Konec Evropy: Diktátoři, demagogové a doba temna před námi

Konec Evropy: Diktátoři, demagogové a doba temna před námi https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373623/bmid_konec-evropy-diktatori-demagogove-a-MJj-373623.jpeg 4 30 13

Evropa bývala baštou liberálních, demokratických hodnot, ale v poslední době se musí potýkat s démony, které už dávno měla za pohřbené. Evropský poválečný konsensus znovu ohrožuje antisemitismus, populistický nacionalismus i územní agrese. Kirchick ve svých reportážích odkrývá hrozící tragédii: ukazuje nedomyšlenost brexitu a povrchnost jeho strůjců, zkoumá, jak migrace zhoršuje třenice mezi Evropany a existujícími muslimskými minoritami, zkoumá nárůst antisemitismu ve Francii a Německu, popisuje, jak imperiální ambice Ruska destabilizují země od Estonska po Ukrajinu. V době, kdy prezident Trump hrozí, že hodí za hlavu tradiční roli Ameriky jako zastánce liberálního světového uspořádání a garanta evropské bezpečnosti, se může stát, že Evropa bude těmto novým, nebývalým problémům muset čelit sama.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

The End of Europe. Dictators, Demagogues, and the Coming Dark Age , 2017


více info...

Přidat komentář

Sudeda
05.10.2023 5 z 5

Zajímavé čtení, které částečně předpovídá budoucnost, jenž se nyní odehrává na Ukrajině. Knížka je určitě skvělým uceleným přehledem diplomacie, mezinárodních vztahů a událostí mezi státy.

Jelitovna
23.09.2023 4 z 5

Několikrát jsem se za posledních pár měsíců setkala s nepochopením Merkel, a tak mám potřebu ještě před dočtením citovat následující řádky.

"V létě roku 2015 se Angela Merkelová v německém Rostocku zúčastnila televizní diskuze se skupinou školáků. Reem Sahwilová, čtrnáctiletá Palestinka, která v Německu v té době žila čtyři roky a byla dcerou ekonomických migrantů, kancléřce vysvětlila, že dočasný azyl její rodiny vypršel a jí tedy hrozí vyhoštění. Nemohla by zde ona a její rodina zůstat? "Jsi moc milá dívka", odpověděla Merkelová, "ale víš, že v palestinských uprchlických táborech v Libanonu jsou tisíce a tisíce lidí, a když řeknu "můžete všichni přijít" a "můžete přijít všichni z Afriky", prostě to nezvládneme," - pravý opak toho, co prohlašovala jen o šest týdnů předtím.
Kdyby v přímém tv přenosu dostali od malé dívenky tak sugestivní otázku, většina lídrů v postavení Merkelové by zalhala, nebo by se aspoň odpovědi vyhnula. Ujistili by ji, že ona a její rodina samozřejmě nikdy vyhoštěni nebudou, nebo by otázku zamluvili, nebo by nabídli nějaký neurčitý slib, že se s jejím případem blíže seznámí. I ten nejvíce beznadějný okresní politik zkrátka ví, že by při živém vysílání nikdy neměl říci či udělat nic, co by vyvolalo dojem, že je mu lhostejné naléhání malého dítěte. Merkelová však holčičce řekla pravdu - Německo je stát se zákony a omezenými zdroji a nemůže ubytovat každého na světě, kdo tam bude chtít žít. Když kancléřka tato strohá fakta vysvětlovala, dívka se rozplakala a Merkelová, která děti nemá, k ní nemotorně přistoupila a začala ji hladit po vlasech. Po internetu okamžitě začala kolovat videa kruté a nemislosrdné křesťanské demokratky, vyobrazené jako jakási čarodějnice z pohádek bratří Grimmů. Vlivné osobnosti Merkelovou kritizovaly, že je ztělesněním bezcitného Němce, a tento obraz dále upevnila zdánlivě nepružná pozice Berlína při vyjednáváních o řeckém dluhu, která nešťastně dospěla do krizové fáze přesně v tutéž dobu.
Pro nikoho, kdo zná typicky necharismatický styl řízení Merkelové, však její chování překvapením nebylo. Je asi příliš odvážné spekulovat, že měla kancléřka tuto epizodu na paměti, když se za dva měsíce spontánně rozhodla obrátit své stanovisko k migraci, a že její výměna sentimentální nedbalosti za chladně vykalkulovaný (i když čas od času postrádající pochopení pro lidi) pragmatismus byla inspirována zdrcující reakcí na to, že před mezinárodním publikem rozplakala čtrnáctiletou dívku. Nehledě na příčinu nemohla ani to nejstudenější germánské srdce nezalít radost, když na konci roku 2015, kdy už do Evropy přišlo okolo milionu a půl migrantů, německá vláda prodloužila rodině Sahwilových povolení k pobytu. Menší pozornost vzbudil novinový rozhovor se Sahwilovou jen několik dní poté, co se v televizi v slzách zhroutila, v němž vyjádřila naději, že se vrátí domů, až "už tu nebude Izrael, jen Palestina". "

Zkoumejte bedlivě, kdo vás navádí k emocionálním výjevům.


