Padlé město

Padlé město https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430851/bmid_padle-mesto-Qnm-430851.jpg 4 33 10

New York se konečně osvobodil od hrozby superpadouchů... ale za jakou cenu? Ve třicet let vzdálené budoucnosti se město ocitá v područí totalitně vládnoucího starosty a jeho brutální policejní jednotky, Černé ruky. Petr Parker odešel na odpočinek. SVou superhrdinskou kariéru pohřbil spolu se svou ženou. Tíží ho minulost a pronásledují vnitřní démoni. Jenže lidé potřebují hrdinu víc než kdy dřív. Dokáže Petr najít ztracenou vůli a stát se znovu Spider-Manem? Obsahuje komiksy Spider-Man: Padlé město č. 1-4.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Reign


více info...

Přidat komentář

RichardWest
31.08.2023 4 z 5

Naprosto speciální komiks, v rámci toho, co většinou se Spider-Manem vznikalo a vzniká. Bylo to opravdu něco jiného. Začátek komiksu se mi nečetl vůbec dobře a snadno, tahle svého dětského hrdinu prostě nikdy vidět nechtěl, ale alespoň to opět ukázalo, že i on je člověk, i když se schopnostmi, které běžný člověk nemá. Člověk, prostě nemůže snášet utrpení donekonečna, hlavně teda část o smrti MJ je tedy opravdu síla a něco co mě vlastně nikdy nenapadlo.

Celkově velice zajímavý komiks, ale ta kresba no.. asi se k tomuto komiksu i hodila, ale prostě mi na ní něco vadilo a pořád jsem se na to soustředil, za to i teda minus jedna hvězdička, i když kdyby šlo ubrat jen půl hvězdy, tak to udělám, takže spíš 4 a půl :)

Každopádně pro fandy přátelského souseda určitě must have.

mirec88
28.02.2023 4 z 5

Tak toto bol Komiks s veľkým K. Takmer dokonalý. Smutný, ponurý, depresívny príbeh odohrávajúci sa 30 rokov po tom ako náš milovaný Spidey povesil kostým na klinec. No ľúbilo sa mi to veľmi. Vidím tu porovnanie s Návratom temného rytiera, ktorý som zatiaľ nečítal, takže mi to vôbec nevadilo. Každopádne štát, ktorý je izolovaný a orwellovský mi sadol a to ako sa tu objavili a počínali zloduchovia bola sila. A to s MJ bolo tiež veľmi smutné. Klobúk dole. Prečo potom "len" 4 hviezdičky? Lebo mi nesedela kresba a občas sa mi scenár zdal príliš zjednodušujúci, až detský na taký typ príbehu. Ale s kľudným svedomím môžem tento príbeh odporučiť.


Delphín
12.03.2021 4 z 5

Temná, depresivní ale vydařená věc. Když přehlédnete pár logických nesrovnalostí, tak dostanete dost solidní čtivo. Spideyho humor se tu drží na vysoké úrovni, i když celý tenhle komiks je jedna velká depka o ztrátě svobody a svých nejbližších. Velice sympatická mi tu byla malá holčina u odboje. Kresba není žádný zázrak, ale ono se to k tomu ponurému a brutálnímu ději prostě hodí. Vytknout musím závěrečný boj, který na mě působil krapet odflákle. Spider-Man přišel, udělal bum a mohl si jít na dalšího záporáka. Ale jinak je to fakt dobrý komiks o Spider-Manovi jak ho neznáme a přesně taková díla si místo v tomto kompletu rozhodně zaslouží.

Hwaelos
06.08.2020 3 z 5

Myšlenka i zápletka dobrá. Řemeslo hrozné. Dialogy jsou repetetivní a patetické a ani jedné z postav vůbec nevěřím, co říká (nebo jí v obrovské náloži bublin s vnitřními monology běží hlavou). Ani zvláštně karikaturní kresba mi k tomu nesedí, byť noirové laděná paleta barev se do téhle dystopie hodí. Schizofrenní kousek.

Terva
11.05.2020 4 z 5

Malý pavouček
šplhal se okapem.
Přišla velká bouřka
a spláchla ho zas ven.
Pak přišlo slunce a vysušilo louku....

Komiksy v této sérii skoro vůbec nevoní. Spíš je z nich cítit levný inkoust a ředěné barvy. Tato série není výjimkou. Po otevření nečuchat – smrdí to krchovem. Tento svazek opět obsahuje úplně jiný druh příběhů Spider-Mana. Najdete zde sešity #1 až #4 ze série Spider-Man: Padlé město. Tyto příběhy napsal Kaare Andrews a je i spoluautor kresby s José Villarubiou. A hned úvodní kresba obálky #1 je důkazem, že tohle bude fakt temné.

