Srdce zimy

Srdce zimy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229368/bmid_srdce-zimy-KxF-229368.jpg 4 84 12

Kolo času série

< 9. díl >

Rand je na útěku s Min, ale Cadsuane netuší, kam má namířeno. Ukáže se, že Mazrim Taim, vůdce Černé věže, je lhář, ale jeho cíle zůstávají zahaleny tajemstvím. Perrin zoufale hledá Faile, nyní zajatkyní Sevanny. S Elyasem Macherou, Berelain, prorokem a velmi nesourodým vojskem putují krajinou plnou banditů a Seanchanů… a zatím se vlčím snem a Tel’aran‘rhiodem plíží muž zvaný Zabíječ. V Tar Valonu, v Elaidině Bílé věži jsou intrikánky se svými plány a protiplány otřeseny do hlouby duše, když se před hradbami náhle objeví Egwain a její vzbouřenkyně. Do Ebú Daru dorazí seanchanská princezna známá jako Dcera Devíti měsíců – a Mat, jenž se zotavuje v Tarasinském paláci, je jí představen. Dojde k předpovězené svatbě?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Winter's Heart , 2000


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

V pořadí devátý díl Kola času byl po Cestě nožů spíše zklamáním. Více linií bylo započato, než ukončeno a upřímně mám pocit, že některé části příběhu se táhnou už příliš dlouho.
Za pozitivum považuji stále pokračující stav, kdy ženské nejsou tak nesnesitelné, jako v některých předešlých dílech. Pár postav se také hezky vyprofilovalo a začínám je mít raději, než dřív. Bavila mě i příběhová linka Mata v Ebú Daru.
Na druhé straně stojí jednoznačně ufňukaný Perrin, který svou část příběhu i přes značný prostor prakticky neposunul. Ani Elainina část mě tentokrát nezaujala. Sice konceptuálně není špatná, ale na to, aby fungovala čistě na politické a intrikánské úrovni by asi Caemlyn potřeboval více prostoru.
Závěrečná kapitola byla sice parádní, ale trochu mi vadilo, že přišla úplně z čistého nebe, zatímco vše v Randově části, co tomu předcházelo docela vyšumělo. Ne sice úplně bez následků, ale přeci jen jsem čekal víc a ten konec byl šíleně z rychlíku. Jakoby autor byl z ničeho nic nucen knihu ukončit, tak připsal šmahem závěrečnou kapitolu. To byl asi největší wtf moment celé knihy.
Celkově hodnotím Srdce zimy jako jeden z těch slabších dílů série. Příběh postupuje šnečím tempem, zatímco různé postavy přibývají raketově. Ne fakt, těch postav je zbytečně moc. Pamatovat si všechny Aes Seday i Athan Miere považuji za prakticky nemožné. Také by tenhle díl určitě šel zkrátit. Hodnocení je někde mezi 3-4. Tentokrát se i přes mnoho hluchých částí asi přikloním směrem nahoru, protože byla místa, která mě bavila opravdu hodně a postavy, které jsem si tady skutečně oblíbil.

Adam84
04.12.2023 4 z 5

V devátém díle se odehraje celá řada více či méně povedených klíčových událostí.
Tou méně zdařilou je dle mého bizarní vztah Randa a jeho tří žen, který se v tomto díle trochu na sílu značně posunul a snad i z velké části vyřešil.
Naopak velice zábavná je Matova dějová linka, v níž konečně dojde na setkání s jeho nastávající, Dcerou devíti měsíců.
Již tradičně famózní je Jordanovo finále, které je v tomto díle doslova výbušné a skvěle popsané očima mnoha jeho významných účastníků.
Kolo čau se tedy pootočilo opět zábavným způsobem a nezbyde než doufat, že si v následujících dílech své tempo otáčení zachová.


Taťka Hraboš
16.01.2023 5 z 5

Někde jsem četl, že čtení beletrie je jedním z nejlepších způsobů, jak si cvičit paměť. Asi nikdy jsem nečetl nic, co by mělo na paměť takové nároky jako tahle série – tolik postav, dějových linek, míst … Sám už v tom někdy selhávám. Není možná od věci mít u sebe hned od počátku něco na stručné poznámky – hlavně ohledně postav. Protože pokud dá Jordan některé postavě aspoň trochu prostor, určitě se s ní znovu setkáte, byť třeba o dva tři díly později. Takže čtení to není úplně nenáročné a někoho možná tahle složitost odradí, přesto mě zatím ani na okamžik nenapadlo pochybovat, že to stojí za to. Tenhle díl je navíc korunován výborným závěrem, který si přímo říká o filmové zpracování plné speciálních efektů.

John6900
11.10.2022 5 z 5

Pecka. Začátek opět vlažnější, ale celou dobu se něco děje. Nejlepší části s Matem a Randem. Závěr skvělý jako vždy.

