Konformista

Konformista https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72193/konformista-72193.jpg 4 55 12

Román je autorovou odpovědí na otázku, jak se inteligentní a zdánlivě slušný člověk mohl stát fašistou. Příběh muže, který se po otřesném zážitku v dětství, bojí, že není normální, a snaží se za každou cenu být jako ostatní, zapadnout. Od značky cigaret po výběr nevěsty se tak úzkostlivě drží průměru, až je opět nenormální, protože to, co většina dělá přirozeně, on činí jen s těžkým přemáháním. A stejným způsobem se z něj stává aktivní fašista.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

ll conformista , 1951


více info...

Přidat komentář

smazenaryba
03.08.2023 4 z 5

Zvláštna kniha, páčila sa mi. Nerozpráva o konformizme tak, ako ho opisuje slovníková definícia, ale polemiku o tom, čo je normálne a čo nie, či je správne robiť veci, ktoré robia ostatní, aby sme sa stali súčasťou spoločenstva/vrstvy, a aké komplikované, či nepredvidateľné možu rozhodnutia byť v náväznosti na miesto, dobu a spoločensko politickú situáciu. Aj naša vlastná história hovorí o tom, aké to môže byť. Mimo obsahu je zaujímavá aj forma, rozhovory sú vyplnené častými nevyslovenými myšlienkami hlavnej postavy a kniha oplýva výraznou telesnosťou a miestami až prekvapivo zmyselnými ba naturálnymi opismi, v pozitívnom zmysle slova.

DendousSKS
10.07.2021 4 z 5

"Bylo mu, jako někomu, kdo nosil dlouhou dobu obvaz po hluboké ráně, a když si obvaz sundal, zjistil, že tam, kde najde jizvu, je hladká čistá málem nepoznamenaná kůže."


Tatopulos
01.09.2020 5 z 5

Vynikající psychologický popis, rozhodně lepší než nepovedený Bertolucciho film. Až na výjimky je vždy lepší kniha než film. (Výjimky, kdy bylo lepší filmové zpracování než kniha- Muž z vysokého zámku od Dicka a Ďáblova past od Vláčila, Soukromá vichřice)

Marekh
24.08.2020 4 z 5

Knihu jsem četl v minulosti. Jedná se o první knihu, kterou jsem přečetl od tohoto autora.

Chesterton
18.11.2019 2 z 5

Dostala jsem k přečtení na počátku vztahu, který trvá dodnes :o) leč kniha mi přišla neslaná a nemastná, myšlenky po mě stekly jako voda po pláštěnce a pochybuji, že se k nim budu kdy vracet.
Rozporuplné pocity mi zůstaly a souhlasím, že je přeceňována. Rozhodně nebyla poutavá. Přečetla jsem pouze z respektu k partnerovi.

IVANA0123
22.09.2019 2 z 5

Kniha mi bohužel nesedla. Četla se těžce a do hlavního hrdiny jsem se absolutně nedokázala vžít a nerozuměla jsem mu. Několikastránkové neustále se opakující myšlenkové pochody Marcella byly pro mě příliš náročné a vyčerpávající. Kniha obsahuje jistě plno zajímavých myšlenek, ale pro mě zůstaly v textu nakonec ztracené a příběh jsem dočetla s velkým přemáháním. Vím, že budu kazit vysoké hodnocení, ale za mě tentokrát jen 2*.
(9/19)

miuk
23.04.2018 4 z 5

Čekala jsem suché čtení, které mě uspí, ale příjemně jsem byla překvapená - román je strhující, nutí k zamyšlení, žádná plochodráha, co za chvíli vyšumí.

ber-tram
25.11.2015

Nechtělo se mi, nechtělo do této rádoby klasiky, tuše nějakou školometskou lekci, ale překvapení se dostavilo už v podobě rychlosti, s jakou jsem knížku přečetl. Dosti sebezpytavá psychologická studie si vypomáhá různými dějovými konstrukcemi (třeba tou s odpraveným šoférem), aby ospravedlnila, proč vůbec probíhá a kam směřuje. Nicméně jde-li o hutné vyjadřování autora, nemám výhrady.

roman9739
10.09.2015 2 z 5

Jsem přesvědčen o tom, že se význam této knihy poněkud přeceňuje, neboť jsem po přečtení nenabyl dojmu, že se jedná o něco vrcholného.
Řekl bych, že ony zvraty v ději, které kde kdo opěvuje, jsou pouze násilnými zásahy autora do toku příběhu spějícího k poněkud zvláštnímu konci.
Že "obyčejný" člověk bez charakteru nakonec zhyne na silnici, když jeho "obyčejné" auto nahání "obyčejné" letadlo, neposunuje jeho odkaz ani o píď.
Nutno ale říct, že je kniha napsána poutavě a obsahuje zajímavé pasáže; například ta o náboženství a kostelech je velice působivá.

Terry11
12.09.2014 4 z 5

Konformista je člověk, který bezzásadově přizpůsobuje své názory názorům běžných občanů. Nechce se něčím vymykat, nelišit se od společnosti, ve které žije. A právě takový je Marcello, hlavní postava románu. V prologu se dovídáme, co zapříčinilo, že chce být "normální", a proč se stalo jeho celoživotní touhou, nebo spíše posedlostí nevybočovat, splynout. Kniha je výrazně psychologizována, děj má zvraty, zrovna tak závěr. Kniha kupodivu není známá jako Horalka a Římanka, ale skoro bych řekla, že je kvalitou převyšuje.

Jarin212
16.01.2014 5 z 5

aneb Za vším hledej Freuda? Vynikající psychoanalýza.

gan112
06.07.2013 5 z 5

to fanous21 : je to presne naopak, Malcelo chcel byť úplne normálny, konformný. A ženil sa presne z tohto dôvodu. A to že bol "fašista" bolo v tej dobe tiež normálne. Inak súhlasím že je to jedna z vôbec najlepších kníh (ktoré som kedy čítal:)