KapitánSmrt
31.08.2022 4 z 5

Na to, že knihu napsal americký novinář, jde o fundovaný a zajímavý pohled na dnešní Evropu. Autor identifikuje několik akutních hrozeb pro EU. Jde o uprchlickou krizi, rostoucí agresivitu Ruska a vzestup politických extremistů z obou stran politického spektra. Tyto problémy jsou zároveň mnohdy úzce propojené. Zarážející proto je, že nejsou mnohdy vládnoucí garniturou rozpoznávány jakožto problémy. Ještě do nedávné doby chápal západ Rusko jakožto partnera, ne hrozbu (východ si za varování před Ruskem vysloužil nálepku paranoiků a alarmistů), proto je nynější válka na Ukrajině uvrhla do totálního zmatku. Obdobné platí o nezřízené migraci, kterou je nutné vnímat jakožto existenční ohrožení a takto s ním i nakládat. Což se bohužel neděje. Jakožto levičák nemohu s některými tezemi autora souhlasit (ten je zcela jasně konzervativec), na druhou stranu je jeho kritika levice dost konstruktivní a podnětná. Což je nutno ocenit.

Martinmmm
20.01.2021 5 z 5

Vynikajúci a miestami desivý pohľad na krízy súčasnej Európy..rozhodne doporučujem prečítať

Gimli
13.02.2020 4 z 5

Ucelený obraz současné Evropy, který je horší, než bychom si přáli. Snad se poučíme. Jenom škoda, že ti, kteří by tuto knihu měli číst především, si ji nejspíš nikdy nepřečtou.

Jackjelly
21.08.2019 5 z 5

Pro mne poslední kniha z mnou definované dočasné trilogie, věnované "zániku civilizace", kterou jsem si svévolně stanovil. Civilizace, která se vyznačuje tolerancí k individualitě, která odmítá "ponižování" menšin ve jménu vyvolené většiny. Civilizace, kterou pro mne představuje "liberální demokracie".
Kniha asi nejpesimističtější, současně nejlepší a nejvíce přispívající k poznání, jak pádu této společnosti zabránit. I když je asi pozdě.
Snyderova "Cesta k nesvobodě" je bohužel až příliš poznamenána jeho subjektivním pohledem na "příčiny a následky", a i když poměrně kvalitně, dle mého názoru, definuje onu cestu do pekel, po které se současná západní společnost vydala. Chybí jí bohužel ona analytická část, která by zmapovala chyby, kterých se liberální demokracie dopustila. A svou "didaktičností" nedokáže asi oslovit lidi, kteří by to potřebovali.
Mazowerův "Temný kontinent" ony chyby mapuje, nicméně shrnutí a náznak cesty ven představuje podle mne až tato kniha. Méně politologická, nicméně jdoucí celkem přímou cestou k zásadním problémům a jejich možnému řešení. Které je už na nás.
Žijeme v Evropě, pro mne je to součást mé osobnosti a mého "nacionalismu". Vlastně se cítím více Evropanem, než Čechem. A více patriotem z Beskyd, než Evropanem. A úplně nejvíce se cítím člověkem. S předsudky bojuji a proto si na závěr dovolím odcitovat z knihy vtip, který dle mého názoru vypovídá o našich současných problémech více, než desítky učených rozborů.

Nebe je místo, kde:
- Policisté jsou Britové
- Kuchäři jsou Italové
- Mechanici jsou Němci
- Milenci jsou Francouzi
A všechno organizují Švýcaři

Peklo je místo, kde:
-Policisté jsou Němci
- Kuchaři jsou Britové
- Mechanici jsou Francouzi
- Milenci jsou Švýcaři
A všechno organizují Italové

Pokud tohle vše pochopíme a dokážeme s tím žít, může být pořád Evropa celkem slušné místo pro život.

fanous21
06.06.2019 5 z 5

Thrillerové čtení. Formou i obsahem. Navíc velmi erudované a novinářsky poctivé. Žádné blafy či populistické k(d)ákání. Pokud by autor, či kdokoliv jiný, napsal podobný text o deset let dříve (2007), kolikpak lidí by si uklepalo (na) čelo? A proto představa, co bude za dalších deset let (2027), může v tomto světle být rovněž thrillerová. Kéž by ne... ................ Kniha je jednoznačně strukturována do kapitol o Rusku=Putinovi, Francii=antisemitismu, EU=migraci, Maďarsku=Orbánovi, Německu, Británii=brexitu, Řecku=ekonomické impotenci, Ukrajině=Majdan aspol., jež zahrnují stručný avšak nutný historický vhled potřebný pro pochopení dnešní situace. Vpravdě vynikající čtení s mnoha informacemi, které se běžnému občanovi ztrácí mezi řádky.