Lolila
12.04.2022 4 z 5

Dej sa posúva pomaly, hlavné postavy sa nachádzajú v rôznych oblastiach, plnia svoje úlohy, aj keď niekedy musia riešiť nečakané situácie, a k tomu pribúdajú ďalšie postavy:-). Ale záver (ako v každej časti) je stále strhujúci.

Deia
20.10.2021 4 z 5

Aj táto časť, podobne ako tie pred ňou, plynie dosť pomaly, ale konečne som mala pocit, že dej sa aspoň trochu niekam posúva. Linka Elain ma až tak veľmi nebavila, v tejto časti jej bolo dosť veľa. Perrinova linka by bola celkom zaujímavá, keby v hlave stále nefňukal. Najviac ma bavil Mat (to by som po prvých častiach nikdy nepovedala :D), aj keď uňho mi vadil ten jeho zvláštny vzťah s vládkyňou Ebú Daru. Celkovo sú ženy v tejto sérii strašne dominantné a panovačné a to sa mi veľmi nepáči a aj keď v iných knihách mám rada silné hrdinky, tak v tejto sérii je ich už príliš (a večne si uhládzajú sukne). Kadsuane mi dosť lezie na nervy (ďalšia žena, ktorá chce všetko riadiť), ale koniec bol fakt skvelý, som veľmi zvedavá, ako to v ďalšej časti bude pokračovať. Celkovo sa mi táto časť čítala príjemne, plynulo. Škoda, že niektoré postavy nemali viac priestoru, ale keďže v podstate sa každá postava nachádza niekde inde, tak na nich zjavne neostali strany. Tiež je podľa mňa škoda, že autor trošku nepreriedil postavy, myslím, že by to bodlo, je ich už celkom veľa a aj by to hneď bolo trošku akčnejšie :D.

SkcSAM
16.04.2021 4 z 5

Prvá polka knihy je dosť nudná. Dej sa odohráva len okolo Elain, ktorá robí zlé rozhodnutia a okolo Perina z ktorého sa stala najnudnejšia postava. Ale konečne sa vracia Matt s veľmi zaujímavou dejovou linkou a Rand, ktorý sa postará o jeden z najlepších záverov v sérii.

8722
06.03.2021 5 z 5

Jeden z lepších dílů série.

Luigi1
11.01.2021 4 z 5

No začátek opět pomalý a místy nudný,ale pak se to rozjelo což jsem byl moc rád.Tento styl se mi líbí.

Denisa.knizky
29.03.2019 5 z 5

Zatim nejlepsi dil, jak roste pribeh, rostrou i postavy a v tomto dile vesmes zajimave. Dokonce mi prijde, ze se v pribehu odehrava mene detailnich popisu vsehomozneho a ze ma cely dej vetsi spad. Trochu mi v pribehu hapruje to mnohozenstvi, to jak se vsichni miluji a nikomu nic nevadi, ale budiz. Jsem rada za to, ze se objevili nektere postavy, ktere v predchozim dile ci dilech nebyly a Matova linka me asi poprve za celou sagu vylozene bavila. Zaver pribehu, jako vzdy, opet silny. Jsem zvedava na odtajneni nekterych postav v dalsich dilech, takze ted mala pauza a vrhnu se na dalsi dil:)

Weezing
29.12.2015 4 z 5

První část knihy relativně nudná. Sledujeme nic nedělání Elain v Caemlynu a zničeného Perrina kdovíkde. V druhé části (nebo spíš je přesnější tak od druhé třetiny) se ale začne kniha věnovat Matovi v Ebú Daru a taky Randovi ve Far Madding a děj se rozjede. Závěry obou jejich pasáží jsem celý napnutý četl pozdě do večera, ikdyž jsem v zásadě věděl jak dopadnou. Jen mi trochu vadil uříznutý konec Matovi části.

Jinak Zaprodanci vypadají jako dosti neschopní. Od začátku knihy jsem nezaznamenal jedinou věc, která by se jim povedla. Přesto je Temný pořád oživuje..

petrulka
10.12.2014 4 z 5

Oproti popsanému obsahu knihy jsem v knize nějak neobjevila Zabíječe, rozhodně nijak výrazně. Překvapila Dcera devíti měsíců, nečekala jsem zrovna takový typ postavy. Jako už je u této ságy obvyklé, nejsilnější je závěr knihy.

Autorovy další knížky

Robert Jordan (p)
americká, 1948 - 2007
2012  79%Oko světa
1998  75%Oko světa 1
2019  85%Kolo času 0–14 (komplet)
2016  93%Bouře přichází
2017  94%Vzpomínka na světlo

Kniha Srdce zimy je v

Právě čtených1x
Přečtených136x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce106x
Chystám se číst55x
Chci si koupit26x
dalších seznamech3x