Konec dětství

Konec dětství https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506303/bmid_konec-detstvi-yNC-506303.jpg 4 366 53

Na obloze nade všemi městy planety se náhle objevily vesmírné lodě. V nich k nám dorazila intelektuálně, technologicky i vojensky nadřazená mimozemská rasa známá jako Suveréni. Jejich požadavky vůči lidstvu se zprvu zdají být mírné – sjednocení Země, odstranění chudoby, ukončení válek. Avšak za jakou cenu? Co se stane těm, kdo se postaví na odpor? Znamená jejich příchod konec lidstva… nebo začátek? Konec dětství je jedním z vrcholných děl velmistra fantastického žánru Arthura C. Clarka, autora neméně proslulých románů 2001: Vesmírná odysea, Setkání s Rámou a mnoha dalších přelomových knih. Od svého vydání v roce 1953 je tento myšlenkově stále provokativní román o „prvním kontaktu“ považován nejen za klasiku science fiction, ale i za literární dílo nevšedních kvalit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Argo
Originální název:

Childhood's End , 1953


více info...

Přidat komentář

KapitánSmrt
19.03.2024 2 z 5

S Arthurem kámoš asi nebudu. Zdá se mi, že jeho knihy dost zestárly a dnes působí trochu naivně. Zajímavé premisy a úvahy jsou často zastíněny nezajímavými a šablonovitými postavami. Jako zde. Hrdinové působí jen jakožto karikatury. Navíc se střídají a žádné není věnována dostatečná pozornost, takže si k nim jen těžko vybudujeme nějaký vztah. Za mě slabé.

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Slavný Clarkův román Konec dětství u mě bohužel zůstal trošku za očekáváním. Ačkoliv přináší skvělé úvahy a koncepty, forma kterou tak činí byla pro mě velmi nezajímavá, až nudná.
Většina postav, se kterými se tu setkáváme je zobrazena povrchně a k nikomu jsem si nevybudoval zvláštní vztah. Děj tady není téměř žádný, rozvíjí se jen hlavní myšlenky reakce lidí na příchod a následnou "vládu" Suverénů. Některé vhledy byly fajn a poskytnuly látku k přemýšlení, jiné mi připadaly docela mimo a s autorem v představě vývoje lidstva nesouhlasím.
Od Clarka jsem dříve četl Setkání s Rámou, které mě uchvátilo a Vesmírnou odysseu, která mi přišla příliš pomalá a nezáživná, ač hluboká. Konec dětství se více podobá spíše odyssee, což je za mě škoda. Téma jakési ascendence je určitě zajímavé a nebránil bych se dalším spravováním, nicméně z nápadů, které tu Clark prezentuje se určitě dal udělat román zábavnější se stejně hodnotným poselstvím. Dávám průměrné hodnocení, ale na Clarka jsem rozhodně nezanevřel.


Luigi1
09.11.2023 5 z 5

Moc pěkné sci-fi,které mělo něco do sebe

mirek93
10.09.2023 4 z 5

Nápad knihy byl rozhodně zajímavý a věřím tomu, že na svou dobu revoluční. Vidím, že byl mnohokrát přepoužit i u filmů a dalších knih, ovšem s mírnými úpravami.
Děj je většinu knihy plný tajemství, které se postupně odkrývají. Rozhodně si dovedu představit i větší rozvedení příběhu v určitých pasážích. Děj je totiž poměrně krátký. Trochu mě závěr knihy zklamal, nepřipadá mi to jako něco zrovna možného, ale kdo ví?
Kniha je už poměrně stará, takže některé autorovy názory a přesvědčeni se ukazuji jako dost mimo, ale i tak je to spíše úsměvné a je to takový pohled do mysli člověka z po válečné doby. Navíc bych řekl, že celkem pokrokářského.
Kniha se mi líbila a určitě bych ji i doporučil.

