Zpátky v černé

Zpátky v černé https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448761/bmid_zpatky-v-cerne-iUt-448761.jpg 4 19 4

Občanská válka skončila. Spider-Manův svět je vzhůru nohama. Petr je odmaskovaný a na útěku a jeho nejhorší obavy se naplní ve chvíli, kdy jeho milovanou tetičku May zasáhne střela zabijáka, která byla určena jemu. Stěnolezec oblékne svůj černý kostým a vydá se do noci rozhodnutý přimět ty, kdo jsou za to zodpovědní, zaplatit. Ale skutečně je to, co hledá, spravedlnost... nebo pomsta? Obsahuje komiksy Sensational Spider-Man vol. 2 č. 38-40 a Amazing Spider-Man č. 539-543.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Back in Black


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
15.07.2021 3 z 5

Viete, ono by si to 4* teoreticky zaslúžilo. Za kresbu, niekoľko super nápadov a temnotu. No, lenže práve s tou mám zásadný problém. Je predstieraná. Asi som proste čítal len priveľa Spider-Manov, ale ani na okamih som neveril tomu, že teta May zomrie, že Peter urobí niečo drsnejšie, než že niekomu zlomí ruku... a že sa stane vrahom? Tomu uverí fakt len dieťa; Spidey je asi taký drsný, ako mačiatko, ktorému odmietate dať mlieko. Navyše som čítal Jen o den víc (pokračovanie Zpátky v černé), takže o to lepšie viem, že všetky eskapády okolo postrelenia tety May sú v podstate slepou uličkou. To v mojich očiach ešte mohutnejšie znížilo celkovú (ne)kvalitu Zpátky v černé. Ku komiksom previazanosť samozrejme patrí ako k psovi kosť, ale možno aj to je jeden z dôvodov, pre ktoré ich niektorí nemajú radi. Krásne to vidieť na Občanské válce, ktorá proti sebe postavila tak veľa superhrdinov, že napriek snahe neexistovala šanca detailne sa venovať každému. Jedným z tých, ktorí na to doplatili najviac, bol Spider-Man. Keď sa odmaskuje miliardár a podnikateľ v zbrojárskom priemysle a technologický vizionár, je to iné, ako keď dá dole masku obyčajný „chalan“ z ulice. Dôsledky jeho rozhodnutia boli v Občanské válce len stroho naznačené, čo mnohých sklamalo, ba až zarazilo. Našťastie, následne boli rozpracované v Sieťomilových samostatných sériách. U nás napr. v spomínanom Jen o den víc a práve v Zpátky v černé. Rozoberajú nový svet, v ktorom sa ocitol Peter a jeho najbližší: svet, v ktorom každý vie, kto sa ukrýva pod maskou dobrého suseda s pavúkom v embléme. Zpátky v černé opakuje mnohé motívy z (nasledujúceho, ehm) Jen o den víc (postrelená teta, falošné meno, peripetie v nemocniciach, stenčujúce sa bankové konto). Navyše v jednom okamihu (zase) sledujeme nielen Spider-Manove začiatky, ale dokonca strýkovu smrť (zase!). Najviac nadchnú takmer hororové kapitoly s venomovským Eddiem Brockom z pera Roberta Aguirre-Sacasa (Spider-Man: Zvířecí instinkt). Ale ako sa ukáže, je to slepé črevo, ktoré bolo na hlavný dej našraubované zdá sa len z toho dôvodu, aby sa dialo niečo drsné (čo potvrdzuje záver, kedy Eddie dôjde na parádne uzavretý koniec svojej cesty... a na poslednej strane je všetko vrátené do pôvodných koľají). Práve tieto „zbytočné“ kapitoly sú ale paradoxne nakreslené najúchvatnejšie (konkrétne digitálnym diablom Claytonom Crainom - Ghost Rider: Cesta do zatracení). Straczynskému sa tam každopádne ku koncu jeho účinkovania v pavúčej sérii už ozaj začali objavovať rôzne hovadiny (Spider-Man je ochotný vraždiť ľudí, ale nie ukradnúť skazenému mafiánovi milión dolárov a financovať z toho hospitalizáciu tety v nemocnici) a tak je dobré, že onedlho so Spideym skončil, čo je tvrdo povedané, ale je to bohužiaľ pravda. Bonusy tvorí galéria alternatívnych obálok, skíc, výtvarných návrhov, a 5-stranový rozhovor so Straczynskim a Aguirre-Sacasom.

