Žlutý pes

Žlutý pes https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98405/zluty-pes-98405.jpg 4 14 4

Komisař Maigret série

< 6. díl >

„Žlutý pes“ – sleduje případ záhadných pokusů o vraždy a jedné dokonalé vraždy v malém přímořském městečku. Novela Žlutý pes je z roku 1931 a je snad první s postavou komisaře Maigreta. Maigret zde není ještě úplně zcela typický, jak jsme později zvyklí, to ale není na závadu. Vyšetřuje pouze s mladým inspektorem Leroyem a to na malém městě u moře. Chybí zde sice Paříž, ale není nouze o napínavý příběh, kde až do samého konce není skoro nic jasné.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: ,
Originální název:

Le chien jaune , 1931


více info...

Přidat komentář

Pavelpi
03.04.2019 3 z 5

Je tu vidět,že Maigret ještě není tím Maigretem,kterého znám z pozdějších let.Proto jen tři hvězdy.

honajz
21.12.2016 3 z 5

Bylo by to na 3,5 hvězdičky, tedy asi 70 %. Simenon je vynikající v popisu. Úsporném, zato účelném. Popisu míst, ulic, atmosféry, místností, částečně lidí. Nastíní i zajímavou zápletku a mystického žlutého psa. Aby ze všeho ukul historku z červené knihovny, nedůvěryhodnou a zbytečně překombinovanou (stačí se třeba jen zamyslet nad motivací "zločinců", zda nešlo věci řešit jednodušeji jak tehdy, tak nyní). Ale popis přímořského městečka, ospalá podzimní nálada, vyhlídková místa a částečně i zápletka dávají na prostoduchost řešení a milostný románek zapomenout. Souhlasím však s tím, že Maigret je tady tak nějak za balvan - prostě jen chodí, nemá metodu, nasává místo, a pak najednou vše brilantně rozřeší, ani nevíme, jak a čím k čemu došel, když fyzické důkazy našel až ke konci příběhu. Asi intuice. Asi Simenon nečetl desatero pátera Knoxe.


Kangarooh
08.09.2016 2 z 5

Jako prvotina z roku 1931,to nebylo špatné,ale ve srovnání např. s Larsem Keplerem nesrovnatelný.

mgeisselreiter
10.03.2013 4 z 5

Příběh je zajímavý, snad jen Maigret na vše přijde tak nějak řekl bych z části zázrakem. 80%, 13.1.13. Četl jsem v jiné knize (Obavy komisaře Maigreta).