Komár s mrazem: Tyhle grónské trýzně spolu nechodí
Arctic Circle Trail je přibližně 170 kilometrů dlouhý značený hike, vedoucí z druhého největšího města Grónska jménem Sisimiut do městečka Kangerlussuaq. V létě zde potkáte nejvíce komárů a mušek na kilometr chůze, budete se brodit ledovými řekami a slunečný den se stane jen mlhavou vzpomínkou. Naopak v zimě zde teploty klesají hluboko pod nulu a vše se halí do bílé barvy. Odměnou za nepohodlí vám je naprostá divočina. Pokud vás putování opravdu baví, můžete pokračovat dalších 40 kilometrů až k okraji Russelova ledovce. Procházka po druhém největším ledovci světa nebo usínání za zvuků praskajícího ledu jsou mimořádnými zážitky, stejně jako putování samotným Grónskem. No a o tom všem je nová kniha Jiřího Kaláte a Pavla Stejskala.... celý text
Komentáře knihy Komár s mrazem: Tyhle grónské trýzně spolu nechodí
Kniha není moc obsáhlá a navíc je protknuta opravdu velkou spoustou fotek, takže vám její přečtení nezabere mnoho času. Na začátku najdete praktické informace ohledně fauny, flory, historie aj. Na konci každého putování osobní doporučení autorů. Číst se to dá, jen vzhledem k tomu, že ten trail je sám o sobě dost krátký a autoři to berou hopem, tak je to takové nemastné neslané. Určitě jsou lepší knihy. Na druhou stranu palec nahoru za méně známou oblast a pohodovou skupinku.
Tak jak jsem byl nadšený z Jirkovy Tři a půl Arabárny, grónská novinka mě moc neoslovila.
Předchozí knížka stavěla na putování, rámovaném vydatnou interakcí s domorodým obyvatelstvem, vstřícným i méně vstřícným, což se postaralo o řadu neotřelých a zábavných situací. V grónském putování nic takového není - prostě se jde jednotvárným deštěm, den za dnem, interakce je omezena na večerní sušení ponožek a otevírání pytlíků s instatním menu. Pak znovu totéž, jednotvárným sněhem.
Tak fajn, šlo o úplně jiný způsob cestování, tak co si stěžuju, že? Smůla je v tom, že tuto knihu čtu hned po výborném americkém pěškopisu Hikerky od Marie Šnajdrové. Stejný model, jiný přístup, záživnější čtení.
Doporučení závěrem: Ne o každé cestě je nutné hned psát knížku, a když už ji napíšu a nasázím tam spousty fotek, hodily by se k nim alespoň nějaké popisky.
Parádně čtivé, výborně pojaté, skvělé fotky. Grónsko je fascinující i odstrašující zároveň.
Hvězdičku dolů dávám za dva menší přešlapy: reklamu (chápu, proč tam je, jsou to kamarádi, ale určitě to šlo zakomponovat subtilněji) a "mužské bolístky" (to se hodí do osobního deníčku, v cestopisu mě to poněkud otrávilo).
Cestopis napsaný velmi čtivě. Borci se lopotili dvakrát na dvou týdenním treku a mě na přečtení stačili 2 večery. :-) Udělala jsem si obrázek, jak to pro ně bylo náročné a jak může být jedna cesta v létě a v zimě od sebe odlišná. Fotky jsou skvělým doplňkem k textu.
Jsem ráda, že aspoň takhle zprostředkovaně se mohu dostat do grónské divočiny a "projit" si ji v létě i v zimě.
Přehledné informace o Grónsku, podrobně popsaný každý den trailu, hodně fotek. Opravdu dobrá kniha, psaná velmi čtivě.

85 %
77 %
Velmi čtivý cestopis. Dvě stejné cesty, přitom tak odlišné díky ročnímu období. Letní přechod ACT, s těžkou krosnou, špatným počasím a otravným hmyzem oproti zimnímu mrazivému přechodu ACT.
Grónsko mam na svém seznamu zemi, kam se jednou podívám a po přečtení na seznamu zůstává.