Křižovatka soumraku

Křižovatka soumraku https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249143/bmid_kolo-casu-10-krizovatka-soumraku-249143.jpg 4 83 12

Kolo času série

< 10. díl >

Ve světě Světla a Stínu vede dobro a zlo věčný boj. Je to svět Kola času, největšího fantasy eposu, jaký kdy kdo napsal. Mat Cauthon, prchající z Ebú Daru s unesenou Dcerou Devíti měsíců, zjišťuje, že si ji nemůže nechat u sebe, ani ji nechat jít, poněvadž je pronásleduje Stín i Seančanská říše. Egwain z al‘Vereů obléhá Bílou věž v Tar Valonu. Musí vyhrát rychle a s co nejmenším krveprolitím, protože pokud se Aes Sedai nespojí, budou moci svět před Temným bránit pouze aša‘mani. Mezitím musí Rand al‘Thor znovu vsadit vše do hry, v níž je v sázce on sám – aniž by věděl, kdo jsou jeho skuteční spojenci a kdo nepřátelé.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Crossroads of Twilight


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Zatím podle mého jednoznačně nejslabší kniha Kola času. Jelikož předpokládám, že moc horší to už nebude a všechny následující díly mají razantně lepší hodnocení, věřím v otočení trendu a nastolení vzestupné tendence v dalším díle.
Je to skoro trapné, ale mezi pozitiva Křižovatky soumraku se dají počítat snad jen postavy, které jsou tady již dobře známé a skvělou světotvorbu. Ani ne pozitivem, ale spíše "absentujícím negativem" je fakt, že se autorovi povedlo se vymanit z neustálého tahání copu a upravování sukní. Ne, že by tam podobné věci nebyly, ale už ne v takové míře, aby lezly na nervy.
Záporných věcí se tady dá najít mnoho. Tou nejzásadnější je praktická absence děje. V téhle knize se totiž nestane vůbec nic, co by stálo za řeč. Což je naprosto odstrašující na to, jak je tato kniha dlouhá. Je tu spousta stran popisů nábytku, oblečení, zvyků a naprosto nedůležitých rozhovorů o ničem. Možná štěstí, že Jordan tady nerozehrává příliš nových linek, ale ty slepé odbočky stávajících k rozmrzelosti stačí. Ani vývoj postav tady příliš neprobíhá.
Závěrečné hodnocení je z mojí strany ještě hodně mírné, když dávám 3/5. Přeci jen autor je dobrý vypravěč a série své kouzlo úplně neztrácí. Jen je tady cítit, že se jedná v podstatě o výplňovou knihu. Pokud někdy budu číst sérii znovu, tak tenhle díl s klidem preskočím. Kniha, jejíž děj by se dal shrnout ve dvou kapitolách a je takto dlouhá si víc, než průměr nezaslouží, ale četla se příliš dobře a svět je příliš propracovaný, než abych dal jen 2, přestože jsem o tom tentokrát vážně přemýšlel.

Adam84
04.01.2024 3 z 5

Desátý díl série, je považovaný za nejméně oblíbený... Z mého pohledu nutno dodat, že po právu.

V tomto díle se dostane na všechny dějové linky, se spoustou vedlejších zápletek a s tím problémem, že žádná nevykáže skutečně žádný posun. To vše s klasicky jordanovsky zdlouhavými popisky, na které jsem si už i zvykl, jenže zde se vše (bohužel) obejde bez odměny v podání již tradičně, bravurně zvládnutého grand finále.

Abych jen nehanil, Křižovatku soumraku lze brát, jako velkou rekapitulaci všech hlavních i vedlejší charakterů a může tak sloužit i jako připomenutí jejich záměrů, či samotné důležitosti jednotlivých postav v celé sérii. Navíc se čtenáři nabízí možnost, přečíst si o svých oblíbených postavách něco, při čem jim nutně nemusí hrozit větší nebezpečí a vše brát jako oddychovou variaci na dřívější dobrodružství.

Koneckonců, závěrečný cliffhanger slibuje do příštího dílu zase nějaké ty napínavější chvilky, takže je opět na co se těšit.


Taťka Hraboš
25.01.2023 4 z 5

Jeden z nejhůře hodnocených dílů série a asi po právu. Jordan si tu počínal jako zahradník na počátku jara – pečlivě si připravoval půdu a zaséval semínka, ale i na můj vkus to dělal až příliš důkladně a pomalu. Kromě toho je to jeden z nejbezútěšnějších dílů – zlo tu má zjevně vždy navrch a hlavní postavy se buď ocitají ve zcela bezvýchodných situacích, nebo alespoň v mrtvém bodě. Věřím však, že o to zajímavější právě proto budou následující díly. Název knihy by byl docela příhodný, ale popravdě řečeno, sám osobně nevidím v některých dějových liniích žádnou cestu, natož aspoň dvě, aby se z nich dala udělat křižovatka. Ale nechme se překvapit.

John6900
14.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Jak už se tu vícekrát píše, tak je to opravdu zatím nejmíň akční díl celé série, ale není pravda že by se tady nic nedělo. Mě přišel zajímavý a přečetl jsem ho mnohem rychleji, než některé předchozí. Tady velmi stručně k ději:

Mat se s pomocí cirkusu snaží dostat z Ebú Daru, což se mu k závěru povede a má v plánu oženit se s Tuon(Seančanská Dcera devíti měsíců).Perrin se snaží přijít na způsob jak zachránit Faile a ostatní z tábora Šaidů a Faile se zároveň pokouší utéct. Elainina část byla nejnudnější, věnuje se jen vladařským povinnostem. Henlon začíná pomalu rozjíždět svoji zradu. Egwainina část taky nuda, snad jen rozhodnutí o spojení s ašamany a na úplný závěr její zajetí věží. Rand chce uzavřít mír se Saenčany.

