Komedianti

Komedianti https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13926/bmid_komedianti-WyS-13926.jpg 4 37 7

Příběh, umístěný do násilnického prostředí presidentské diktatury ve středoamerické republice Haiti, líčí osudy tří zdánlivě nedotknutelnych cizinců, kteří jsou v tomto prostředí donuceni hrát jiné životní úlohy, než jak vyplývá z jejich přirozenosti. Román slučující vlastnosti napínavé četby s hluboce lidsky vážnou tématikou. Doslov Stanislav Mareš.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Comedians , 1966


více info...

Přidat komentář

kamilk
18.12.2023 4 z 5

Osoby a motivácie ich konania pod tlakom všadeprítomnej diktatúry moci sú, žiaľ, vykreslené dosť plocho. Veľa priestoru dostávajú milenecké hádky, ktoré však nerobia postavy plastickejšími, ani neposúvajú dej. Uvítal by som hlbší náhľad do totalitného prostredia a dusna vytváraného tajnou políciou. 70%

jindra2
30.11.2021 5 z 5

Na rozdíl od některých recenzentů myslím, že tento román se z tvorby G.G. vymyká. Pro jeho knihy je charakteristická mírná absurdnost, nadsázka a surreálnost. Někteří kritici mu to vytýkají a označují prostředí jeho knih jako "Greenland". V Komediantech jsem tuto "úchylku" nezaznamenal. Jedná se o realisticky "přízemní" líčení poměrů v diktatuře, proti které byl reálný socialismus (jak ho známe my) odvarem.
Hrdinové se vyvíjejí: Smithovi od naivního snílkovství k pochopení, že existují světy jim dosud neznámé, Brown od prospěchářské nezaujatosti k vynucené revoltě, Jones od lehkomyslného proplouvání životem k pozdnímu uvědomění si sebe sama.
Kniha je věrohodná, psychologicky přesvědčivá. Postavy nejsou černobílé, dokonce ani ztělesnění zla, kapitán Concasseur, nevyznívá jednoznačně negativně.
G.G. zřejmě zaujímal kritický postoj k americké zahraniční politice. To je ale na jinou diskuzi.


cheruvim
05.02.2021 5 z 5

V tejto knihe sa najde snad kazdy. Vsetci sme v istej miere "komedianti".

alibaba72
11.06.2019 5 z 5

Občas mě některá kniha donutí jít dohledávat informace na Wikipedii a Komedianti k nim patří. Děj se odehrává na Haiti, v období diktatury F. Duvaliera (Papa Doc) a sledujeme příběh třech osob: hoteliéra, prezidentského kandidáta a odhodlaného skoro vůdce partyzánů. Je to velmi dobře napsaný příběh, kniha se čte dobře a vlastně mě i překvapila, očekával jsem totiž něco strašlivě nudného (tak je to kniha z roku 1966 - tedy asi klasika už) a ono ne :-) Ještě že je tady knižní výzva a potřeboval jsem knihu od autora jehož příjmení i jméno začíná na stejné písmeno, jinak bych tuto knihu z knihovny asi nikdy nevytáhnul a rozhodně nelituji a už pokukuji po dalším románu G. Greena, Tichý Američan.

Peleus
03.09.2018 2 z 5

Dovolím si nesouhlasit s doslovem, a to konkrétně "Román slučující vlastnosti napínavé četby s hluboce lidsky vážnou tématikou.". Nic takového!

Za prvé je román poměrně dlouhý, což ve spojení děje neděje s cestou hlavních hrdinů odnikud nikam začíná nudit. Za druhé chybí hlubší psychologické zamyšlení nad jejich motivací. Za třetí román ani nezkoumá život v diktatuře, pouze využívá vnějších charakteristických rysů.

Avšak to hlavní, co mě na knize zklamalo, je absence zajímavých postav.

Hlavní hrdina je neúspěšný hoteliér, který se v šedesátých letech 20. století vrací na Haiti do hotelu, který se v USA pokoušel neúspěšně prodat. Vzhledem k tvrdé diktatuře Françoise Duvaliera zemi opouštějí nejenom cizinci, ale i řada místních, což má za následek, že hotel přichází jak o hosty, tak o veškerý personál. V tomhle zoufalství hlavní hrdina navíc udržuje milenecký vztah s manželkou jistého diplomata, který je ale plný konfliktů a již méně romantického citu.

Dalšími obyvateli panoptika jsou manželé Smithovi, dočasně ubytovaní v hotelu, jež chtějí ve vyhladovělé Haiti šířit vegetariánství. Pokud autor potřeboval naivní pár sytých Američanů s doširoka překvapením z panující situace otevřenýma očima, poněkud to přehnal. Smithovi nepůsobí jako kontrastní prvek, ale jako párek bláznů.

O něco zajímavější postavou je údajný plukovník Jones, avšak i jeho angažmá (nechci prozrazovat zápletku) vyzní zcela do ztracena, až trapna.

Netvrdím, že je kniha zavrženíhodná. Pouze neshledávám důvod ji číst, neboť za mě nepřináší nic nového, poučného. Je dost možné, že k jejímu napsání autora inspirovaly vlastní zkušenosti z Haiti, kde často pobýval, avšak kromě jakési bezvýchodnosti na mě jeho dílo nepřenáší žádný jiný pocit.

Maanna
24.01.2017 4 z 5

"Jakou roli teď hraješ?" je otázka, kterou položí matka hlavnímu hrdinovi, když se s ní před smrtí naposledy setká. Díky knize má člověk jednak možnost pochopit něco málo z reality jihoamerických diktatur a jednak dostane příležitost zamyslet se nad tím, nakolik máme svůj život, jeho směřování a své možnosti ve vlastních rukou a nakolik se staneme jen stážisty ve vleku okolností a někdy i našich vlastních tužeb a přání, které nám brání vidět a naplno prožívat realitu. Prostředí diktatury není nijak povzbudivé, ale i tak jsem si knihu užila.

Blue
14.04.2013 5 z 5

Greenovy knihy jsou zvláštní směsicí lehčího čtení a vážných témat. Svět jeho knih je svérázný, má svou zvláštní poetiku. I jeho hrdinové jsou osobití, greenovští. Není to čtení, které by mi nedovolovalo knihu odložit, na druhou stranu nedokážu jeho knihy ani nechat nedočtené. A rozhodně jsou psány s velkým nadhledem, mimořádnou spisovatelskou zručností a velmi sympatickým jemným humorem. Komedianti nejsou v tomto směru výjimkou. Je to skutečně zralý román.