Terva
10.06.2021 5 z 5

„Třeste se zločinci,
neboť v temnotě
číhá nebezpečí...
a jeho jméno je
Spider-Man!“

Svazek obsahuje komiksové sešity z řad:
Amazining Spider-Man #539 - # 543
Sensational Spider-Man vol.2 #38 - #40

Firma Hachette na nás opravdu připravila smrtící pavoučí síť, ze které se jen tak rychle nedostanem. Je to už po sto prvé, kdy se Spider-Manem prožíváme všechno od začátku. Kolikrát už jsme viděli zraněnou tetičku May? Kolikrát zemřel strýček Ben? A kolikrát se dal dohromady s Mary Jane? V této kolekci je to neustále opakovaná realita. V tomto svazku je Spider-Man zpět v černé barvě. Po krachu Občanské války se stáhnul do ilegality, ale prožívá ten samý příběh, který již známe. Opět je to lehce upravené, aby se to zas tak moc neopakovalo. Někdy mám chuť počkat, až to vyjde úplně všechno a začít číst příběhy postupně od nultého čísla až po to poslední. Jenže ono to už jen tak nepůjde. Těch odnoží je snad nepočitatelně. Škoda jen, že padouši se stále opakují, situace se zdvojují a jen sem tam se objevuje nový protivník.

Citát: Dnes večer se podle pravidel nehraje!

Spider-Man je tu brutálnější a navíc odhalený bez svého obleku. Alespoň v některých scénách. Navíc se tento příběh odehrává před Daredevilem #93. Abychom to neměli tak jednoduché. Tento příběh má opět něco nového. A tou hlavní novotou je nádherná černá kresba. Ne nadarmo se to jmenuje Zpět v černém. Podstatou však je, že je tento příběh kreslený na černém podkladě a tak Spider-Manovo staronové černé oblečení ještě víc vynikne na pozadí. Obsahově to není nic nového pod sluncem, ale rozhodně to stojí za přečtení. Na pokračování si však budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat. Vybral jsem několik citátů a vložil je tvůrcům na jejich profily. Při čtení jsem poslouchal Savage Circus a jejich studiové album z roku 2009 s názvem „Of Doom And Death“

Citát: Zlomím mu ruku. Praskne jako suchá větev.


Delphín
31.07.2020 5 z 5

Dlouho jsem byl přesvědčen, že nejlepší díl tohoto kompletu je Noir. Vážení, je sesazen z trůnu tímto kouskem. Jedná se o naprostou TOPku. Spidey se tady zdravě nasral, čímž se z celého díla udělal temný a místy brutální skvost. Čte se opravdu dobře, žádná hluchá místa, spousta akce, děj nepostrádá spád, ani akci, rovněž se nepotýká s kolísavou kvalitou. V stanoveném tempu to jede od začátku, až do konce, leč se vlastně jedná o příběh bez začátku a konce :-)
Souboj s Kingpinem byl opravdu výborný, skvěle byl do celého děje vložen i Eddie Brock, další ukazatel lidské víry ale zároveň i beznaděje. A pokud máte alespoň základní znalosti/máte něco načteného co se Občanské války týče, celý tento komiks si opravdu užijete.
Kresba byla úžasná po celou dobu. Ale ta úžasná a až děsivě detailní na konci? Byla radost se tím kochat!

hroubek
29.07.2020 5 z 5

Velká pecka. V první řadě než se pustíte do tohoto komiksu, tak je potřeba znát a nebo ještě lépe si přečíst komiks Občanská válka(vyšla v sérii UKK). A teď k samotnému příběhu. Jakmile se sáhne Peterovi na rodinu(teta May a MJ), tak je zle. A v tuto chvíli moc nepomáhá, že všichni znají vaši identitu a tvář. Peter je zde událostmi zatlačen do kouta takovým nepředstavitelným způsobem, že se rozhodně pro jisté kroky, které pro něho nejsou příjemné. Ale jsou potřeba udělat. A něco to bude stát. Tento komiks výborně funguje. Má spád, dynamiku a ukazuje, že když se vše začne hroutit, tak se některé pravidla musí porušit. Zpátky v černém je velmi povedený komiks a já mám z něho radost.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové superschopnosti Spider-Man Marvel

Autoři knihy

Roberto Aguirre-Sacasa
nikaragujská, 1975

Kniha Zpátky v černé je v

Přečtených19x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst5x
Chci si koupit6x