Kolonie

C. J. Tudor

Temná upírská detektivka od autorky bestsellerů Kříďák, Upálené a Závěj. Barbara Atkinsová přijíždí do zapadlého aljašského městečka Deadhart vyšetřit vraždu středoškoláka, která na první pohled vypadá jako jasný útok upírů. Ti žijí v nedaleké kolonii, a i když už nesají z lidí krev, s místními mají napjaté vztahy odedávna – před pětadvaceti lety se tu totiž stalo totéž. Poté co městečko odřízne sněhová bouře, hrozí situace přerůst v hon na čarodějnice. Barbara vytvoří tým z několika málo těch, kteří chtějí skutečně najít pachatele. Je to ten z minulosti? Krvelačné monstrum? Nebo zvrácený psychopat? A co je nebezpečnější?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Fantasy
Vydáno: ekniha 2025 , Kalibr
Originální název: The Gathering, 2024

Komentáře knihy Kolonie

Sarrah
předevčírem

Tak za mě asi nejpovedenější kniha. Po dlouhé době mě to vrátilo do mých mladých let, kdy jsem hltala knihy o upírech.

Svatoslav
předevčírem

Zdá se mi to nebo se Tudor po šesti knihách naučila psát nebo je to snad tím, že se konečně odpoutala od vykrádání Kinga? Tak či tak je Kolonie svižnou blbinkou na pár odpolední. Oddychové, nepřekvapivé a s upírskou tématikou do jisté míry inovativní.

Veju007
11.01.2026

Přidat do thrilleru fantasy upírský prvek mi přišlo jako skvělý a originální nápad. Smůla je, že to úplně nefungovalo tak, jak by mohlo. Upíři tu jsou velmi utlačovaní - působí to až jako alegorie na diskriminaci černochů/Židů (dosaďte si jakoukoliv menšinu).

Máme tu zbytečné zápletky nepotřebné pro hlavní děj, některé postavy se pletou dohromady, působí to rozvlekle a přes 400 stránek je zbytečně moc. Jediná zajímavá postava je několik století stará upírka, která ale bohužel nedostane tolik prostoru, kolik by měla!

Působím možná hodně negativně, ale to jenom proto, že mě štve, že to nebylo lepší. Ono to není blbý, jen to neni nic extra.
Ale pozitivně na závěr - strašně moc jsem cítila Midnight Maas vibes, a to mě velmi potěšilo! Jo, a k závěru to má zajímavé twisty a odhalení, které jsem samozřejmě v průběhu čtení neodhalila, klasika!

soupik2012
11.01.2026 audiokniha

Paní Tudor píše stále lépe a lépe. Oceňuji pohled na svět upírů z opačné strany. Upíři jako ohrožený druh. Vynikající nápad, to by mě nikdy nenapadlo. Jenom se měl příběh odehrávat v dávné minulosti. Současnost, náš svět a upíři, to tak trochu nešlo dohromady. Ale jinak naprostá paráda. Atmosféra příběhu mě zcela pohltila. Je to napínavé, zábavné, dějově málo předvídatelné. Závěr slibuje pokračování a já bych si ho moc přála. Audioknihu načetla paní Jitka Ježková. Paní Ježkovou poslouchám moc ráda, ale jsou žánry a tento mezi ně patří, kam se její pohádkový hlas příliš nehodí.

oblakaknih
10.01.2026

Dobře, autorka opět nezklamala! Po Kříďákovi jsem upřímně nevěděla, zda se do dalších knih pouštět, protože se mi tak úplně nelíbil, potom jsem ale přečetla Jámu, která byla skvělá, takže si teď říkám, zda by si Kříďák nezasloužil druhou šanci.

Tohle je nicméně názor na Kolonii, která byla... ještě lepší!

Upřímně jsem si nebyla jistá, jak moc mi sedne spojení thrilleru a upírů, zvlášť se zasazením do normálního světa. Tyhle mé obavy byly ale smazány hned po pár stranách, protože to fungovalo naprosto skvěle.

