Kolos z Maroussi

Kolos z Maroussi https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27026/kolos-z-maroussi-27026.jpg 4 26 5

Svérázně pojatý cestopis, koláž z pasáží autenticky cestopisných, portrétů, anekdot, reminiscencí, názorů a kritik, zachycující život v plné míře jeho vnitřní bohatosti a plnosti. V Řecku autor nalezl protějšek k honbě za majetkem, chladné erotice a prázdnotě života v Paříži a New Yorku. Doslov Iveta Kmochová.

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Gasset
Originální název:

The Colossus of Maroussi , 1941


více info...

Přidat komentář

freejazz
26.02.2018 5 z 5

áno, toto bol perfektný darček, myslím, že to je jedna z najlepších Millerových, ak nie naj...

1987
21.02.2018 5 z 5

Jedna z najkrajsich knih, ake som cital. Mam pocit, ze kazde dalsie slovo by bolo navyse.


SteveP1
12.05.2016 5 z 5

S ohledem na komentář dole naopak musím říci, že s názory H.M. (včetně těch kritických o Americe, jejích společenských a sociálních poměrech a Američanech jako takových vůbec) v podstatě souhlasím. Miller sympaticky, věcně a pravdivě odkrývá naturel američanů a jejich pokřivený žebříček hodnot a nebojí se věci nazývat pravými jmény, což je třeba ocenit (kritika konzumního způsobu života, prázdnoty vlastního života, snobství, touhy po přepychu a bohatství, nedostatku skromnosti, pokory a sociálního cítění, apod.).V časovém předstihu tak uvádí na pravou míru to, co dneska snad každému průměrně inteligentnímu člověku u nás i jinde už musí být jasné a co mnoha slepým obdivovatelům Ameriky (rozumějme USA) snad konečně postupně dochází, a sice, že Amerika opravdu nemá proč být pro okolní svět v čemkoliv vzorem a její obyvatelé už vůbec ne. Toto vše ale Miller zmiňuje v knize pouze několika řádky a nikoli samoúčelně, ale v kontextu příběhu spíš nahodile, většinou při tzv. srážce s "blbcem", kdy je k tomu vlastně okolnostmi - zejména totální neznalostí věcí, naivitou a hloupostí jiných - jednoduše vyprovokován. Není to tedy to podstatné a stěžejní, čím na sebe kniha upozorňuje, je to totiž kniha především o Řecku, této krásné zemi s překrásnou přírodou,o jeho prostých a skromných obyvatelích, kteří si život, jeho radosti i strasti umějí užít, jak to jde, i když bohatstvím zrovna nepřekypují, je to příběh o řeckém putování a poznávání této krásné země a jejích ostrovů, vykládaný poutavým a bohatým jazykem, navíc doplněný spoustou rozmanitých názorů, vzpomínek, úvah a vlastních kritik autora, takže je to čtení příjemné a obohacující, namnoze až půvabné. Milovníkům Řecka tenhle nevšední a osobitý cestopis mohu jen a jen doporučit.

učtese
15.01.2015 2 z 5

Moje první kniha od Henry Millera a nějak mě to nezaujalo. Popisy míst a řeckých památek podle mě někdy hraničily s karikaturou, připomínalo mi to video Double Rainbow, nedokážu si představit, že by mě nějaké místo nebo přírodní scenerie přiměla k pláči a zvolání :" Proč mě na tohle někdo nepřipravil?" S některými názory Henryho Millera jsem musel souhlasit, ale celkově bych si s ním asi nerozuměl. Rozpaky ve mě vzbuzovalo jeho posuzování ostatních. Já mám rád Řecko a jestli ty ne, tak jsi hlupák a primitiv. Obdivuješ Ameriku? Jsi nesnesitelný tupec. Chceš vydělat peníze a udělat kariéru ? Jdi mi z očí ubožáku. Já jsem chudý bez majetku a tedy jediný kvalitní a šťastný člověk (teda musim vždycky počkat až mi kamarádi z Ameriky pošlou peníze, ale to je něco jinýho).

NEGR
18.08.2013 5 z 5

Nechť si přečte každý, kdo kritizuje Millera a zná jen Obratníky nebo Růžové ukřižování. Zde dokazuje, že je schopen i hledání hluboce lidského, spirituálního, navíc kniha obsahuje i lehce komickou surrealistickou pasáž.

Štítky knihy

Řecko

Autorovy další knížky

Henry Miller
americká, 1891 - 1980
1991  73%Obratník Raka
2002  58%Pod střechami Paříže
1994  75%Sexus
1992  77%Obratník Kozoroha
1991  79%Tiché dny v Clichy

Kniha Kolos z Maroussi je v

Právě čtených1x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce33x
Chystám se číst27x
Chci si koupit4x