Kolosální Conan z Cimerie

Kolosální Conan z Cimerie https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406701/bmid_conan-z-cimerie-epJ-406701.jpg 5 34 12

Kolosální Conan série

< 2. díl >

Druhý kolosální svazek příběhů známého barbara, které v České republice dosud nevyšly. Kniha volně navazuje na příběhy z předchozího Kolosálního Conana. Opět se jedná o adaptaci několika původních povídek Roberta E. Howarda, které byly podle jeho poznámek rozvedeny a vytvořily tak jeden velký, chronologicky propojený celek. A to vše pod dohledem Conan Properties, společnosti spravující odkaz R. E. Howarda. Svazek obsahuje kompletní sérii Conan z Cimerie nakladatelství Dark Horse - sešity #0 - #25... celý text

Žánr:
Komiksy , Povídky , Fantasy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The Colossal Conan the Cimmerian , 2018


více info...

Chidlink
Chidlink
02.11.2021 5 z 5

Celkově se mi druhý díl líbil mnohem více než ten první a to hlavně díky mnohem lepším kresbám a i příběhy mi chutnali více :) Proto pět hvězd.

Terva
Terva
08.08.2021 5 z 5

„Dnešního dne si získal
nové přátele i nepřátele.
Takže den
jako každý jiný.“
(Škorpion)

První kolosální kniha Conan obsahovala všechny ty malé knihy, které vyšly zvlášť. Jednalo se o příběhy 0 až 6. Tato druhá kolosální kniha obsahuje příběhy 7 až 10 Cimerie, Černý kolos, Společenstvo meče a Stíny v měsíčním svitu. I tyto příběhy vydalo CC zvlášť v každé samostatné knize. Čtenář má tak možnost buď zakoupit kolosální těžkou, velkou knihu a nebo pár menších, které si můžete vzít i na cesty. Je to jen na vás, jaký k tomu budete mít postoj. Já si pro jistotu koupil oboje :-)

Citát: Blecha si vždycky najde svého psa, stejně jako Cimeřana problémy. (Mlžnou stezkou)

Je zajímavé porovnávat malou kresbu s tou A4. Někdy je hezčí menší obrázek, někdy zase celostránková kresba ve velkém formátu. Rozhodně je tu spousty záporů i kladů. Avšak obsahově se příběhy nemění a tak, kdo již četl menší knižní vydání, může si v Kolosální knize více užívat kresbu.

Citát: Já psy nejím. Pokud tedy nejsou dobře uvařený. (Návrat)

Sledujeme tu velmi dlouho cestu Cimařana od prvopočátků, kdy jako samotář, později jako žoldák, bojoval po boku desítek vůdců a králů. Zahlédneme ho i se svou vlastní skupinou Kozáků, s jejichž muži bojoval jako vůdce a nahlédnem i do budoucnosti, kdy si Conan zkusí i korunu krále. Jenže ještě na ní není připraven a tak se raději vydává s piráty na nová dobrodružství.

Citát: Kdo mě bude pronásledovat, zemře mým mečem. (Gaulské údolí: Tíha koruny)

Skoro všechno je to nádherně nakreslené. Většinu kreseb má na svědomí Timothy Truman. Na konci této kolosální knihy je pár bonusových povídek. Také nejsou k zahození, i když se odehrávají v jiném čase, než nám poskytuje tato obrovská kniha. Rozhodně to celé stojí za to přečtení a určitě se k těmto příběhům ještě vrátím.

Citát: Ty zatracené kosti krvácejí! (Královský lov)


Milten
Milten
10.03.2021 5 z 5

Conanovi a celkově Howardovi jsem bohužel propadl teprve nedávno, ale byl jsem štěstím bez sebe, když se mi podařilo ještě zakoupit jeden z posledních kusů na stránkách jednoho e-shopu. A takovou knihu chcete mít ve své knihovně... Kolosální nejen po fyzické stránce, ale zkrátka skvělou i obsahově. A teď budu jen doufat, že se mi podaří získat za přijatelnou cenu prvního Kolosálního Conana.