Citát: Víte, co je zač kostlivec ve skříni? Loňský vítěz hry na schovávanou!

Navíc širokoúhlá komiksová okna z tohoto příběhu opravdu dělají dojem, že sledujete film .Přesně tak, jak nám to oznámil Ed Hammond v úvodníku k tomuto komiksovému svazku. První věc, která čtenáře zarazí je čas ve kterém se příběhy odehrávají. Asi třicet let po tom, co Spider-Man pověsil svůj převlek na hřebík. Dá se říci, že nekonečný příběh pokračuje. A starší kosti se lámou lépe a prý to i méně bolí. O tom se však dá s úspěchem pochybovat.

Malá ochutnávka:
Bolest nevydává zvuk. Slyšet je drcení kostí a párání masa. Když člověku pukne srdce, je to ten samý němý okamžik. Jako padat prázdnotou. V tichu. Bez tíže......
Nevím, jak se mi pod šaty dostal kostým. Zvyk je železná košile? A nevzpomínám si, že bych si nasadil masku. To si nevzpomínám nikdy. Ale zvuk to vydá vždycky stejný...

Tohle jsou opravdu speciální a ponuré příběhy. Je mi z nich smutno. Je v nich spousty bolesti a příkoří. Velmi povedená odnož ze života Spider-Mana. Ale i tak, za jistou nelogičnost v příbězích, dávám jen čtyři hvězdy. Vy bral jsem pár citátů a už je má scénárista přichycené pavoučí sítí na svém kokonu. Při čtení jsem poslouchal velmi zajímavou skupinu. Jmenuje se Witchcraft a jejich nejnovější album Black Metal (2020) zní opravdu ponuřě.

Citát:
♪Ať má kdo chce šrám ♪
♪ Ať chce, kdo chce, ♪
♪ vybrat krám... ♪
♪ Tam přijde ♪
♫ SPIDER-MAAAN! ♫

Ivan Kučera
26.02.2020 4 z 5

„Nezamilovala jsem se do tebe proto, že bys dokázal pěstí udělat díru do Thompsonovy natvrdlé lebky. Zamilovala jsem se do tebe proto, že byt to dokázal, ale rozhodol ses to neudělat. Milovala jsem tě, protože jsi měl srdce silnejší, než pěsti.“ Myslel som, že Padlé město bude udalosť a míľnik (nielen) v Spider-Manovom univerze, ale nakoniec ide o prekvapivo problematickú záležitosť. 4* dať musím. Na tom si trvám. Príbeh odohrávajúci sa v dobe, kedy je Peter Parker starý, kostým si neobliekol už desaťročia a jeho životná láska je dávno mŕtva (a zjavuje sa mu kvôli výčitkám svedomia ako mlčanlivý prízrak), proste musím oceniť vysokým hodnotením. Navyše spôsob, akým sa tvorcovia vyhrali s niektorými ďalšími postavami (Sandman) je skvelý, pričom z vizuálne uhrančivého stvárnenia Dr. Octopusa som nedokázal odtrhnúť zrak. A miestami ide o nečakane drsný komiks, v ktorom umierajú deti. Problém vidím v scenári, ktorý zďaleka nenaplnil vysoké očakávania námetu. Je triviálny, miestami až detský (skutočne mám veriť tomu, že je zakázané na verejnosti počúvať hudbu???), nudný (to televízne spravodajstvo mal byť akože pokus o nového RoboCopa?), naivný (celková nezáživná kvázi futuristická vízia budúcnosť) a ťažko mu rozumieť (Petra bolia kĺby pri zmene počasia, ale keď treba, zrazu sa zmení na počkanie na akčného superhrdinu, hoci to už desaťročia nerobil a nepoháňa ho Venom?). Napriek tomu som rád, že vzniklo a že ho vlastním, nakoľko mi pripadajú zaujímavé komiksy o zostarnutých superhrdinoch, ktorých viac, ako bitky, trápia zmeny počasia a vysoký vek (Starej dobrej Logan, Návrat Temného rytíře).