Co na knize oceňuji nejvíce je prostředí. Skvěle popsaná atmosféra odříznutého městečka přináší naprostou uvěřitelnost (jo, i uvěřitelnost upírů, no a co), máte pocit, že se po ulicích města opravdu pohybujete společně s hlavní postavou, a že na vás místní koukají skrze prsty (a vy zase zpět na ně, protože NIKDO nezůstává bez podezření). To mě přivádí k dalšímu pozitivu, nepředvídatelnosti. Opravdu jsem do samého konce netušila, jak to vlastně všechno bylo a poslední strany jsem četla s otevřenou pusou. Zvrat za zvratem, věřit nemůžete nikomu. Překvapení jsem se dočkala hned v několika momentech.

Na autorčiných knihách mě baví změna hlavních hrdinů, respektive vyšetřovatelů. Ačkoli jsem fanda detektivních sérií, které, v porovnání třeba s Kolonií, mají daleko více prostoru pro vybudování pozadí vyšetřovatelů (což mi tady malinko chybělo, protože i to málo mě zajímalo neskutečně), autorčiny knihy se tomuto sériovému fenoménu vyhýbají a působí tak o něco originálněji a považuji to za osvěžující.

Kolonie je skvělé čtení do aktuálního mrazivého počasí. Pokud si uvaříte teplý čaj, dáte si nohy pod deku a vybavíte se antiupíří lampičkou, budete v bezpečí, možná...

Užila jsem si každou stránku a opravdu skvěle s knihou zakončila čtecí rok. Autorka je odteď na mém #autobuy seznamu!

LadyWalsh
07.01.2026

Dusná izolace se lepí na mysl jako tropická vlhkost a zároveň baví rafinovaným chladem, který umí čekat. Napětí tu klíčí pomalu, trpělivě a s chutí po rzi, až se člověk přistihne, jak zadržuje dech i smích. Četla jsem s potěšením ženy, která si umí vychutnat temnotu podanou s inteligentní ironií a bez zbytečného křiku. Svět působí uzavřeně, podivně přátelsky a přitom nebezpečně, jako soused, co vám zalije kytky a zároveň ví příliš mnoho. Humor probleskuje suchý a přesný, jako když se směje někdo, kdo má plán. Atmosféra se chová jako živý organismus a nenápadně diktuje tempo i náladu. Fanouškovská radost se dostavila spolehlivě a zůstala usazená dlouho po poslední větě.

Sedriks
05.01.2026

Tentokrát vůbec nevím jak bych tuto knihu měla hodnotit .Celou knihu jsem měla pocit ,že mi je jedno .Taková nemastná,neslaná.Nenadchne,ale ani nijak neurazí .Myslím ,že upíři tam měli malý prostor.Kdyby tam nebyli ,bylo by to jedno .Příběh sám o sobě špatný nebyl .Zimu nemusím ,ale v knihách ji miluji .Ale škoda postav ,nevýrazné ,málo propracované. Vždy si někoho zamiluji a nebo nenávidím ,tady nic .Kniha ve mně budí dojem,že autorka musela rychle něco napsat .Zatím její nejslabší kniha .

postrach
04.01.2026

Je to druhá kniha od této autorky.Detektivka ve které jsou upíři.čekala jse trochu víc.

