Konec velkých prázdnin

Konec velkých prázdnin https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345428/bmid_konec-velkych-prazdnin-EOg-345428.jpg 4 107 21

Kniha, která vznikala jako předloha scénáře stejnojmenného televizního seriálu, patří mezi nejlepší romány zabývající se fenoménem emigrace. Její děj se započíná v roce 1983, kdy v den letního slunovratu uprchnou nejrůznějšími cestami ze své vlasti do Rakouska dvě rodiny a několik jednotlivců, Čechů i Slováků, aby hledali štěstí ve vysněném svobodném světě. Skoro na dosah domova je očekává jiná planeta, jim cizí, jako jsou oni cizí jí. Projdou táborem pro uprchlíky a čekají pak v jednom z venkovských penzionů, sloužících tomu účelu, na azyl a víza, představující klíče k nové existenci. Náhlé prázdniny v životě, jejichž délku ani výsledek nelze odhadnout, týdny, měsíce a někdy i roky vynucené nečinnosti, nutí k sebezpytnému bilancování, smýkají lidmi mezi nadějemi a zoufalstvím. Ze vzpomínek i představ, ze zážitků tragických i komických vyvstává kaleidoskop obrazů země, kterou opustili, i světa, jemuž se vydali.... celý text

Monika1717
Monika1717
05.07.2022 5 z 5

Kniha i seriál si zaslouží všechny hvězdičky. Přečetla jsem jedním dechem a někdy se k ní vracím. Čtu jen některé pasáže a potom knihu zase odložím.

ber-tram
ber-tram
15.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Hodnocení jsem si ujasnil předem a ze zkušenosti – první liga! Četbou, příhodně poučnou v časech ukrajinské imigrační vlny!, víceméně slavím Kohoutovy pětadevadesátiny, kterých se dožije napřesrok; a věřím, že dožije, třebaže možná už nic nenapíše, resp. nic tak rozsáhlého a poutavého. Tvůrčí manýra není syntakticky povolná, natož podbízivá, ale osobitá: věty náhle trhá vniveč rozhovor či se spojují v masivní bloky samomluv.
Souběh mnoha osudů viděných paralelně vyzývá přebrodit kapitoly životů všednějších (např. zahradník, klavíristka) k charakterům peprným (např. vošoust-dobrodruh Strniště, vobšourník–elita Markalous), přičemž nikoho autor neušetří finálních vztahových kotrmelců včetně sebezpytu o klamné idyle emigrace.
A hele, Markalousovi, jak koukám, asi upřeli televizní alter ego, škoda! Což je další průzkumná paralela - Kohout scénáristický, seriálový aneb jací herci a jak trefně se zhostlili ztvárnění románovávých figur?! 21/22


Kabuky
Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Přečetl jsem jedním dechem.

YangJie
YangJie
18.10.2021 5 z 5

Tuto knihu jsem četl jako poslední v mém “Kohoutovském roce”, kdy jsem zvládl většinu jeho beletrie. A byl jsem překvapen. Pavel Kohout ukázal, že se vypracoval v excelentního romanopisce. Nejsem si tím zcela jist, ale mám pocit, že možná rozptýlil až příliš velkou část svého potenciálu v autobiografických dílech. (Která jsou ovšem rovněž skvělá.)
Každopádně jsem se v tomto roce změnil z “Kohoutovského” skeptika a pochybovače na velikého Kohoutova příznivce a šířím jeho jméno jak to jen jde.

zdenaR
zdenaR
15.06.2021 4 z 5

Čtivá kniha, zajímavý děj, uvěřitelné osudy.
Jako obvykle mě kniha zaujala více než seriál, i když tento byl také povedený - myslím, že herecky dobře vystihl popsané postavy.

Inutihar
Inutihar
07.05.2021 3 z 5

První dvě třetiny výborné, ale ke konci to ztrácelo dech.

Ivaiva
Ivaiva
03.05.2021 4 z 5

Asi jako většina jsem nejprve viděla seriál a pak četla knihu. Kniha vysvětluje motivy jednání jednotlivých postav a tím se z celého děje stává ucelený obraz. Seriál bych teď po přečtení knihy chtěla určitě vidět znovu. A vlastně bych chtěla i pokračování knihy. Celkem mě mrzely zbytečné překlepy, které kazí čtenářský dojem... Robina/Bobina, Ted/Teď

Eicherik
Eicherik
18.04.2021 5 z 5

Nejprve jsem viděl povedený seriál a teď po letech jsem si přečetl i knihu. Oproti seriálu je v knize navíc postava Alchymisty (skláře) a děj je v některých místech rozvinutější. Konec velkých prázdnin je mistrovské dílko plné zajímavých postav a osudů, které stojí za přečtení.

David74
David74
17.04.2021 5 z 5

Něco je trochu jinak, přibyla jedna hlavní postava, Lydie s Václavem jsou mi stále nejsympatičtější, stejně jako v seriálu.