trudoš
30.01.2020 5 z 5

Návrat Temného rytíře po pavoukovsku a to jak výtvarným pojetím, tak charakterem vyprávění. Stařičký Peter Parker plný hořkosti, New York pod jhem policejního státu a mládež pobíhající ulicí s heslem „Viva la revolución“ na rtech. V tomhle ohledu je inspirace z jiných zdrojů až příliš zřejmá, přesto musím Padlému městu přiznat podmanivé kouzlo, které mě vtáhlo do příběhu, regulérně sežvýkalo a na konci v depresi vyplivlo. Což by člověk od přátelského hrdiny ze sousedství vskutku nečekal.
Ačkoli je Kaare Andrews na humor skoupý a spíš mu jdou mrtví na obou stranách barikády, pořád tam ten naivně smýšlející Spider-Man je a funguje na jedničku. Rozchodně bych se nebál pár věcí vytknout, třeba přílišné zjednodušování stavu věcí, nebo dětinský odbojový patos, je zde ovšem mnohem víc momentů, které mi nedají zapomenout. Celkově perfektní, plné silných emocí a divoké akce. Jen ta kresba mohla být propracovanější - kromě figur se mohl autor zaměřit i na pozadí a ne ho jen kopírovat z digitálu.

memphisz
26.01.2020 4 z 5

"Zestárls. Ale co jsem čekal, že ti bude navěky dvacet?"

Temnější, syrová a krutá budoucnost Spider-Mana. Už je to nějaký čas, co v New Yorku zakázali maskované strážce coby teroristy a zavedli speciální militantní bezpečnostní složky. Masky jsou zakázané, stejně jako svoboda slova. Pravda je jen jedna, a to ta, kterou hlásá televize DBN dle pokynů starosty. Ohrožení bezpečnosti vedlo k zavedení zkorumpovaného policejního státu. A dobro nemá nikde zastání...

Peter Parker je stařec utápějící se v žalu ze ztráty svých nejbližších, který se sám snaží aspoň nějak vyžít ve městě, které již ztratilo veškerou naději. Svůj kostým sice už dávno pověsil na hřebík, ale vypadá to, že návštěva starého známého ho vyburcuje pro poslední misi.

Inspirace Frankem Millerem je zřejmá nejen tématem a konceptem vyprávění, ale také kresbou a výtvarným stylem.

Padlé město je jako pavouci síť, je plná děr, ale přesto pevně drží pohromadě. Ačkoliv je těžké si nejdříve zvykat na specifickou roztřesenou kresbu, která je místy nedobře doplněna digitální texturou, a současně přejít očividnou parafrázi Návratu temného rytíře, komiks nakonec funguje dobře a svébytně.

Zajímavost: v komiksu se Peter Parker poprvé objevil v plné frontální nahotě, což muselo být brzy poté nahrazeno cenzurovanou verzí. Něco podobného nedávno potkalo i Batmana.

martinstefko
21.01.2020 4 z 5

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město" představuje hodně jiný a hodně dobrý příběh o Spider-Manovi. Jen má z mého pohledu tu slabinu, že má nehezkou kresbu. A také tu, že se hodně podobá komiksu "Návrat Temného rytíře". Ten svět, který sledujeme, je hodně podobný, svět, který není v pořádku a který potřebuje znovu svého hrdinu, aby byl napraven. V tomhle ohledu se komik "Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město" jeví trochu neoriginální, ale pokud se na něj budete dívat jako na příběh o Spider-Manovi, budete pořád zírat na to, jak se to s touhle postavou mohlo zvrtnout a jak vás dovede překvapit. Mimochodem, docela zajímavé na knize "Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město" je, že Spider-Man sám o sobě se tu objevuje na relativně malém prostoru. Většinou jde o jiné postavy, ať už je to odboj, děti, které se k němu přidají, anebo druhá strana – ti, co hlídají v ulicích, a ti, co na všechno dohlíží. Devátá kniha série rozhodně stojí za pozornost.

hroubek
16.01.2020 4 z 5

Už při čtení, každému musí být jasné, kde se tvůrci inspirovali(kdyby to někdo nepoznal, tak je to Návrat Temného rytíře). A z mého pohledu ten příběh a myšlenka jako celek funguje. Je to jiné, drsnější a některé postavy vidíme, tak jak je neznáme, přesto to stále má poetiku Spider-mana a pracuje to s tou nejzásadnější pointou a myšlenkou: s velkou mocí, přichází velká zodpovědnost. Nebudu a nechci tvrdit, že v tomto komiksu všechno funguje, protože bych lhal. Jsou tu dost divné momenty, příběh občas skřípe. Naštěstí komiks má zajímavou kresbu, výborně rozvržené panely, skvělé tempo vyprávění(nenudil jsem se a četlo se mi to dobře)a v neposlední řadě je to něco jiného. Komiks Padlé město je dobrý, ale budu rozumět všem komu sedne a nebo nesedne.

Autorovy knížky

Kaare Andrews
americká, 1975
2020  76%Padlé město

Kniha Padlé město je v

Přečtených34x
Doporučených2x
Knihotéce29x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x