ludek.n
04.09.2023 4 z 5

Lidstvo se zrovna chystalo proniknout do vesmíru, když se na nebi objevili Vládci se svými vesmírnými koráby a vizí míru a blahobytu pro všechny v rámci jediného, celosvětového státu. Jenže úkol, s nímž tihle "ďáblové" přiletěli na Zemi, je ve skutečnosti úplně jiný. Prozradit ho však smějí až za sto let, až bude lidská rasa připravena na nevyhnutelné. Arthur C. Clarke pojal Konec dětství natolik zeširoka, že kterákoli z postav, s níž se tady seznámíme, pozbude v měřítku jeho megalomanské vize význam. Celý vesmír je obydlen, lidská civilizace je jen jednou z mnoha, která se hrabe ze svého malého pískoviště směrem ke hvězdám. Ty ale nejsou pro ně určeny, lidi nikdy neohraničenost vesmíru nepochopí a nepřijmou ty myriády cizích inteligencí, kterými je posetá každá galaxie. Lidstvu je vyhrazena jiná úloha a Vládci je k ní mají dovést, alespoň jednu jejich část. Ani nevím, zda je takto pojatá budoucnost optimistická nebo pesimistická. Každopádně to s člověkem otřese, vyhodí ho z jeho komfortní zóny a donutí ho popřemýšlet, jakéže to máme štěstí, že se zatím tato Clarkova fantazie nenaplnila.

drakamena
15.07.2023 3 z 5

Druhé čtení, nebo spíše poslouchání. A kupodivu, můj názor i po letech zůstává stejný. Stále bych volila osud Vládců před osudem lidstva. Raději bych zkoumala vesmír jako individuum, než jako součást nějaké telepatické vesmírné kaše, která jen tak pro legraci ničí planety.

cziss
21.06.2023 4 z 5

Hodně těžká a mnohovrstevnatá kniha na přečtení. V poslední době jsem četl spíš delší knížky, tak mě fascinuje jaký příběh se dá podat na těch "pár" stránkách. Líbilo se mi jak to tajemno na začátku, tak vlastně i ten konec. Dopadne to prostě... zvláštně. Určitě by se dali najít i výhrady, jako třeba k tvrzení, že neomezená materiální zajištěnost povede k vymýcení kriminality (to jako přestanou být feťáci, sexuální devianti, sadisté...?). Nebo i vlastně taková Clarkova naivita ohledně lidstva co se týče trávení volného času (jeho studium vs. dnešní internet např.). Každopádně tato knížka stojí na přečtení, protože stoji hlavně za to zamyšlení potom.

MíšaS.
01.06.2023 3 z 5

Plně souhlasím s uživatelkou Ajinka126. Začátek skvělý, druhá čtvrtina nic moc. Pak se to opět zlepší, ale konec knihu zabije úplně.
Přečíst se to dá, ale uvěřitelné to není.

nemer
11.02.2023 4 z 5

Obálka působivá, bohužel moderní překlad vydání z r. 2023 je z mého pohledu destruktivní, za sebe doporučuji překlad Hany Březákové z 92. roku. Příběh jako takový má své kouzlo i po letech.

R47
21.01.2023 3 z 5

Mám radši A. C. Clarka jako vizionáře a futuristu než záhadologa. Přijde mi, že kdyby tohle sepsal pro mládež jako Ludvík Souček svoji trilogii Cesta slepých ptáků, udělal by líp. Celkově těžko uvěřitelné, plné logických chyb. A jako filozofické úvahy nad rájem a peklem a institucí dohlížení dost plytké. Autor v předmluvě mluví o filmové verzi. Možná spíš zkuste tu a ušetřete si čas na čtení něčeho lepšího od Clarka.

F-l-p
28.12.2022 3 z 5

Tato knížka je pro mě dost rozporuplná, první tři čtvrtiny pro mě představovala jistojisté usnutí na gauči, trápil jsem se a nemohl se začíst. Poslední čtvrtina byla naopak skvělá a hltal jsem každou stránku. Kdyby to bylo celé jako povídka, užil bych si to patrně více, takto to bylo zbytečně rozvláčné a někdy i slušná nuda.

BStone
24.12.2022 3 z 5

Konec dětství není asi nejlepší kniha A.Clarke, ale čtivá a zajímavá určitě je. Příběh o osudu lidského druhu je částečně i filozofickým zamyšlením nad lidstvem a Vesmírem. Mě to bavilo. Stejnojmenná televizní série už méně, protože se do ní hlubší myšlenky autora téměř nedostaly.

