycky takovéhle knížky s tematikou náboženství rád přečtu.
V podstatě si myslím, že konkláve musí být nuda, ale ta neveřejnost, je samozřejmě rajcovní. Knížka je skvělé napsaná a hlavně přímočaře, což velmi oceňuji. Žádná omáčka kolem a věnujeme se problému. Spoustu twistů, napětí, je to hrozně čtivé, v podstatě všude je nějaký cliffhanger takže nutí číst dál a dál. Ten závěr už je možná zbytečný a takový na sílu šokující, to mě trochu zklamalo, ale jinak super. Zhltnul sem to jak malinu a taky si tak pochutnal. Určitě si od Harrise ještě něco najdu.

Mikkinnen
04.09.2020 5 z 5

Dávám pět hvězd, ale je to vlastně 4/5. Což o to, kniha je to čtivá a tohle téma mě enormně zajímá. Rozhodně knize nechybí napětí, zajímavosti, tajemno, ale i vtip. Bohužel ten konec na mě byl už moc. Nicméně 95% knihy bylo skvělých. Takže těch posledních 5% jsem ochoten taktně přejít, jako že nejsou.