Weylin
03.01.2026

Sáhnout po téhle knize jako po první v novém roce rozhodně nebyla chyba. Od autorky jsem dosud nic nečetla a kniha navíc původně ani nebyla určená mně – šlo o dárek. Přesto mi to nedalo a nakoukla jsem do ní, jen tak ze zvědavosti, jestli je vůbec zajímavá. No… a ani nevím jak, ale během chvilky jsem byla vtažená natolik, že jsem ji téměř na dva nádechy dočetla.
U většiny detektivek mívám velmi brzy jasno, kdo je podezřelý, a spíš si klepu na čelo, proč na to ostatní ještě nepřišli. Tahle kniha – a tahle autorka – mi ale udělala obrovskou radost. Až do samotné kapitoly, kde došlo k odhalení viníka, jsem opravdu netušila vůbec nic.
Přestože se v příběhu objevuje poměrně velké množství postav a mohlo by se zdát, že se v nich čtenář snadno ztratí, opak je pravdou. Vše je přehledné, logické a neměla jsem pocit, že by tu byl kdokoli navíc nebo zbytečný. Množství překvapivých momentů, různých příběhů a osudů, které se nakonec spojí v jeden celek, funguje výborně.
Tahle kniha byla jako vydatná večeře. Po dlouhé době. A chutnala náramně. Vážně výborná. A já po dlouhé době přidávám konečně knihu do kolonky "doporučuji".

01evik
31.12.2025

Boží, Tudor prostě umí. Jestli bude pokračování, jsem první ve frontě :)
Zpočátku jsem ke knize byla dost skeptická, ale jak jsem se začetla, tak jsem se nemohla odtrhnout. Na můj vkus Tudor napsala ještě málo knih :)

Annkag
21.12.2025

Ó,áno.
C.J.Tudor a její knihy já prostě můžu.
A.tahle mé prostě oslovila, protože,no prostě upíři.Tady to však nejsou romantické představy nesmrtelných bytostí.
Tady je to kruté,chladné,temné a plné pachů smrti a krve.
Detektivní případ,který má svého pachatele ale my prostě musíme pochopit jeho počínání.
Postavy byly skvostné.Byly uvěřitelné,byly hmatatelné a byly komplexní ve svém počínání.Je jedno či jsme je pochopily nebo né ale byly součástí příběhu,který každou stránkou získával hmatatelnou představu.
Kolonie,je příběh upíří minulosti zaseklý v lidské přítomnosti.
Nejasně ukazuje budoucnost a koexistenci obou druhů v jednom zapadlém maloměstě.
Myslíte si,že znáte své sousedy,šerifa,nebo někoho kdo vám káže slovo Boží?
Nechte se vtáhnout do mrazivého děje téhle knihy a zjistěte jak se vše může objasnit a vy pochopíte,že každodenní maska může být přetvářkou pro společnost,která vidí černé černě a bílé bílo...barevné spektrum zde neexistuje.

Mishka_a7
19.12.2025

Tohle byla moje první kniha od autorky a koupila jsem si ji proto, že mě zaujala anotace. Upíry já můžu.

Začátek byl super, okamžitě mě to vtáhlo do děje a říkala jsem si, že to bude parádní děsivá upíří detektivka. Čekala jsem, že se budu bát, což se nestalo. Byla tam spousta šílených situací, ale spíš v rámci popisu příběhu než strachu čtenáře.

Každopádně se mi líbila myšlenka soužití upírů s lidmi a problémů z toho pramenících, takže přečtení nelituju.

A kdyby náhodou bylo pokračování, což epilog nabízí, rozhodně si ho přečtu.

otesánek
14.12.2025

Jak jsem zjistila, že je to o upírech řekla jsem si: "ty kráso, to bude průšvih". Jako nejsem milovnice upírských ság, ale tohle mě bavilo. Bylo to dobré čtení jako vždy. Asi bych i nějaké to dovysvětleníčko osudu ostatních postav snesla, ale co už. No těším se na další knihu.

