Mutantský faktor

Mutantský faktor https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429577/bmid_mutantsky-faktor-JuX-429577.jpg 3 27 6

Připravte se na dvojitou porci mutantsko-pavoučí akce, kterou vám přinášejí legendy komiksu Todd McFarlane, Rob Liefeld a Erik Larsen! Ať už se Spider-Man pouští do sólových akcí s Beastem či Wolverinem, nebo do titánské týmovky po boku mocné X-Force, na vlastní kůži pozná, proč jsou X-Meni považováni za jedny z nejneuvěřitelnějších hrdinů světa! Obsahuje sešity sérií Spider-Man (Vol.1) #15-17, X-Force (Vol. 1) #4 a Marvel Comics Presents (Vol. 1) #48-50.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , Hachette
Originální název:

Mutant Factor


více info...

Přidat komentář

memphisz
22.07.2023 3 z 5

Stejně jako předchozí díl McFarlaneho série o Spider-Manovi jde zejména o kresbu. Kniha je záznamem devadesátkové revoluce, která se točí hlavně kolem akce. Scénář je vedlejší a příběhy jsou proto nepříliš dějově ukotvené. Jsou zkratkovité, jednorázové a soustředí se obvykle kolem jedné dlouhé akční scény. Nicméně v této knize nalezneme mladá esa devadesátkové akční kresby. McFarlaneovi vypomáhá osvalený hi-tech futurismus Roba Liefelda nebo o dost civilnější, ale obdobně detailní Erik Larsen (jeden z jeho zdejších padouchů vypadá úplně jako jeho autorské dílo Savage Dragon) . Tři mistři, kteří se o něco později společně zvedli a ještě s dalšími kreslíři odešli od Marvelu a založili Image Comics.

mirec88
27.02.2023 3 z 5

Taký priemernejší Spideyho komiks. Niektoré príbehy sa mi páčili viac, iné menej, najviac ma zaujal prvý príbeh, teda zápletka, že Peter s Mary Jane sa rozhodli vyhľadať pomoc Beasta a radu, či majú alebo nemajú mať deti. Najmenej sa mi páčil príbeh s Wolverineom, bola to proste len akčná rubačka a potešilo aj stretnutie so Smrťou a čo ma sklamalo bol nedokončený Juggernautov príbeh. Slabšie 3 hviezdičky.


Delphín
17.01.2022 2 z 5

Komiks dost zvedá příběh s Thanosem, který byl zajímavý. Zbytek ale podprůměrný příběhy, co obsahují nepřehledné a nezáživné rubačky s (pro mě) nepěknou kresbou Larsena i McFarlaneho.

Ivan Kučera
02.01.2021 2 z 5

Zatiaľ najslabší komiks zo Spajdyho kompletu. Ak si vezmeme na mušku daný komplet, tak paradoxne Mutantský faktor je juggernautovejší, než Nezastavitelný Juggernaut (KVS č. 26). Čo je teoreticky super, keďže od semic-slovarťáckych 90. rokov ide o môjho obľúbeného Sieťomilovho protivníka. Navyše ich stret nekreslil nikto menší, než ťažký božan Todd McFarlane. Bohužiaľ, tentokrát sklamal. Ešte kresba OK (ale žiadny zázrak). No scenár... Rozmýšľam, či vôbec nejaký existoval. Nevadilo mi, že príbeh (ak to nie je silné slovo) je jednoduchý, priamočiary. Naopak: Spajdymu často najviac seknú práve akčné jednorázovky (viď. lizardovské Utrpení, mimochodom tiež od Todda). Nanešťastie, neustále sa mu pod pavučiny motajú absolútne mdlí a nezaujímaví členovia X-Force (ich drsný šéf Cable je v pohode, ale má iba malý priestor). Celý príbeh je kreslený „širokospektrálne“ a, to najmä, je nedokončený (resp. je dokončený v inom komikse). Okrem boja s obrneným Cainom Markom narazíte v Mutantskom faktore na tri ďalšie príbehy. V prvom sa Spajdy stretáva s Beastom, s ktorým rieši prekvapivo dospelý problém. Väčšinou sa tu však namiesto citlivého kecania nudne bojuje (náhodu s dieťaťom v kanáloch mysleli vážne?). Následne sa Spajdy stretáva s Wolverineom, ale zďaleka sa nejedná o pecku á la Úhel pohledu. Koniec som na prvý raz nepochopil. Vlastne ani na druhý. Paradoxne, najkvalitnejším príbehom je asi Spider-Manove rande so smrťou. Jediným spojivom týchto rôznorodých príbehov je fakt, že sa v nich Spajdy stretáva s mutantmi. Tým pádom sem ale nesedí posmrtný príbeh, keďže v ňom nevystupuje žiadny mutant. Mám radšej uzavreté príbehy typu Noir alebo Zvířecí inštinkt. K tomu asi najhoršie stvárnená MJ, akú som kedy videl (nielen kresličsky, ale i povahou, toto bola ozaj slepá ulička a je lepšie tváriť sa, že sme ju nevideli). Takže za mňa fakt len 2*.

