Otec Kondelík a ženich Vejvara

Otec Kondelík a ženich Vejvara https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244137/mid_otec-kondelik-a-zenich-vejvara-244137.jpg 4 140 38

Pan Václav Kondelík je vážený měšťan, uznávaný malířský mistr s prosperující firmou, náramný labužník a znalec piva, což je ostatně už na první pohled zřejmé, vtipálek i škarohlíd, a tak trochu samoliba. Rodinné pohodlí mu, v dobrém slova smyslu, začíná čeřit nesmělý a trochu nedůvtipný nápadník jeho jediné dcery Pepičky, magistrátní úředník František Vejvara. V mozaice příběhů nám autor, bohatým jazykem, v němž nechybí slang tehdejší Prahy, s hravým, jemně ironickým, zdravým humorem popisuje nesčetné trampoty, které rodina zažívá díky neúnavné aktivitě pana Vejvary. Úžasnou postavou knihy je manželka pana Kondelíka, Betty, která je milující matkou i dobovým receptem na ideální manželku a hospodyni, která dokonale zná všechny vrtochy svého muže a díky své vypracované rodinné diplomacii zajišťuje domácí klid a štěstí. Díky košatosti autorova jazyka není těžké si vytvořit obraz měšťanského života Prahy 19. století. Kniha je opatřena slovníčkem vysvětlujícím slangové a odborné výrazy.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: ekniha , Lama
více info...

Přidat komentář

RMarkéta
16.01.2024 5 z 5

Jako první mi v hlavě vyskakuje Pištěk, Nedošinská a Futurista. Filmová podoba této knihy. Malé velké trable jedné pražské rodinky. To byla ale strastiplná cesta k vytoužené svatbě. Ten Kondelík byl ale urputný ve svém konání a to kopýtko Vejvara to všechno přežil. No jo, jediná dcera. Tenkrát to prostě chodilo jinak. Ale typuju, že po světě chodí plno Kondelíků i Vejvarů i dnes, i když doba už hodně pokročila. Moc hezky vykreslené postavy a vztahy mezi nimi. Oddechové čtení.

tittanie
11.01.2024

Od autora jsem četla Vdavky Nanynky Kulichovy, které se mi moc líbily.
Viděla jsem film Otec Kondelík a ženich Vejvara, který se mi líbil a říkala jsem si, že si přečtu i knihu.
Ze začátku se mi docela líbila, ale potom mi to přišlo na jedno brdo a byla jsem ráda, že jsem knihu dočetla.


Pebra
08.01.2024 5 z 5

Oh, jak já miluju tyhle knihy z předminulého století! Úcta k tatíčkům, poctivě vydělávajícím na chleba, matinky na nekonečné mateřské a dospívající dcerky stydlivě klopící očka před nápadníky v rukavičkách... Všeobecná zdvořilost. Proč to sakra zmizlo?!

DuncanIdaho
16.06.2022 5 z 5

Tak nevím, jestli je větší kopyto Kondelík nebo Vejvara. Rozhodně jsem se při čtení pobavil a leckdy i pousmál. V knize je lehký a nenáročný humor, který pobaví.

brunettlibrary
29.09.2021 5 z 5

Boží knížka, plná humoru, vtipných omylů, lásky a společenských konvencí. Knížku odložíte až přečtete poslední stránku. Doporučuji

milan3144
01.06.2021 5 z 5

Mám rád tyhle knihy, kde čas tak nějak jakoby byl pomalejší a vzdálenosti větší, tudíž cesta do míst vzdálených řádově v desítkách kilometrů, byl zážitkem o kterém se dalo vyprávět nezúčastněným několik poutavých večerů. Jistě, doba v mých představách jistě zidealizovaná, ale řekněte sami, co nás může v dnešní době, technický technologických a informačních vymožeností, zaplavující a obklopující nás v nepřetržitém proudu, co nás dokáže opravdu překvapit, ve smyslu objevování neznáma a prožívání dobrodružství. Tehdy bylo toto všechno mnohem dostupnější a ten kdo procestoval několik států se stal pro místní takovým "malým Holubem".
Jinak mi autorovo podání osudů rodiny Kondelíků se smolařem Vejvarou, který co naplánuje, tak se změní, bez jeho zavinění v pohromu, je velmi sympatické a několikrát mě rozesmálo i nahlas. Pokud se mi dostane do rukou pokračování, tak si ho s chutí rovněž přečtu.
Pět humorných hvězd.