Je to velmi silné téma a velmi dobrá kniha.

Gracian1964
Gracian1964
30.07.2020 5 z 5

Netušil som, že existuje kniha, videl som televízny seriál, nie raz a ten sa mi páčil. Nuž ale kniha je iná káva, všakáno?! Ako skoro v každom prípade. Číta sa to takmer samé. Omnoho podrobnejšie vykreslené charaktery postáv, ich motivácia, psychológia, minulosť. Dokonca je v knihe postava Karla Markalousa, ktorá sa v seriály nevyskytuje. Je tam toho skrátka viac a hlavne lepšie, niečo je aj inak. Veľmi dobré. Od Pavla Kohouta som nečítal nič iné, tak neviem posúdiť, či je to lepšie alebo horšie od toho ostatného, čo napísal. Som spokojný.

plobpreis
plobpreis
16.01.2019 5 z 5

Ačkoliv má kniha 792 stran přečetl jsem ji velmi rychle. Téma knihy mě velmi zaujalo. V té době jsem znal osobně lidi co emigrovali, ale už jsem se mnohdy nic nedozvěděl o jejich osudech. U hrdinů knihy mě překvapilo, jak byli někteří naivní v očekávání jaké to potom bude. Z dnešního pohledu si nedovedu představit, zda by hostitelské země poskytovali takovou péči emigrantům i dnes.

Katka2382
Katka2382
18.09.2018 5 z 5

Skvělá kniha i seriál.U seriálu se mi líbí úžasná hudba pana Pavlíčka a u knihy že je tam toho víc,víc jde do hloubky postav a je fakt čtivá.Také bych uvítala pokračování.Jak to asi dopadlo s Bobinou,vdala se nakonec do USA nebo skončila za katrem?A Tono,zdalipak ho na hranicích chytli nebo prošel a setkal se s Magduš.Je Dora s Udem šťastná nebo myslí na Milana?A uchytil se on za mořem?

sioux
sioux
24.08.2017 4 z 5

První část knihy, kdy utíkají ze socialistického ráje na zemi, byla super. V druhé části knihy v Rakousku už se mi zdálo, že to ztratilo tempo a posledních 50 stran už jsem se do četby musel nutit. Děj byl postupně nahrazen takovým zašmodrchaným stylem psaní, který byl sice občas zábavný, ale v konečném výsledku trochu nudný. Pavel Kohout si rád hraje se slovíčky.
Z postav jsem měl nejradši pasáže o Bobině, ta byla jednoznačně skvělá a z mého pohledu nejvíc uvěřitelná postava a pak ta slovenská rodina toho zubaře. Takhle nějak si pamatuji týpky za totáče.

28401
28401
26.03.2017 5 z 5

Povedená kniha i seriál.

RichardvonT.
RichardvonT.
11.02.2017

Skvělá kniha, i seriál se celkem povedl, jakkoliv nikdy nemůže zachytit všechno z tohoto tlustého díla. Zcela "živé" a uvěřitelné postavy. Kdyby to šlo, docela rád bych si přečet pokračování třeba po 10 letech. Jestli se dá něco říct k hlavní myšlence díla, za mě by vyhrál dojem, že jen ti, kteří odešli za Svobodou a ne za Penězi, vlastně uspěli.
A ta úžasná pasáž, kde hudební agentka ve Vídni srovnává socialismus a kapitalismus....do kamene tesat! Tady to pan Kohout jako člověk znající oba systémy trefil dokonale.

BarboraSalome
BarboraSalome
26.07.2015 5 z 5

Jedna z nejlepších knih Pavla Kohouta. Vynikajícím způsobem se tu popsán těžký život v emigraci, dokonce i rozdíl mezi Čechy a Slováky. Každopádně pohnutky naších občanů se se současnými pohnutky ekonomických uprchlíků nedájí srovnat.

norrasun
norrasun
29.03.2015 5 z 5

Tvorbu Pavla Kohouta mám ráda obecně, líbí se mi, jak píše, ovšem tahle kniha na mě udělala ohromný dojem a pravidelně se k ní vracím. Seriál jsem neviděla.

jindrich5708
jindrich5708
15.05.2014 5 z 5

Zajímavá kniha o tom jak to v tu dobu chodilo . Dobré čtení a dobrý seriál .

marketad
marketad
30.06.2013 5 z 5

Je to sice "bichle", ale čtivá a pro mě i tematicky velmi zajímavá.

Kačudovič
Kačudovič
02.02.2012 5 z 5

Krásná kniha, která by měla mít pokračování. Tak nějak to stojí na štítku knihy a nelze s tím nesouhlasit. Oproti již zmiňované televizní tvorbě kniha navíc obsahuje dějovou linku o muži posedlého sexem, což pro mě bylo, jelikož jsem nejprve viděl seriál, příjemná nadstavba :-)