Konflikt

Konflikt https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63749/bmid_konflikt-4JX-63749.jpg 2 8 6

Zažili to naposledy naši dědové před sedmdesáti léty, v létě 1939. Přesto každého z nás občas napadne, co se bude dít, až „to" přijde znovu… Tento napínavý fiktivní román je paralelním příběhem opuštěné posádky české ambasády v syrském Damašku a úředníka ministerstva dopravy v Praze, odehrávajícím se na prahu hrozící (třetí světové) války. Klíč k jejímu odvrácení spočívá v olověné kapsli, ukryté českým legionářem, vracejícím se před sto lety z ruské Sibiře, na bývalém křižáckém hradě uprostřed současné Sýrie. 1. vydání.... celý text

Přidat komentář

Sabina335
07.04.2020 3 z 5

Příjemné čtení, doporučeno a půjčeno kvůli čtenářské výzvě.

daniel8548
28.12.2019 1 z 5

První půlka super, přečetl jsem jedním dechem. Pak to začalo čím dál víc drhnout, zápletka se bortila, popisy syrské anabáze čím dál zdlouhavější a méně přehledné a skončilo to tragikomicky - válka skončila, protože byla ropa nahrazena tajemným prvkem, který porušuje zákon zachování energie a jehož princip a složení zůstalo čtenářům (jak by taky ne) utajeno.
Autor nevysvětlil, proč by čínsko-muslimský útok na Evropu měl kvůli tomuto prvku skončit. Ostatně samotná konstrukce, že Arabové útočí na Evropu kvůli ropě, byla nelogická.
Hodný obdivu byl místopis, hlavně ten týkající se Sýrie, až si člověk říká, že bylo škoda ho zmarnit takovou chatrnou pointou.


offlineman
02.09.2019

Z knihy sem byl nadšený! O něčem by se snad dalo polemizovat, ale za mě velké PLUS!

trudoš
30.07.2017 2 z 5

Román s potenciálem, ale nezvládnutým zpracováním. Atmosféra hrozby 3. světové války se povedla zachytit věrně, jen brzy začne sklouzávat k učitelské didaxi o politické nepoučitelnosti. Jan Zenkl ovšem paradoxně všechno pokazí fantaskním prvkem, kdy je po tunguzské katastrofě (havárii mimozemského plavidla) objeven vzorec pro obnovitelnou energii. Zápletka se tak najednou začne točit kolem jeho dobrodružného hledání, nesoucího se v duchu Brownova Da Vinciho kódu. Do toho je zcela nevyužit motiv železniční mašinérie, která prochází celosvětovou renesancí. Prostředí je to vymyšlené krásně, ale nějak postrádá v příběhu smysl. Potom je tu těžko uvěřitelné akční drama v Damašku, kdy hrdinové v rychlosti pátrají po něčem, co za desítky let míru nemohli najít. A za finální neřest považuji autorovu tendenci za významné okamžiky dějin cpát Čechy, což je zpočátku okouzlující, ale s přibývajícími „odhaleními“ se to nechtěně mění v grotesku. Celkově škoda, protože napsaný špatně Konflikt není.

ZÓNA
11.03.2015 3 z 5

Očekával jsem více, ale vlastně od tohoto druhu literatury možná nejde čekat příliš. Nejsem militarista, ale vize třetí světové války mě zaujala. V podstatě je to teoreticky a zřejmě i politicky a geograficky mistrně zvládnuté, postavy vcelku realistické, partyzánská činnost mezinárodního paktu zachránců světového míru s mírnými berličkami splnila svůj cíl. Jen mi tam chybí ta jiskra slova, vše je takové strohé, suché a věcné. Myslím, že nadšenci war sci-fi by mohli mít z této knihy radost. Já jen konstatuji, že jsem přečetl, ale frenetický potlesk ode mne nečekejte.

BlodyFox
22.09.2014 odpad!

Pane Dr. Zenkle, po přečtení Munkdorfu jsem Vás bral, po přečtení tohoto braku musím konstatovat, že jste byl snad v náramném rauši, pokud jste byl schopen toto stvořit. Sled událostí - úředník Drážní inspekce přijme ohlášení, sám dojde na místo, věc takového rozsahu, jako je výbuch bomby v Pendolinu vyřeší za týden i se zpracováním závěrečné zprávy, vzápětí si ho povolá sám ministr dopravy, vytvoří z něho vojáka z povolání, který se začne naprosto nesmyslně pohybovat světem, až dojede nějak do Turecka nebo Sýrie nebo tak podobně a svými činy zachraňuje svět. Připomíná mi to pokus Rumla a Žantovského o zrušení olympiády v Pekingu. Můj názor je ten, že pokud spisovatel o něčem píše, měl by mít alespoň základní znalost o popisované věci. Chápu, že se jedná o pokus o sci-fi nebo něco podobného. Ale zde naprosto postrádám byť jen náznaky základních znalostí o fungování Drážní inspekce a takového molochu, jako je ministerstvo dopravy, potažmo vláda. A to dobře vím, že autor tyto znalosti má, a na velmi dobré úrovni, jen je do knihy nezapracoval. Tohle opravdu ne...Munkdorf dobré, zůstaňte prosím u tohoto typu literatury, ale tohle se fakt dalo dočíst jen s velkým sebezapřením.

Autorovy další knížky

Jan Zenkl
česká, 1966
2011  45%Konflikt
2006  83%Munkdorf

Kniha Konflikt je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x