Pán chaosu

Pán chaosu https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193300/kolo-casu-pan-chaosu-gSD-193300.jpg 4 96 17

Kolo času série

< 6. díl >

Jak se kolo času otáčí, dují zemí větry osudu a Rand al'Thor se snaží sjednotit státy k Poslední bitvě, k níž dojde, až se Temný konečně osvobodí, a zničit pasti, které nesmrtelní Zaprodanci nachystali na důvěřivé lidstvo. Bílá věž v Tar Valonu pod vedením amyrlin Elaidy rozhodla, že Randa je třeba ovládnout – v nejnutnějším případě zkrotit – a to okamžitě. A v Salidaru, mezi Aes Sedai ve vyhnanství, Egwain dostane předvolání před nejvyšší radu, a přitom ví, že se ho její kolegyně také snaží spoutat. Sucho a letní žár přetrvávají do zimy a Nyneiva s Elein, dědičkou Andoru, se v zoufalství vydávají hledat bájný ter'angrial, jenž by jim mohl pomoci nastolit normální počasí – a jejich hledání je zavádí mezi bělokabátníky, kteří hodlají všechny Aes Sedai smést z povrchu zemského. A na druhé polovině kontinentu Perrin Aybara cítí, jak ho Rand k sobě přitahuje, jako jeden ta'veren druhého, a poprvé za tisíc let se lučištníci z Dvouříčí vydávají do války.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Lord of Chaos , 1994


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Zcela v duchu předchozích knih Kola času se i tady zhruba do půlky knihy nestane prakticky nic. Dochází k manévrování a připravování půdy, ale děj ubíhá tak šnečím tempem, že úplně chápu znechucení některých čtenářů.
Zatímco minule se mi závěr moc libil, tentokrát mám i tady trochu smíšené pocity. Ta správná akce začíná až několik málo kapitol před koncem a zakončení mi připadalo dost uspěchané. Proč, když autor napíše takovouhle bichli udělá závěr z rychlíku na pár stránkách?
Pozitivně hodnotím posun v nepříjemnosti a demenci ženských hrdinek. Ne snad, že by se začaly chovat normálně, ale mám pocit, že to bylo o chlup lepší, než v Ohni z nebes a hlavně tady neměly až tolik prostoru. Vysoce hodnotím také uvěřitelné chování i velmi realisticky popsány vývoj jednotlivých postav. V tomto ohledu má Kolo času už tradičně laťku hodně vysoko.
Pán chaosu je pro mě na slabší 4* a doufám, že další díly budou lepší. Asi nejvíc mi vadila velká roztahanost, spousta naprosto zbytečných scén a časté opakování již řečeného. Tahle kniha mohla mít úplně s přehledem poloviční délku a jako čtenář bych si odnášel stejně.
Po dočtení mi připadá, že mám víc nových otázek, než odpovědí. U spousty linií, které se začaly utvářet v předchozích několika dílech, jsem čekal, že tady dojdou k rozuzlení nebo alespoň výraznému posunu, což se nestalo. Asi se autor snažil, aby tahle kniha neměla zakončení, ale i ten zrychlený akční závěr bylo "nějaké" zakončení.

Adam84
25.09.2023 4 z 5

Upocený a poklidnější - vyjma již tradičního finále, do kterého se ovšem vyplatí dočíst - díl série.

I přes výrazné zklidnění tento díl nenudí, stránky ubývají svižným tempem a volný konec opět dává chuť přečíst díl další.

Vadou na kráse budiž jen bohužel již tradiční a neustálý Randův doprovod aielských strážkyň a také trochu očekávaný návrat Perrina, který po svatbě zatím nedostal dostatek příběhového prostoru.


Hakkon
27.03.2023 2 z 5

Zatiaľ najťažšia časť zo série, čítal som ju takmer pol roka a pomedzi to som si radšej prečítal viacero iných kníh. Veľmi razťahaná kniha, kde sa na sínusoide striedajú skvelé pasáže s extrémne nudnými deskriptívnymi časťami (z 900 strán je skutočne 800 opis a 100 akcia/posúvanie deja ďalej). Rand krásne šaleje, otravné postavy sú ešte otravnejšie a charakterovú zmenu novozvolenej Amyrlin nebudem ani komentovať. Ani skvelý antiklimatický záver nedokázal zachrániť tento filler, 2/5

Taťka Hraboš
12.12.2022 5 z 5

Četba téhle série vyžaduje čtenáře, který je schopný autorovi občas něco odpustit. Je to tak monumentální a složité dílo, že možná ani nešlo všechno vymyslet dokonale. Takže si čas od času autor dovolí něco prostě nevysvětlit, vynechat, posunout děj dál tak, aby se dostal právě přes ty obtížně vysvětlitelné věci. Na druhé straně se ale zase často ukáže, že to chce na to vysvětlení jen nějakou dobu počkat … Ale konkrétně k tomuhle dílu – jednomu z nejobsáhlejších: Rozjíždí se pomalu, aby zase skončil infarktovým závěrem, který dost naruší – předchozími díly vytvářený - dojem, že je Rand téměř neomylný a že se dokáže se vším sám vypořádat. Což je jen dobře.

denniys
16.11.2022

Vzdávám to a na straně 116 končím, nemůžu si pomoci, ale tento díl mě strašně nebaví, snad se k tomu jednou vrátím a změním názor..

John6900
16.06.2022 4 z 5

Chvilkami mi to přišlo trochu nudnější než předchozí díly, ale pořád se to skvěle četlo. Závěr opět pecka.