Jarvis
Jarvis
21.07.2020 5 z 5

Prostě nutnost pro každého milovníka komiksů

t_gon
t_gon
10.03.2020 5 z 5

***Byla to šerá zem, jež jak by ve spárech svých chránila veškeré větry, oblaka a sny, jež slunce straní se.
…Cimerie… země věčné tmy a noci hluboké.***

Může být pokračování kolosálky, ještě kolosálnější? Inu jak se to vezme. Do rozsahu stran ne, ale samotným obsahem? Možná. Na „pouhých“ téměř 7 stech stranách máme menší počet příběhů, které jsou však rozsáhlejší a fungují jako splétací niť celou knihou s chronologickou návazností, čímž skvěle udržují soudružnost celé knihy. Úvodní báseň vtáhne do děje každého správného dobrodruha a odmění ho vynikajícím pohledem do historie Conanovy rodiny. S jeho dědem Conachtem, se vypravíme do širého světa nejen za vlčími lidmi, ale také za příběhy, jež budou mít dopad na pozdější putování Conana. Je to perfektní úvod a je dobře vědět, odkud se bere ta touha pohánějící Conana vstříc nejednomu dobrodružství, ve kterých rozdrtí základy nejednoho království. A aby toho nebylo málo, tak poznáme i Conanovu první ženu, divokou Conacht, jež celý příběh pozvedne o další úroveň.

***Conan seděl u Caolan celou noc, hlídal ji a napínal sluch do mrazivých stínů. Celý život dělal jen to, co sám chtěl. „Taková je vůle Cromova“, řekl mu kdysi jeho děd. „Žít… smát se… a milovat“***

Adaptace vynikajícího Černého kolosu, jež ve srovnání s loňskou adaptací Arga (mimochodem také skvělé a netradiční zpracování) vychází jako absolutní vítěz. Opět famózní kresba, panely rozházeny neskutečným způsobem, což jen o to více vtáhne do děje a samotná délka 6 sešitů vytáhne z původní povídky absolutní maximum.
Ke kresbě těžko byť jen useknutou ruku řici, ta je fenomenální, syrová a perfektně dokresluje dynamiku a rozmach jednotlivých scén, ať už jen opékáme skoleného soba, nebo sledujeme rubaní dvou armád. A jak výtečně jsou zpracovány emoce, je prostě neuvěřitelné. Dravost a tempo vyprávění lehce naruší menší intermezzo (Královský lov) se znuděným Conanem v královských zahradách, ale nešlo o nic zásadního (stylem mi to připomínalo klasiku Thorgala (: ). Stejně tak spanilá Akivaša odbočila z hlavní dějové linky, ale o to příjemněji tímhle příběhem kniha pomrkla na „hybatele“ děje z první kolosálky.

Následuje neskutečně epicky, emoční a nervy drásající příběh (Společenstvo meče + Kozáci), u kterého může být čtenáři velice horko, úzko a hladově. Jako bych s Conanem ty krysy a bahno taky požíral. U Mitrových koulí, tohle byla neskutečná žranice pro oči, které jsem si blahem málem vychrochtal. Giorello je skutečný mág a ke komiksovému Conanovi patří dle mě stejně, jako kdysi Frazetta (opět např. srovnání s loňským Argem, které je taky fajnové, ale tohle je prostě CONAN).

Závěrečné Howardovy Stíny v měsíčním svitu míchají perfektně základní Conanovské atributy (tajuplný ostrov, prastaré bytosti, žena v ohrožení, urputný boj do posledního dechu s obludou…), lehce je říznou prvky hororu a skvěle uzavřou celou knihu. Celostránkové obrazy jsou dechberoucí a lehce se v nich člověk ztratí. Tohle je Howard vyždímaný na maximum.

Opět obrovské díky CC za jejich práci, díky které vychází Conan opravdu v kolosální podobě s vynikajícím Frazettovým obrazem na přebalu knihy. Tohle jsou překrásné klenoty Aquilo… tedy každé knihovny. Už ať je tu kolosální King Conan (takový Frazettův Conan the destroyer by vůbec nebyl k zahození…), bez něhož je v knihovně nějak smutno. U Croma, to byl fantastický zážitek.

