Mistr lopaty

Mistr lopaty https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276089/mid_mistr-lopaty-Y0X-276089.jpg 5 28 5

Kolymské povídky série

< 3. díl >

III. sebrané spisy Po propuštění z gulagu chtěl Varlam Šalamov podat zprávu o krutostech a zločinech, kterých se stalinský režim v táborech dopouštěl na nevinných lidech. V roce 1954 začal psát své Kolymské povídky. A aby jeho svědectví bylo patřičně naléhavé, zvolil styl využívající dokumentární prvky a odosobněný, nehodnotící způsob vyprávění, který nazval „novou prózou“ – prózou, která podle něj musí být „psána vlastní krví“. Postupně vzniklo šest povídkových knih. Po českém vydání knih Kolymské povídky (česky 2011) a Levý břeh (česky 2013) nyní vychází třetí kniha Mistr lopaty, v překladu Jana a Sergeje Machoninových. Projekt GplusG se při vydávání řídí přáním autora a povídky vycházejí ve sbírkách tak, jak je rozdělil jejich autor.... celý text

Jiparis
Jiparis
18.04.2022

V současné době hodně aktuální. Po přečtení jsem si znovu uvědomila, že v Rusku je odedávna přítomna absence úcty k životu a čestnost. Naopak , co je stále platné je lhaní, krutost a absence normálních lidských hodnot.

Laco543
Laco543
22.09.2020 5 z 5

Neskutočne umelecky, miestami až lyricky podané príbehy o beznádeji, brutalite, psychickom a fyzickom utrpení... v mene "lepších zajtrajškov". Šalamov nehodnotí... opisuje... A to nevyslovené má nadčasovú silu a neskutočne širokú výpovednú hodnotu..


druzickaster
druzickaster
28.12.2017 5 z 5

Nevím, zda u díla o gulagu lze napsat, výborně, ale ano v tomot případě si to dovolím, pane Šalamove, výborně. Dokázat vypsat všechny hrůzy gulagu, emoce a sebezapření. Lidské osudy a jejich utrpení to chce samo o sobě velkou odvahu a um. Je dobře že knihy o gulazích vycházejí a je nutné je číst abychom se podobným zvrácenostem jednou pro vždy vyhnuli a ukončili je už v zárodku.

kuruteku
kuruteku
20.04.2017 5 z 5

Už se těším na další knihy. Dějiny z první ruky. Navíc od člověka, který se dokázal dívat - ač sám levičák - neideologicky. Strašná doba, strašné poměry.

M.H.
M.H.
14.09.2016 5 z 5

Ďalší diel zo Šalamového cyklu s názvom Kolymské poviedky, v poradí ako ich on sám plánoval vydať. Veľmi oceňujem tento vydavateľský počin GplusG. Dúfam, že sa čoskoro dočkám ďalšieho dielu.

Okrem poviedok podobným tým v prvých dvoch dieloch, sa časť venuje aj prepusteniu a ceste z Kolymy + jedna esej o umení (v nej napr. Šalamov dosť kritizuje Pasternakov román Doktor Živago).