Lolila
22.06.2022 4 z 5

Slabšia časť série. Takmer nič sa nedialo. Pribudli ďalšie postavy, rozhovorov bolo veľa.... Ale predpokladám, že to má svoj účel a niekde sme sa mali týmto "nič dokopy dejúcim" sa dejom:-) dostať. Dúfam, že v ďalších častiach sa pohneme (výraznejšie) ďalej:-).

Deia
03.12.2021 2 z 5

Mám pocit, že v tejto časti sa skutočne nič nestalo, tam kde boli postavy na začiatku, tam sú aj na konci. Postavy stále len rozprávali a rozprávali a rozprávali a potom sa objavili nejaké nové postavy a... zas rozprávali. Tešila som sa na koniec, keďže väčšinou aspoň tam je pár akčnejších scén, ale aj tam sa len rozprávalo. Kvôli neustálemu rozprávaniu a uhladzovaniu si sukní som sa dosť často pristihla, že vôbec nevnímam, čo sa v knihe deje. Tiež sa začínam strácať v niektorých postavách, zdá sa mi, že ich je tam strašne veľa – pár krát som rozmýšľala, že si začnem zapisovať mená všetkých Aes Sedai na papier, pretože som mala dojem, že Jordan ich tam spomenul všetkých tisíc. Trochu zaujímavejšie boli kapitoly Mata a Perrina, ale to len preto, že tie ostatné neboli zaujímavé vôbec, ináč sa ani v tých ich veľa nedialo – okrem jednej Perrinovej kapitoly, ktorá bola skutočne zvláštna, tá ma bavila, aj keď na druhej strane som mala pocit, že autor odbieha od hlavnej témy a opäť tam pridáva niečo navyše, ale to sa snáď v ďalších častiach nejak vysvetlí, prepojí. Keby táto časť bola niekde na začiatku, tak v sérii by som pravdepodobne nepokračovala, ale takto verím, že v tej ďalšej časti sa dej už konečne trochu rozbehne a pohne ďalej.

SkcSAM
31.07.2021 2 z 5

Najslabšia kniha série. Skoro som to vzdal. Kniha mala byť oveľa kratšia. Elainine kapitoly sú úplne zbytočné. Knihu pre mňa zachránila brutálna kapitola s Perrinom a Egwain so svojimi kapitolami. Teším sa na 11 knihu série, ktorá má nabraď znovu tempo, ktoré sa pre mňa v knihách 8,9,10 stratilo.

8722
10.06.2021 3 z 5

Rozhodně nejslabší díl celé série. Nějak nedokážu přijít na to, co se v téhle knize vlastně stalo - až na dvě poslední stránky se tu vážně nestalo nic zásadního.

Luigi1
11.01.2021 5 z 5

I přes velké množství postav jsem se prokousal ke konci tohoto dílu,který se opět vydařil.

HugoMilhaus
21.01.2020 3 z 5

Jako i ostatní předchozí díly ságy.. kulily se oči, potahovaly suknice a Aes Sedai dělaly svůj kukuč.. ale naštěstí se dá osvojit způsob četby, že se přeskočí i dvě strany popisů, co měl kdo na sobě, jak byly vyzdobeny mistnosti a jak se kdo tváří..A děj se opravdu nikam moc neposunul, ale k velkému finále je rozehráno..A že se jsem se ztrácel v postavách je taky pravda, je jich už tam víc než v pověstném ferdovi mravencovi mravenečků..:-)

Denisa.knizky
09.09.2019 5 z 5

Pravdou je, ze tento dil neoplyva zasadnimi zvraty ani velkymi bitvami, ale z nejakeho duvodu me i tak hrozne bavil. V nekterych pasazich predchozich dilu jsem mela problem se chvili zacist, ale v tomto dilu jsem tento problem nemela. Nektere postavy se v pribehu tentokrat vubec neukazaly, verim, ze dostanou prostor priste. Jeste jeden postreh - uz se docela ztracim v tom, kdo se hlasi k cerne adzah, kdo komu odprisahl vernost a kdo potajnu pracuje pro koho. Nevadila by vzdy nejaka rekapitulace pro oziveni pameti. Tesim se na dalsi vyvoj:)

Weezing
04.01.2016 3 z 5

Po celkem výrazném dějovém posunu v minulém díle se děj v této knize úplně zadrhnul. Klasicky nudná dějová linka Perrina znovu nezklamala tím, že se nic nestalo. Bohužel je jí věnována velká část knihy. Druhá je věnována Egwain, která sedí před Tar Valonem a odmítá v té době jediné možné řešení situace. Pár kapitol je věnováno i Matovi a Randovi a ty jsou relativně zajímavé.

Autorovy další knížky

Robert Jordan (p)
americká, 1948 - 2007
2012  79%Oko světa
1998  75%Oko světa 1
2019  85%Kolo času 0–14 (komplet)
2016  93%Bouře přichází
2017  94%Vzpomínka na světlo

Kniha Křižovatka soumraku je v

Právě čtených3x
Přečtených130x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce104x
Chystám se číst46x
Chci si koupit24x
dalších seznamech3x