Áňa 998
14.12.2025

Knihu jsem obdržela v rámci spolupráce s @knizniklub @knihkupectvi_luxor za účelem recenze.
Od autorky jsem zatím (říkám zatím, protože ostatní knihy mám už dlouho v plánu) četla akorát Závěj. Ta se mi líbila a když jsem viděla Kolonii v knihkupectví, bylo mi jasný, že musím přečíst i tuhle novinku! Pak byla akce s C.J. Tudor v Praze a po cestě domů jsem z Kolonie přečetla přes 50 stran!
Kolonie má vymazlenou obálku s vystouplými prvky a zároveň pevnou vazbu, takže pro mě jasná volba! Tím ta krása ale nekončí, protože když knížku otevřete, dostanete se do temného případu, kde hrají hlavní roli upíři a malé městečko ve kterém umírají lidé...
Hlavní postavou je Barbara Atkinsová, odbornice na upíry. Za mě byla Barbara nejdřív taková nemastná neslaná, ale postupně zjišťujeme, že jí to opravdu pálí. Neskutečně mě bavilo celé její vyšetřování!
Autorka dala dohromady zajímavou knihu, kde funguje zajímavá symbioza lidí a upírů. Lidé žijí ve vesnici a v nedaleké kolonii žijí upíři. Proč ne?
Kolonie není lehké čtení. Je tu dost postav, snažíte se pochopit jinačí fungování světa a upíři... no, nečekejte Damona nebo Edwarda. Čtení mi ale příjemně utíkalo a nebylo nouze ani o hlubší myšlenky.
Pokud hledáte děsivé čtení na konec roku a upíři jsou vaše oblíbené téma, tohle je rozhodně můj velký tip! Kolonie je jízda a já jsem moc ráda, že jsem se do novinky dala!

Knižní střípky
13.12.2025

Za mě to ale ve finále byl takový spíše průměr, určitě to C. J. TUDOR umí lépe. Každopádně nelituji přečtení, je to nová kniha od paní autorky, od které knihy čtu, bylo to zase něco trochu jiného díky upírské tématice, zasazení děje na zasněženou Aljašku byl také bod k dobru. Jen mi tam prostě něco k té úplné spokojenosti chybělo.

Více mých dojmů v záložkách recenzí od Knižních střípků.

hana1039
10.12.2025 audiokniha

Zkusila jsem a no,nebylo to špatné,jen jsem si tohle nějak nedovedla v reálu představit... interpretace Jitky Ježkové dovede zázraky :-))

Didi15
01.12.2025

Ale jo, zase trochu něco jiného , proč ne. Mě to bavilo a vlastně nic víc k tomu nemám .

Leona333
29.11.2025

Tak tohle společenství všeho..., mě v téhle knize moc nechytlo. Bylo to zdlouuuhavé, zbytečně natahované, jako dřívější proslovy na prvního máje... Místy dost dějově přepálené... Ovšem pro možné milovníky dnešní, moderní doby, se vším všudy, co tahle moderní doba sebou přináší..., jistě dosti uspokojivé čtení.
Já za sebe hodnotím, že čtenářsky spíše ne. Nic extra pro mě.
Tahle Kolonie, mi brzy z hlavy vyvane.

karaliene
25.11.2025

C.J. Tudor sice umí zacházet s jazykem, umí vymyslet kvalitní příběh s originální zápletkou, ale tady bylo příliš postav, příliš historie, příliš kombinací v příliš malém městečku. (A takový materiál umí chytlavě zpracovat jen málokdo - ani Kingovi se to nepovede vždy.)
Z autorky jsem byla po prvních dvou knihách nadšená...po třetí méně, pak ještě méně a méně...a teď váhám, zda vůbec číst dál.

Sammy.Boy
22.11.2025

Do mrazivého počasí naprosto ideální chuťovka, která pomalu cení své ostré zoubky! Moje první setkání s autorkou a určitě ne poslední. Pro upíry mám slabost odjakživa a propojení s detektivní linkou se jí hodně povedlo. Krve sice mohlo být o něco víc, jmen v knize zase o něco míň, ale to je jen můj subjektivní pocit, jinak nemám moc co bych na prostředí KOLONIE vytkl. Další díl by potěšil. . .uvidíme.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi