Konec Syna jitřní hvězdy

Konec Syna jitřní hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58459/bmid_konec-syna-jitrni-hvezdy-jpy-58459.jpg 4 24 5

Kakho-Oto
Kakho-Oto
18.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Velmi podrobná práce o bitvě u Little Big Hornu a vůbec o věcech, které s ní souvisely. Opatrný využil spoustu amerických prací na toto téma. Rozhodně jsem se dozvěděl některé zajímavé informace, avšak nemohu dát knize více než průměrné tříhvězdičkové hodnocení. Řekl bych totiž, že pan Opatrný není příliš objektivní. Neberu mu kritiku tzv. revizionistických historiků, kteří líčili indiány ve velmi kladném světle a uváděli i řadu nesmyslných údajů a názorů k válkám mezi indiány a bílými, ale Opatrný zase pro změnu vyloženě fandí bílým dobyvatelům/Američanům. Neubírá jim právo na získání území na úkor zaostalých a nepříliš početných kmenů, jež obývaly obrovské území. Podle této logiky bychom ovšem nemohli např. Rusku zazlívat, že zničí Ukrajinu, pokud na to bude mít kapacity (nebo vyčítat carskému Rusku dobytí Sibiře či Kavkazu). S něčím takovým nemohu souhlasit. To, že byla většina indiánů divošská a "zaostalá za západní civilizací", neopravňovalo dobyvatele k dobývání indiánského území. Moje sympatie jsou na straně Siouxů, Šajenů, Arrapahů, Kajovů, Komančů, Apačů, Seminolů atd.

Loubooker
Loubooker
05.06.2017 4 z 5

Kniha vyborna, jako vse od pana Josefa Opatrneho.
Jen bych chtel upresnit, ze kniha nespada do dobrodruzne beletrie, ale spise do publicistiky, popularne naucne { a ze tu naucnost dokaze autor podat vybirne a ctive}, nebot dr. Opatrny je vedec, etnolog, profesor a take velmi zdatny popularizator americkych dejin.
Oproti Poslednim indianskym valkam byla tato pro me ponekud podrobna, ale je fakt, ze zde se zabyva jen bitvou u Little Big Hornu a udalostmi okolo.
Ony severoamericke dejiny a tim padem i dejiny stretu osadniku a vojska s Indiany jsou velice obsahle, vzhledem k rozloze USA a potu kmenu od vychodu na Zapad je to i logicke.
Pro mne jako pro cloveka, jenz o severoamer. Indianech precetl vse mozne a dostupne {dokonce knihu o Kiowech v angline}, je pro mne kniha od dr. Opatrneho prijemna nezbytnost:-}}.


bertrand
bertrand
30.08.2016

Pan Opatrný je v psaní poněkud neosobní, což často ochuzuje charakteristiky hlavních protagonistů. Výhodou je, že v rámci možností popíše události jasně a nestranně,s úctou k faktu. Já osobně mám radši ty klepy, podrobnosti, historky, které usnadňují a obohacují text, ale Josefa Opatrného si taky rád přečtu.
Jinak knížce by rozhodně prospěla bohatší obrazová příloha.

anonymous8
anonymous8
02.08.2016 5 z 5

K této knize musím podotknout, že pravda je někdy mnohem dobrodružnější a zajímavější než romantické příběhy. Velmi čtivě napsané a pro milovníky Divokého západu jako dělané!

Ajtakrajta
Ajtakrajta
28.05.2016 4 z 5

Věděli jste, že bitva u Litlle Big Hornu trvala vlastně dva dny a nepadla v ní celá sedmá kavalérie, ale jen jedna její část vedená Custerem?! Kdybyste tuto skvělou a neprávem opomíjenou knihu četli, tak byste to věděli. :-)