Lejčís
12.05.2021 4 z 5

Naprosto famózní sonda do námluv zbohatlické maloměšťácké rodiny 19. století. Nejlepší mi na tom přišlo, že ono je to vtipné už samo o sobě, jenže v dnešní době Vám bude připadat i neskutečně vtipné to, jak to tehdy chodilo.. a závěrečná svatební noc tomu nasadí korunu! :D

Andrea864
04.05.2021 5 z 5

Tuhle knížku prostě miluji. Četla jsem několikrát a pokaždé mě pohladí po duši svojí atmosférou a vtipem. Autor díky svému osobitému popisu věcí, jídla, oblečení, chodu domácnosti, společnosti a míst staré Prahy dokáže čtenáře přímo vtáhnout do neuspěchané doby 19. st. ... Vřele doporučuji.

georginaa
18.04.2021 4 z 5

Humoristický román, který se mi líbil pro vyloženě český vtip a propojení rodinného života. Má to styl plný zásad a člověk by neměl přehlížet to, co je dané. Film pro pamětníky byl excelentní s herci jako jsou Theodor Pištěk, Antonie Nedošinská a Saša Rašilov.

martineden
14.03.2021 5 z 5

Ignát Herrmann byl vynikající autor, tato kniha to potvrzuje. Ale já mám prostě autory 19.století ráda...

Leona333
14.03.2021 5 z 5

Tato knížka je velice milou a úsměvnou vzpomínkou na doby, kdy každá mladá slečna na vdávání, měla sebou do společnosti svou gardedámu v podobě své matinky, nebo někoho hodně blízkého, prověřeného... A většina mladých slečen té doby, než si našla svého vyvoleného, prožívala různé, nečekané až komické situace, které úplně nejdou ruku v ruce s tehdejším, společenským bontonem. Ne jinak tomu bylo i u Pepičky a jejího nastávajícího Františka. Jak jinak, pobavilo a i odreagovalo. ; )

krulf
01.12.2020 5 z 5

Klasika která nestárne a vždy pobaví.

1amu
20.08.2020 3 z 5

Cosi jako příběh pana Vejvary jsem kdysi prožil, pravda bylo to o pár desítek let dříve. V té době jsem četl úplně jiné knihy než "Kondelíky". Byla to má hloupost. Pokud bych znal typ pana Kondelíka, vše mohlo jít lépe. A ještě jedno velké mínus. Můj Kondelík byl excelentní řemeslník. A já, jako Vejvara jsem měl pinktlich tak - k manuální práci hodně daleko. Ale Ignát Herrmann měl vše v malíčku, proto je ta kniha tak roztomilá . V mém případě paní Kondelíková byla ještě lepší než v knize a také ve filmu paní Nedošínská. Tam byla ta hlavní podpora. Věděla dobře, že vytáhnout mého Kondelíka na Karlštejn je blbost. Stačí prý flaška Starého myslivce.
Ušetřili jsme obuv. "Myslivec" splnil svůj účel.
Kondelíka jsem přečetl o hodně později. Z chyb se člověk učí.

EvaD
07.08.2020 5 z 5

Knihu jsem četla po několikáté a zase jsem se dobře bavila a na některých místech jsem se dokonce nahlas smála. Je to kniha ještě z dob císaře pána, takže by to mělo být hodně zastaralé, ale ve skutečnosti je to nějakým zvláštním způsobem psané moderně, živě a čtivě, jako třeba někdy v té době vzniklí Tři muži ve člunu nebo o mnoho později Proč bychom se netopili.

Monika1717
25.07.2020 5 z 5

Sešitová vydání jsou úplně rozsalátovaná, četly jsme s mamkou několikrát pořád dokola. Někdy mně Vejvara lezl na nervy, smolař jeden. Co vymyslel, všechno bylo špatně a obrátilo se proti němu. Ale nakonec byla svatba. A po ní....... Další dva díly s trochu jiným názvem.

zdenaR
16.04.2020 4 z 5

Trocha červené knihovny v časech koronaviru neuškodí :-)))
Chronicky známá kniha i film mě vždy potěší a svou atmosférou lehce pohladí na duši.

Kory98
20.01.2020 5 z 5

Pro mě jedna krásná víkendová oddechovka. Knižní předloha známého filmu pro pamětníky. Ráda zavítám do dob minulých, člověk vidí, jak jiné byly mezilidské vztahy, móda, kuchyně, architektura, design bytů, řemeslníci si hleděli svého řemesla a bylo pro ně svaté, protože to byli páni mistři - toto vše v knize člověk nalezne. Díky čtenářské výzvě zase jeden krásný "výlet" do dlouho nečtené knížky o jednom vztahu, který vyústil ve svazek manželský.

Vlastin
05.01.2020 5 z 5

Úžasná kniha. Romantika první republiky.

Pepasch1
21.08.2019 5 z 5

Nevěřil bych, jakou radost budu mít při čtení 120 let staré knížky. Velice příjemné a zábavné čtení.

Margherita_N
19.11.2018 5 z 5

Mám strašně ráda knihu i film. Obojí je vtipný, trochu praštěný - Vejvara je pěkný pometlo, Kondelík je rázný, ale laskavý otec, milující matka umí rodinu pěkně srovnat. Nejvtipnější námluvy, o jakých jsem kdy četla - ten Vejvara si Pepičku za svoje útrapy, které si z velké části způsobil sám, fakt zasloužil. A Kondelík si ho pěkně proklepnul, takže teď musí být spokojen. :-)