Terva
09.05.2020 3 z 5

Soukám se do těchhle podvlíkaček skoro každý den,
abych šel do šílených bitek.
Nedochází mi tolik, jak by asi mělo,
že se prostě jednou nemusím vrátit domů.
(Mutantský faktor)

Obsahuje komiksy Spider-Man #15-17, X-Force #4 a Marvel Comics uvádí #48-50. V tomto svazku se nachází sedm sešitů z různého období života Spider-Mana. Nejhorší na tom je, že sešit X-Force #4 je jen hostujícím příběhem. Linie se totiž již rozjela v sešitech X-Force#2 a #3. Jenže tohle je Spider-Man a tak jsou nám tyto další (předcházející) X-Force příběhy zapovězeny.

Citát: Když ryješ bradou v hlíně, mluvíš vážně drsně. (Sabotáž 1)

Jednou mi tu celkem zamrazilo. V příběhu Sabotáž z roku 1991 je vidět obě věže Světového Obchodního Centra. Levá věž není celá, protože výbuchem přišla o několik vrchních pater. Jo, je vidět, jak dokáží být komiksy prozíravé a možná i někdy určují budoucnost. Sabotáž part1 je druhým nejlepším příběhem v této knize. Jeho pokračování je však příšerné.

Citát: Máš dvě možnosti... vzdej se a zemři, nebo tě uštvu a zabiju. (Sabotáž 2)

Avšak celkově je to opět jen průměr. Všechny ty příběhy vám v hlavě skáčou, časy se mění, prostředí pokaždé jiné a vše se tváří prostě zmateně. Navíc poslední tři sešity v tomto svazku jsou celé divné. Mají jen názvy, horko těžko jsem vyčetl datum vydání, ale to je vše. Chybí tu zásadní údaje. Kresba, scénář, barvy nebo inker, to v příbězích „S životem v koncích“, prostě není. Jedná se o ty poslední sešity, kdy se Spider-Man setká s Wolverinem.

Citát: Velcí hrdinové inspirují velké zlo. (Živý nikdo nevyvázne!)

Nejlepší příběh je „Živý nikdo nevyvázne“ ten se velmi povedl a je perlou v tomto svazku. Nejhorší, jak obsahově, tak kresbou je X-Force – Sabotáž 2. Ostatní jsou jen klasickým průměrem, který nijak nevybočuje z linie průměrné kvality. Vybral jsem pár citátů a vložil je daným tvůrcům na jejich profily. Při čtení všech těch dobrodružství jsem poslouchal skupinu Mercyful Fate. K povídkám jsem napsal samostatné komentáře, přidal malé ochutnávky, nějaký ten citát a hlavně hodnocení. Vše najdete v sekci „povídky“ u této knihy a nebo zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Musím si dávat bacha, mám být po smrti, měl bych se vyhnout focení.... (S životem v koncích)

hroubek
06.01.2020 4 z 5

Nemůžu si pomoc, ale já jsem zas spokojený. Možná je to tím, že mám nízké nároky, nebo že jsou tady příběhy o Spider-manovi a dalších hrdinech, a to já mám dost rád. A nebo to je prostě taky tím, že je to dobrý komiks. Píšu dobrý, a ne výborný. Čte se to dobře, má to zajímavé příběhy, které na některé věci koukají trochu jinak a celkově mě sedlo pojetí i kresba. Neříkám, že to nemá chyby, protože je má, ale dají se v pohodě přenést přes srdce. To co dělá tento komiks opravdu důležitým, je jeden konkrétní sešit, který je skvělý a všichni fanoušci Spideyho by si ho měly přečíst. Takže za mě je to hodně fajn komiks a spokojenost.

Štítky knihy

komiksy komiksy pro děti superhrdinové superschopnosti Spider-Man Marvel

Část díla

Autoři knihy

Todd McFarlane
americká, 1961
Ann Nocenti
americká, 1957
Robert Liefeld
americká, 1967
Erik Larsen
americká, 1962

Kniha Mutantský faktor je v

Přečtených31x
Knihotéce27x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x