Komedie plná lásky

Komedie plná lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122168/bmid_komedie-plna-lasky-6Dw-122168.jpg 4 23 7

Přidat komentář

Hobo
26.08.2021 5 z 5

Románový životopis komediálního herectví Jindřicha Mošny, jednoho z těch, kteří se dokázali rozdávat a dosáhnout skutečné slávy, aniž by zpychli. V době, v níž se upevňovala hrdost českého národa na svou historii a sebevědomě kráčel k vlastní samostatnosti. (Kam se poděla?) V románu je dobře popsána generace, která zažívala cestu k Národnímu divadlu.

milan3144
25.06.2018 4 z 5

František Rachlík opět nezklamal a já tak mohl objevit zajímavý osud Jindřicha Mošny a dalších herců, v milém vyprávění tohoto autora, na pozadí tehdejších historických událostí, jako jsou například válka s Pruskem a vznik Národního divadla.
Souhlasím se všemi kladnými recenzemi na tuto knihu od předchozích hodnotitelů. "Pouze"čtyři hvězdy dávám proto, že "Pozdrav pámbu pane Randák" a "I dejžto pámbu holenkové" je pro mne přeci jen ještě lepší, tak abych to odlišil.
PS: S čím nesouhlasím, je věta v anotaci na tuto knihu, která ale neměla na hodnocení žádný vliv. Cituji:
"Kniha vypráví o českém herci Jindřichu Mošnovi, o jeho cestě k divadlu, o stavbě Národního divadla a o tvrdé práci českých umělců."
Aniž bych chtěl nějak snižovat, dehonestovat, nebo se snad vysmívat činnosti umělců, tak přeci jen hovořit v jejich případě o "tvrdé práci" mi připadá potom jako výsměch těm, kteří se tvrdou prací skutečně živí. Jistě se dá pro umělce najít mnoho jiných přívlastků pro jejich povolání, nebo poslání ale tvrdá práce?... tvrdou práci doprovázejí většinou mozoly a pot, tvrdá práce často i bolí a člověk je po ní jako zmlácený, tvrdou prací se těžko budete živit ještě v šedesáti, protože to prostě fyzicky nezvládnete...tak to je potom tvrdá práce. Já nevím proč se to děje, ale je to v dnešní době velice časté, toto neadekvátní pojmenování. Proto si můžeme v časopisech přečíst, nebo v rádiu či televizi poslechnout rozhovory s herci, zpěváky, kteří barvitě líčí, jak tvrdě musí pracovat a jednou jsem to slyšel i z úst jedné modelky...no myslím, že třeba dřevorubec, co celý den dělá v lese s motorovou pilou, by nad nimi snad uronil slzu...
Sám se rukama neživím, takže si tu vlastní polívčičku nepřihřívám :-)


fisa14
08.06.2018 5 z 5

Krásná kniha o kráse českého divadla.

bábuška
01.03.2017 5 z 5

Překrásná kniha o radostech a strastech slavného Jindřicha Mošny.

Kikina100
10.02.2017 5 z 5

Překrásná kniha

Makoves
03.07.2015 5 z 5

Skvěle napsáno. je to perfektní román, který se dobře čte. Rachlík je umělec píšící o umělcích.

maryzka
22.04.2012 4 z 5

jediná kniha , která se dá číst. Je výborně beletristický zpracovní ale do Kožíka to má pěkně daleko