Ajinka126
06.12.2022 3 z 5

Je pro mě těžké tuto knihu ohodnotit. Měla dobrý start, pak přišla moc filozofická část a bylo pro mě těžké se přes ni přenést. Další část -kooperace s Vládci byla skvělá. Až jsem si Vládce malinko oblínila. No ale ten konec:(. Prosím, prokažte si tu službu a vyhnětě se audioknize. Extrémně tu chybí dobrá režie, která by omezila interpretův projev Vládců. Mylím, že ten konec štval i jeho samého. Co slovo, to to pomlka. A taky jejich věty byly extrémné dlouhé odstavce. Představa, že takhle na mě někdo reálně mluví, tak zapomenu, co vlastně řekl na začátku, než dojde na konec svého monologu.

Závěrem - Arthur Clarke je génius své doby. O tom není pochyb. Jen některá díla asi nejsou pro mě, nebo pro mě dobře nezestárla.

Predator3313
15.09.2022 4 z 5

(SPOILER) No,

jako myšlenka, že přiletí nadřazená rasa a začne buzerovat není vůbec špatná.

Nicméně nějak moc mě to nevtáhlo do děje, a ten konec to bylo fakt na depku :D

PS: prosím vysvětlete mi, proč vládcům vadilo, že se zabíjeli zbytečně zvířata, když věděli že za necelých 100 let zanikne celá planeta? ...:) to je mi záhadou

Ale pořád to byl Clarke. za mě 3,5*, tak zaokrouhlím na 4 :)

Las_T
11.09.2022 3 z 5

Mám Clarka hrozně moc rád, mám ho i načteného, ale tohle mě strašně nebavilo. Vůbec jsem v tom nepoznával jeho styl, jakým píše své ostatní romány. Když nad tím tak uvažuju, tak jsem měl i vzhledem k tam vysokému hodnocení tady moc velké očekávání, které se mi v rukou obrátilo na to největší scifi zklámání mého života. Třetí hvězdu dávám jenom z respektu k autorovi.

Hellboy
19.07.2022 4 z 5

17/2022 Klasický Arthur C. Clarke se svou vizí budoucnosti, jež v některých ohledech zajímavým způsobem evokuje Problém tří těles. Obě díla se zamýšlejí nad tím, jaký dopad bude mít na lidstvo kontakt s mimozemskou civilizací a obsahují značné skoky do budoucnosti. Zatímco Vzpomínky na Zemi jsou hard-sci-fi a snaží se držet současného vědeckého poznání, Clarke se pouští na pole čisté fantazie. Tato kniha také působí obecně mnohem naivnějším dojmem. Ale není se čemu divit, když je 70 let stará. Je taky zajímavé, jak moc kniha připomíná Clarkův nejslavnější opus 2001: Vesmírná odysea. Ve výsledku příjemná sci-fi jednohubka, ale zamyšlení nad utopií, kterou lidstvu vnutí mimozemšťané si budu pamatovat ještě hodně dlouho.

marlowe
03.03.2022 3 z 5

Za mě komentář napsala Mayaku. Podepisuju se pod každé její slovo.

ArkAngel
05.09.2021 5 z 5

Každý si mimozemskou invazi představuje jenom jako hromadu násilí. Co kdyby ale bytosti z hvězd přiletěly, aby u nás zavedly utopii? Konec dětství s touhle myšlenkou ve velkém pracuje a naznačuje také, jaké nevýhody vlastně taková utopie má. Velkou otázkou pak je, čím jsou lidé samotní, proč tu jsou a co je čeká a navíc se zde otevírá téma, jestli jasnovidectví a další podobné věci mají nějaký reálný základ. Kniha s těmito myšlenkami nakládá dobře a mohu ji doporučit, stejně jako seriálovou adaptaci, která se opravdu povedla a dokázala ze mne vyždímat emoce.

Jarka_rybář
08.05.2021 5 z 5

Jedna z nejlepších knih autora. Tedy alespoň pro mne. Bez epických vesmírných bitev, přesto úžasná a dramatická.

azzies
05.02.2021 5 z 5

Další kniha do zlatého fondu.
Čte se báječně, donutila mě k zamyšlení. Kolik dnes nám známých seriálů a jiných děl se inspirovalo právě zde?
Většina scifi posledních dekád prostě není taková. Originální, napínavá a poutavě napsaná.
Problém tří těles. Ano. A co nám to připomíná? Problém šesti sluncí ze snů jendé hlavni postavy...a to je jen takovej odvárek.