Sanders

Sanders https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99142/sanders-99142.jpg 3 14 3

Komisař Sanders série

1. díl >

Detektívní povídky z Afriky s komisařem Sandersem, jeho zástupcem poručíkem Bonesem a domorodým náčelníkem Bosambem. (www.pitaval.cz)

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Sanders of the River , 1911


více info...

Přidat komentář

Luigi1
24.02.2022 3 z 5

Detektivka z Afriky

trudoš
08.12.2020 2 z 5

Něco úplně jiného, než jsem čekal. Především nejde moc o detektivky, ale spíše o dobrodružné povídky z Afriky. Což by vůbec nevadilo, kdyby Edgar Wallace ve svém nadšení pro věc obdařil jednotlivé příběhy také výraznějšími zápletkami. Namísto toho utrácí slova s odhodláním začínajícího spisovatele, takže i přes malý rozsah jsem měl chvílemi problém udržet si pořádek v ději. Častokrát se stává, že vyprávění nějak začne a jinak skončí, jako by byla osnova dávána dohromady za pochodu. Jen občas probleskne čestná výjimka (např. Odborný dopisovatel, Akasavové nebo M’linoniny lásky), jež však zmizí stejně rychle, jako se objeví.
Pozitivem je každopádně svérázná nátura hrdiny, tedy komisaře Sanderse, který se s ničím nepáře a s domorodci už vůbec ne. Nevezme-li člověk autora za slovo, nemůže jinak, než se bavit takřka groteskním vykreslením lehce zmatených černoušků. Až si říkám, jak dlouho bude trvat, než knihu pro nelichotivé vykreslení původních obyvatel Afriky ve Spojených státech zakážou.


Noita
20.01.2017 5 z 5

"Z tohoto kraje vás proto posílám pryč," pravil později Sanders, "že jste vtloukal směšné nápady do hlav mých lidí."
"Ubezpečuji vás –" začal misionář.
"Nepotřebuji vaše ubezpečování," pravil Sanders. "Ve střední Africe nebudete zakládat fond pro hladovějící."
"Lid zmírá hladem –"
Sanders se usmál.
"Vzkázal jsem jim, že se vypravím do země Akasavů," pravil zlověstně, "a že prvního člověka, kterého uvidím umírat hladem, zbiji, že na to do smrti nezapomene."

Věren svému slibu, Sanders přijel a nenašel nikoho, koho by mohl zbít; přišel do velmi dobře vykrmené osady, která strávila celý týden vykopáváním potravin z tajných, skrýší, v nichž je ukryla na radu horlivého hledače hladu.