Komenský, labyrint srdce a peklo světa

Komenský, labyrint srdce a peklo světa https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14893/komensky-labyrint-srdce-a-peklo-sveta-14893.jpg 3 11 2

Kniha Jeana Bédarda nepřináší čtenáři suchý popis životních osudů velkého českého myslitele. Naopak budeme svědky barvitého příběhu muže, který pod tíhou politické situace křižuje neklidnou a nebezpečnou Evropu, prchá před perzekucí z exilu do exilu a v zemích, které mu poskytnou tolik potřebné zázemí, zakládá školy, v nichž vyučuje děti bohatých i chudých, chlapce i dívky. Především ale za všech okolností vášnivě obhajuje svobodné a tvořivé myšlení. Komenského životní pouť je v knize zachycena očima jeho dcery Alžběty, která v něm vidí především zranitelného a křehkého člověka, jenž se snaží najít pro sebe a svou početnou rodinu „místo pro život“ na pozadí Evropy krutě rozvrácené třicetiletou válkou. ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Jota
Originální název:

Comenius ou l´art sacré de l´éducation , 2003


více info...

soukroma
soukroma
06.08.2017 2 z 5

Byla jsem zvědavá, jak našeho velikána (o kterém naneštěstí běžně nevíme nic moc) "zpracuje" románově cizozemec, od něhož u nás nevyšlo nic. Píšou, že je to filosof, ale Komenského filosofie se dere skrz 300 stran textu jen velice neohrabaně, opravdu propasírovaně, bez jakéhokoli dopadu na čtenáře.
Ale zpět na začátek: hned mě odradilo, že se příběh hrdiny vypráví očima jeho nejstarší dcery, která ale své vyprávění omezuje jen opravdu na krátkou dobu - nikoli od dětství, ale od své svatební noci (1659). A používá až příliš jakýchsi vlastních snových představení rádoby poetickým jazykem.
V ději není možné se rozumně zorientovat - historické souvislosti unikají, související posloupnost úprků a usazování se velikána (a rodiny) není jasná, ale hlavně z jeho díla, myšlenek a praktických otázek jeho práce kniha nabízí tak málo, že je to až ostudné. Pokud to dokonce není někde až příliš (záměrně, z neznalosti?) zkreslené, což je ještě horší. Pokud mne s běžnou znalostí Komenského díla a historického kontextu kniha spíš mate, pak nevím, co to může udělat s cizozemci.
Nelíbil se mi styl a informační hodnota nebyla nulová, ale šla do záporných čísel. Dojem ve mně zanechala kniha tak depresivní, jak jen to doba po třicetileté válce dokázala: jak si mohl v té bídě a rozvalinách mohl podle autora Komenský představovat a prosazovat školu jako světlou, krásnou, čistou budovu s obrovskými okny do prakticky rajské zahrady - v těch tehdejších ruinách fyzických i duševní, to zůstává rozum stát.

Stammel
Stammel
11.02.2011 1 z 5

Životní příběh Jana Amose Komenského, stíhaného neuvěřitelně brutálními pohromami a přece stále a stále bojujícího, je jeden z nejsilnějších mě známých příběhů vůbec.

Bédard z něj vytěžil naprosté minimum.

Nešikovně splétá příběh, který působí jako slepený z náhodně vybraných kapitol, a který nemá vnitřní linku ani tah. Komenského myšlení podává v neohrabaných formulacích bez hlavy a bez paty a dělá tak z učitele národů pouhého frázistu a moralistu. Nedovede prokreslit žádnou postavu, takže čtenáře provázejí dějem neživotné siluety. Klišé se na ně lepí už ve vizuální charakterizaci: zdeformovaný záporák s umělou rukou, obtloustlý růžolící pivovarník apod.

Plochoploché zůstávají i emoce a vnitřní stavy postav vůbec, které jen popisuje velkými slovy, ale nedovede je prokreslit do živé plastičnosti. Buď se někdo směje nebo brečí, popřípadě (nejčastěji) propadá zoufalství. Víc možností Bédard nezná. O to víc ale tlačí na pilu sentimentu a používá co možná nejpatetičtější a emocionálně nejdotěrnější formulace. Kde je umění schopné velké city přirozeně ukázat v ději či zachytit literární zkratkou, ne je rvát čtenáři vidlemi?

Na druhé straně když už se o "umění" snaží, jsou z toho úmorné metaforické popisů, které jsou kostrbaté, zamotané, nepřesné a pouze matoucí.

Zkrátka v ničem není ani špetka řemesla, které by svoji látku dovedlo živě tlumočilo čtenáři. Je tu jen klopotnost a křeč na úrovni nepříliš talentovaného gymnazisty poprvé zkoušejícího napsat velké vážné dílo. O to hůř se mi chápe, jak mohl vydat Bédard už osm knih, když je to tak jednoznačný diletant.


Autorovy knížky

Jean Bédard
kanadská, 1949
2005  53%Komenský, labyrint srdce a peklo světa

Kniha Komenský, labyrint srdce a peklo světa je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst3x