Konfuciova moudrost

Konfuciova moudrost https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13481/bmid_konfuciova-moudrost-Bdd-13481.jpg 4 16 3

Výběr ze stále živých myšlenek starověkého čínského filozofa Konfucia. Vtipné příběhy s ponaučením jsou uzavřeny výstižným citátem čínského mudrce a filozofa Konfucia. Kniha má volnou návaznost na již dříve vydané Hovory Konfuciovy. Tentokrát knížka obsahuje přes čtyřicet krátkých příběhů, poskytujících nám moudrý výklad určitého životního jevu. Konfucia provází sedm učedníků, s nimiž Mistr rozmlouvá a jejichž názory konfrontuje se svým moudrým pohledem na život.... celý text

Literatura naučná Citáty a přísloví Příběhy
Vydáno: , Portál
Originální název:

Sagesses et malices de Confucius le roi sans royaume , 2001


více info...

Přidat komentář

Mimir
15.12.2018 4 z 5

Ochutnávka Konfucianizmu z pera francúzskej autorky je vhodná, ako už uviedol grellenort, pre zoznamovanie sa s týmto východným prúdom myslenia. V knižke rozhodne nenájdete to najlepšie z dišpút medzi majstrom a jeho žiakmi a v porovnaní s knihou Rozhovory a výroky je toto skôr populárne dielko než etická filozofia starej Číny. Autorku možno hodnotiť práve len za výber, ktorý podľa môjho uváženia mohol zahŕňať lesklejšie perly a anekdoty na konci príbehu, ktoré mali reprezentovať kardinálnu myšlienku predchádzajúceho textu sa často krát opakujú a v mnohých prípadoch pôsobia nútene. Takže autorka 60% a "Majster" 100%, záverom teda 80%.

PandaGirl
23.05.2016 5 z 5

U knihy jsem se doopravdy pobavila. Krásně pojaté historky spjaté s poučením a citací velkého filozofa.


grellenort
05.04.2012

Pro mě opravdu nenásilný úvod do Konfuciova díla. S nadhledem jsou vybrány historky ze života jednoho z největších východních filozofů, důraz je kladen především na chytrost a vymýcení hlouposti a dalších nízkých vlastností. Mohlo by se zdát, že když jsem to přečetl za 1,5h cesty vlakem, že se to nevyplatí kupovat, ale opak je pravdou - pokud se nad obsahem opravdu zamyslíte, tak zjistíte takovou jednu věc - o všem je třeba začít více přemýšlet a na cokoli nahlížet i z jiných úhlů pohledu než z toho svého.
"Nejmoudřejší člověk hledá moudrost především u jiných." - Bohužel tomu tak často v mnoha případech není.

Štítky knihy

Konfucius

Autorovy další knížky

Maxence Fermine
francouzská, 1968
2006  72%Černé housle
2006  66%Včelař
2006  67%Tango Masaj
2004  84%Konfuciova moudrost
2007  57%Sneh

Kniha Konfuciova moudrost je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x