MichalPuchovsky
27.12.2021 5 z 5

S nadšením som hltal ďalšie osudy mojich obľúbených postáv. Práve o tom Kolo času je v prvom rade - o prvotriednej práci s charaktermi, ktoré sa menia pod vplyvom udalostí či očakávaní, vyvíjajú sa k lepšiemu či horšiemu.

Lolila
01.12.2021 5 z 5

Niekomu sa môže zdať, že je dej natiahnutý a miestami nudný. Ale je to séria, kde všetko má svoj čas, má veľa postáv, veľa miest a udalostí.... Som zvedavá ako sa budú ďalej vyvíjať osudy hlavných hrdinov, kam ich "kolo času" nasmeruje. :-)

Deia
23.05.2021 4 z 5

Musím povedať, že táto časť ma veľmi nebavila. Dej mi prišiel príliš vatový, v podstate sa nič nedialo. Mám pocit, že na konci knihy som tam, kde som bola aj na začiatku. Mužské postavy mi už ale začínajú prirastať k srdcu (trvalo to len šesť častí), ale na druhú stranu tie ženské mi už veľmi lezú na nervy, ich tvrdohlavosť mi príde vyčerpávajúca. Aj preto ma najmenej bavila dejová línia s Elain a Nyneivou, takisto sa v nej toho dialo asi najmenej. Veľmi sa mi ale páči kultúra Aielov, ich zmysel pre česť, ale aj tam by tie ženské mohli mať trošku slabšie slovo. Napriek tomu, že dej mi už prišiel strašne rozvláčny a určite by nezaškodilo, keby kniha mala o pár (sto) strán menej, tak sa mi príbeh veľmi zaryl pod kožu a často nad ním rozmýšľam. Dúfam, že ďalšia časť bude trošku svižnejšia, ale mám obavy, že dúfam márne.

8722
16.01.2021 4 z 5

Děj se vlekl. Linka Nyneivy a Elain ztráta času. Elain je pro mě stále jedna z nejvíce nesympatických postav v knize. Kdyby byla kniha dvakrát kratší, vůbec nic by se podle mě nezkazilo. Já sice mám rád dlouhé knihy, ale když je polovina knihy o ničem....

Luigi1
10.01.2021 5 z 5

Pomalý rozjezd,ale pak fofr.

SkcSAM
08.12.2020 4 z 5

Kniha sa rozbiehala veľmi pomaly, ale na konci autor znovu preukázal, že jeho konce kníh sú epické. Nyneiva a Elain sú v tejto knihe už veľmi otravné. Pridáva sa k nim aj Faile. Zatiaľ čo Egwain má najlepšiu dejovú linku o moc nezaostáva ani Rand a Matt. Šiesta kniha sa podľa mňa neradí medzi najlepšie v tejto sérií, ale stále je to výborné čítanie.

robinoza
22.06.2020 5 z 5

Skvělá jako předchozí díly. Jenom nechápu proč nezachovaly originální obálky knih. Zvláště u téhle je originál úchvatný.

TomTomis
02.06.2020 3 z 5

Nejdéle čtená kniha letošního roku. Jsem mírně rozčarován a předsevzetí dočíst tuhle sérii mě pomalu opouští. Desítky a desítky postav (slovníček s tím příliš nepomůže). Kdo je vlastně Pán chaosu? :)) Měl jsem pocit, že někdy sám autor. Některé linie neukončeny, zřejmě, aby člověk sáhl po dalším díle. Místy jsem se v postavách už ztrácel. Má cenu tuhle sérii dočíst? Sice všechny díly mám po ruce, jen ta chuť ubývá...

Denisa.knizky
06.08.2018 5 z 5

Kolo casu je moje mala zivotni laska:) se vsemi svymi pozitivy i negativy, neco v tom smyslu, obcas uz me stve ale stejne se na ni zase tesim a nechci bez ni byt:D
spousta novych zapletek a informaci, kdyz budu konkretnejsi jsem rada, ze se do pribehu vratil Perryn, naopak neustale hastereni Nyneivy a Elain, vlastne uz tusim treti dil v rade me trochu unavuje. Ale vseobecne jsem vdecna za dalsi stripky do meho oblibeneho kola casu.

Weezing
08.12.2015 4 z 5

Kniha měla pomalý rozjezd, hodně různé politiky a přešlapování na místě, ale postupně nabírala na zajímavosti a vyústila v dosti epický závěr.

Plusy:
- Taim
- Egwainina storyline (bohužel měla málo prostoru)
- Siuan
- kapitoly s Randem jsou relativně dobré

Zápory:
- Nynieva + Elain storyline zase úplná ztráta času
- Matt opět nuda (má v příběhu jiný účel než si stěžovat na Aes Sesai a hrát hry v hospodách?)
- Faile: asi nemusím vysvětlovat

petrulka
09.09.2014 3 z 5

Pán chaosu mi dal zabrat. Obsahem je převážně politika, nekonečné rozhovory a úvahy, akce velmi pomálu. Závěrečná bitva trochu napraví celkově rozvleklý dojem z knihy. Třetinový objem knihy by nejspíš nic nepokazil.

Autorovy další knížky

Robert Jordan (p)
americká, 1948 - 2007
2012  79%Oko světa
1998  75%Oko světa 1
2019  85%Kolo času 0–14 (komplet)
2016  93%Bouře přichází
2017  94%Vzpomínka na světlo

Kniha Pán chaosu je v

Právě čtených1x
Přečtených161x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce117x
Chystám se číst61x
Chci si koupit25x
dalších seznamech3x