Forrest
05.05.2019

Neobjektivní, neseriózní, polopravdivé a zavádějící....

Paulus.1987
18.03.2019 5 z 5

Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se pro tuto knihu rozhodl, protože mě poněkud odrazoval její apokalypticky znějící název. Nakonec jsem dal knize šanci a nelituji toho. Dobře jsem udělal. Je totiž skvělá.

Autor v knize popisuje krizi současné Evropy spočívající zejména v odklonu od liberálních hodnot, vzestupu populismu a autoritářství. Kromě jedné kapitoly věnované Evropské unii jako celku jsou v každé kapitole popsány současné problémy jednoho konkrétního evropskému státu. Je to čtení na úrovni, autor vychází nejen ze svého několikaletého pobytu v Evropě, ale i z velkého množství novinových článků, politických projevů a děl jiných autorů. Všechny kapitoly byly neskutečně zajímavé a plné pro mě nových informací. Já osobně nejvýše vyzdvihuji kapitoly o Rusku a Ukrajině. Rovněž oceňuji, že autor v knize nikoho nešetří, nebojí se zkritizovat jak Vladimira Putina, tak i např. Angelu Merkelovou.

Ačkoliv je kniha hutná, plná faktů a souvislostí, je velmi čtivá. Často jsem měl problém se uhlídat, abych ji nečetl jedním dechem, protože by mi spousta informací unikla.

Nezbývá než knihu doporučit. Zejména těm, kteří stejně jako já sledují mezinárodní politiku jedním okem nebo vůbec. Podle mého názoru je čtení takovýchto knih pro samotného čtenáře i společnost mnohem přínosnější než bezmyšlenkovité brblání u piva nebo v internetových diskuzích.

Velmi se těším na knihu Cesta k nesvobodě od Timothyho Snydera, která má vyjít na konci dubna a která se podle všeho zabývá podobnou tematikou.

Petr Dudek
23.01.2019 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, co kdy v edici ZIP vyšla. Inspirativní, náročná a ať už jste na tom v politickém smýšlení jakkoli, najdete kapitolu, která dokáže s gustem kopat do vašeho přesvědčení. Ale je to edice ZIP, skvěle ozdrojované a dokonale uvěřitelné, takže zatnete zuby a učíte se s tím žít. Jedinečná kniha.

memphisz
11.01.2019 4 z 5

Musím říct, že mě kniha velmi nadchla a dokonce mě autor donutil přehodnotit určité postoje. Konec Evropy je studie Američana několik let žijícího v různých zemích Evropy. Jako takový na Evropu nahlíží výstižně odtržený od dědičných pohledů a křivd Evropanů, ale na druhou stranu tradičním prizmatem individualistického občana liberálních USA. Kapitoly o Maďarsku, Rusku, Ukrajině, Francii, EU a Brexitu jsou přeplněny informacemi, vazbami a možná překvapivými srovnáními a přirovnáními (škoda, že chybí kapitola o Polsku). Celkově bych knihu doporučil všem se zájmem o současný vzmach neliberální demokracie na východě Evropy.

kirkpatrick
21.12.2018

Při četbě této knihy se mi zjevovaly souvislosti o kterých jsem neměl ani ponětí. Nesledoval jsem politiku do takových detailů, jaké jsou vykresleny v této knize, ale začal jsem je tříbit do nového pohledu. Stav světa a nejen Evropy se vyvíjí takřka každodenně, kdo ví, jaké situace nastanou v dalších letech.

Kacer7
08.11.2018 5 z 5

Kniha je dle mého soudu skvělým popisem nejpalčivějších témat dnešní Evropy. Autor čtenáři nabízí své úvahy společně s politickými návrhy, jak
se pokusit tyto problémy řešit.
Mělo by si ji přečíst co nejvíce lidí, už jen proto, aby si současnou krizi společné Evropy lépe uvědomili a pokud souhlasí s jejími myšlenkami, aby je pomocí dialogu přenášeli ve společnosti, za vidinou její záchrany.

Štítky knihy

21. století Evropská unie Evropa demokracie zánik lidstva historie a fakta

Autorovy knížky

Jamie Kirchick
americká, 1983
2018  81%Konec Evropy: Diktátoři, demagogové a doba temna před námi

Kniha Konec Evropy: Diktátoři, demagogové a doba temna před námi je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce43x
Chystám se číst78x
Chci si koupit33x
dalších seznamech1x