***Ještě mnoho let poté, co se Cimeřan stal králem, jeho minstrel Rinaldo Šílený zpíval o tom dni…

Hyborská válečná balada „Bitva na Ilbaře“:
„Kdo z vás se tehdy na Ilbaře bil, když Amurat si svolal zlostné reky? Jak černý déšť ze stepi vyrazil, by pět tisíc tam sťal ve brodu řeky.“
„Kdo z vás směl tehdy v zářném šiku jet? Kdo zlatou zbrojí svou se slavně pyšnil? Kdo roztříštil tu z oceli a masa zeď v ten krvavý den pro východní říši?“
„Kdo z vás šel tehdy s mečem bojovat a maso sekal jím, a lebky louskal bujaře?“
„Kdo z vás u padlých bratří zůstal stát v ten den ukrutné bitvy na krvavé Ilbaře?“
„Kdo z vás se bil na Ilbaře? Kdo byl tam toho dne, kdy stovky paží vzepjaly se v mocném zbroje lesku?“
„Kdo z vás viděl ty šípy k nebi vzlétnout toho dne, kdy oceli třpyt zaskvěl se tehdy za rozbřesku?“
„Kdo z vás tam tehdy s kopím stál? Kdo z vás je v ruce třímal? S dýkou ostrou, s helmou svou, plivnul smrti do tváře?“
Deset tisíc mužů v boj, všichni kráčí zpříma! Deset tisíc v blátě těl, po bitvě na Ilbaře!“***

mirec88
mirec88
07.03.2020 5 z 5

Skvelý komiks v úžasnom formáte s vynikajúcimi príbehmi, ktoré ma úplne dostali. Behom týždňa som tých takmer 700 strán prečítal.

PeetrsCZ
PeetrsCZ
23.02.2020 5 z 5

Kolosální Conan je prostě pecka po všech stránkách. Majstrštyk od mého srdcoveho Comics Centra.

puml
puml
09.01.2020 5 z 5

První dva příběhy patří k tomu nejlepšímu co jsem z Conana četl. Bohužel zbytek, tj. druhá půlka mi už nepřišla tak dobrá. Celkově ale krásná kniha a ve velkém formátu vyniknou především celostránkové výjevy z bitev. Doporučuji.

Milonak
Milonak
26.12.2019 4 z 5

Krásná a veliká kniha - takového "macka" jsem ještě nikdy nečetl. Minimálně pěkná kresba (místy krásná), slušné příběhy, ale na můj vkus chvílemi moc rozvleklé a v rámci Conana trochu méně akce a příšer. Nicméně v součtu krásný knižní počin.

encyklopedie
encyklopedie
09.11.2019 5 z 5

...samozřejmě zařazen do složky v Seznamech - Moje nejlepší komiksy.....
Není třeba dalších slov
2x mých oblíbených 321%

azzies
azzies
09.11.2019 4 z 5

Povídky jsem nečetl, filmy jsem viděl (sic mě moc nebavily pro svoje pomalé tempo).
Komiksová verze je naproti tomu velmi dobrý zážitek, byť tento svazek obsahuje povídky s menším podílem magie a o to větším podílem bojů a vítězství Conanova.
Tempo je solidní, nejsou tu nudné či zbytečně ukecané pasáže.
Kresba je zdařilá, odpovídá charakteru vyprávění.
Zatím jsem v ruce nedržel mnoho takhle velkých a těžkých (váhově) knih, ale je pravdou, že na její čtení si člověk musí udělat čas a hlavně prostor.

3DD!3
3DD!3
05.11.2019 5 z 5

Ne tak tlustý jak jsem čekal, o to lépe čitelný. Conan z Cimerie v ryze vojenské a akční poloze seká nepřátele na kusy. Vzpomínky na čtení Howardových povídek se vrací a kusy o dědovi od Richarda Corbena nádherně dotváří celek. Osobně mám raději přemýšlivější kusy jako byla Věž Slona nebo Bůh v míse, ale i tak si série drží vysokou kvalitu.