Konečně doma

Konečně doma https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243114/mid_konecne-doma-243114.jpg 4 21 8

Jedenáctiletou holčičku Bakšiš při nedávné invazi z vesmíru odtrhly od maminky lodě mimozemšťanů a chaos. Po několika týdnech, kdy přežívala jen se svou kočkou jménem Čunče, přichází povel, aby se všichni porobení Američané přemístili na Floridu, kde pro ně Buvové, noví vládci Země, připravují rezervaci. Většina lidí se nechává přenést transportéry, malá Bakšiš ale usedá do auta, které se právě naučila řídit - jen ty pedály jsou pro ni ještě trochu daleko. Čeká ji bláznivá cesta v doprovodu jednoho zmatkářského mimozemšťana. Román Adama Rexe přináší do proudu dětské literatury dlouho neviděný impuls živelné imaginace, humoru, zábavného konstruování dějových zápletek a v neposlední řadě i výtečně zpracovaných ilustračních pasáží, které mnohdy přejímají podobu krátkých vkládaných komiksů.... celý text

Přidat komentář

Samohyb
18.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Svět přepadli zvláštní mimozemšťané a obsadili ho pro sebe. Mimo to, že milují chuť vonítek do záchodu a bělítek na papír, odsunuli všechny obyvatele USA na Floridu, respektive do Arizony. Maminku 11 leté dívky Bakšiš přesunou v transu, ale její dcera zůstává doma jen s kočkou. Místo buvských transportů použije na přesun z Pennsylvanie na Floridu jejich starý automobil. Cestou zažije pár dobrodružství, potká jednoho buva a spřátelí se s ním, pozná několik různých druhů lidí a následně vyžene z planety všechny zlé emzáky Gorgy. To je asi tak v kostce všechno.
Nejdřív jsem viděl film a ve srovnání tahle knížka neobstojí. Aspoň tedy pro mě. Není špatná, ale prostě já tam humor zas tak nevidím a jako science fiction to taky moc nezáří. Některé části mi přišly zbytečné a natažené (v Disneylandu a v Arizoně).
Snažil jsem se kousek číst dětem a svým nezájmem mě jen utvrdily v přesvědčení, že to je spíš pro dospělé čtenáře (5 a 7 let jen poslouchali a nudilo je to, neumím si představit, že by to v 8 četli). A vlastně Buv tu nemá prakticky žádnou psychologii a to jiskření mezi postavami a nějakou větší hloubku osobnosti jsem tady hůř hledal i u Bakšiš. Prakticky všechny ostatní postavy kromě Indiána mě tu iritovaly.
Přijde mi, že všechny změny, které byly udělané pro film, příběhu nejen prospěly, ale nebýt jich, tak by film neměl úspěch. Shodné tyto dvě díla vlastně jsou jen v základních rysech - cesta s mimozemšťanem, jehož rasa jí ukradla planetu a následná trochu jiná záchrana před Gorgy.
Obrázky byly hezké, ale nejsem milovník komiksů a relativně dospělou knihu to snižovalo k infantilnosti. A je to zajímavé, protože na první pohled se film tváří infantilněji, ale není.
Dost těžko se mi sžívalo s postavami. Zrovna jsem to dočetl a vlastně si nemůžu vzpomenout prakticky na nic, co by mě zaujalo nebo mi zůstalo v hlavě. Závěr je velmi čtivý, není to rozhodně ztráta času, ale znovu už ji číst nebudu a dám přednost zábavnějšímu filmu.

radusak9806-2
27.12.2019 4 z 5

Ta kniha se čte sama, hlavně těch posledních deset stránek, už jen kvůli tomu, že je z nich asi 4 popsané slovem MŇAU xD
Předně říkám, že film jsem neviděla, ale kniha to byla jednohubka za den přečtená. Prostě mě chytla a ne a ne pustit. Také musím říct, že už dlouho jsem neviděla tak hezké ilustrace, které tak krásně zapadají a budují kontinuitu děje.


petuzla5591
17.07.2018 5 z 5

Kniha je úžasná. Líbí se mi mnohem více než film.

pollyCobain
02.06.2017 5 z 5

Jako první jsem viděla filmovou verzi, která je oproti té knižní opravdu jen slabý vývar. Kniha je mnohem lépe promyšlená, ve všech ohledech propracovanější. A taky o dost realističtější, vše je zde vysvětlené.

kytka25
13.01.2017 4 z 5

moc se mi to líbilo tahle kniha je úžasná.Asi si jí přečtu po druhé.

book7
04.04.2016

Knížka byla super. Tohle bylo nejlepší sci - fi , které jsem kdy četla. Zaujala mě u této knížky obálka. Doporučuji přečíst. :)

Já_
03.04.2016 5 z 5

Právě ji čtu. Je super. Bohužel jsem dřív viděla film, tak vím, jak to dopadne. Ale tohle je snad jediná knížka, u které mi to vůbec nevadí. Ten film není knížce tak podobný. Stále mě překvapuje, kolik toho v něm pozměnili a vynechali. Ale je také dobrý. Kniha je samozřejmě lepší.
Myslím, že je to moc hezká knížka nejen pro děti. :D

Melindaaaa
12.10.2015

Fantastická pohádková jízda a putování jedné malé holčičky, její kočky jménem Čunča a malého mimozemšťana na cestě za dobrodružstvím a záchranou maminky. Chcete-li zažít opravdu netradiční road-trip, Konečně doma čeká jen na vás. Předloha úžasného animáku z dílny Dreamworks u mě uspěla stejně, jako samotný film :)
Odkaz na kompletní recenzi naleznete v záložce Recenze

Štítky knihy

pro děti od 8 let animovaný film

Autorovy další knížky

Adam Rex
americká, 1973
2015  89%Konečně doma
2015  75%Křup!

Kniha Konečně doma je v

Právě čtených2x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených2x
Knihotéce25x
Chystám se číst12x
Chci si koupit4x