Koruna z mečů

Koruna z mečů https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203519/bmid_koruna-z-mecu-0g0-203519.jpeg 4 86 13

Kolo času série

< 7. díl >

Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí. Co bylo, co bude a co je. Ale vše ještě může zahalit Stín. Kéž Drak Znovuzrozený opět vyjede na větrech času. Elain, Aviendha a Mat se dostali ještě blíže k míse – ter'angrialu –, která by mohla změnit nekonečnou vlnu veder na světě a nastolit přirozené počasí. Egwain začíná shromažďovat všechny ženy, které dokážou usměrňovat – Mořský národ, hledačky větru, moudré i pár překvapivých dalších. A nade vším čelí Rand děsivému Zaprodanci Sammaelovi v Shayol Ghulu, kde na svou kořist číhá krvežíznivá mlha. První vydání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

A Crown of Swords , 1996


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Tenhle díl mě příliš nezaujal. Pořád je to Kolo času a pořád mě zajímá, jak se bude příběh vyvíjet dál, ale tahle konkrétní kniha byla z mého pohledu docela "meh".
Tentokrát to bylo postavené hodně na vývoji postav a na jejich vzájemných konfliktech. Ne, že by to bylo obecně špatně, jen jsem měl trochu pocit, že po 6 knihách s těmito postavami už další věnovanou jejich vývoji úplně nepotřebuji. Raději bych nějaké ty dějové posuny a zvraty. Těch je tady bohužel strašně málo. Je také vícero postav, které jsem dříve měl rád, ale můj vztah k nim už hodně ochladl. Opačný případ téměř nenastává.
Na to, jak se celou dobu nic neděje působí závěr velmi uspěchaně a bohužel i hodně ohraně. Je velmi podobný zakončení některých z předchozích dílů a doslova na několika stránkách. Obecně nekonečné opakování již řečeného knihu zbytečně prodlužuje. Mám pocit, že autor příběh začíná schválně natahovat děj přidáváním dalších a dalších linií a vytahuje nové a zřejmě důležité postavy naprosto ze vzduchu. Chybí trochu "tah na branku".
I přes veškerou kritiku mě i tento díl bavil, přestože asi ne tolik jako ty předchozí. Svět je skvěle vybudovány, postavy jsou nádherně živé a uvěřitelné. Mám trochu obavy, aby se tahle série nezačala točit na místě a utápět v nedůležitých nových linkách. Tentokrát nemohu říct, že jde o skvělou knihu, ale ba mírný nadprůměr to asi pořád stačí.

Adam84
18.10.2023 4 z 5

Další díl za mnou a problém s globálním oteplováním stále nevyřešen, i když musím přiznat, že se kolem tak zdánlivě triviálního vedlejšího úkolů (který zaměstnává mnohé hlavní hrdiny už druhý díl) momentálně odehrávají ty zajímavější části této knihy.

Co mne ovšem potěšilo nejvíce, je osvobození Moghedien, které slibuje - snad do dalších dílů - zásah do života hlavních postav vpravdě krutým způsobem.

Koruna z mečů je tedy z mého pohledu, jen dokončením událostí z Pána chaosu, přesto se čte snadno, stránky ubývají velmi rychle, Jordan si stále zachovává svůj styl fantasy a to jen tak bavit nepřestane.


Taťka Hraboš
02.01.2023 5 z 5

Kolo času se točí stále zběsileji, na straně zla se objevují nové tajemné postavy (možná proto, že potenciál těch starých autor už trošku vyčerpal). Pořád výborné čtení, ale přece jen je tenhle díl o kapánek slabší než ty předešlé. Snad i pro ten závěr, který vyvolává pochybnosti, co se vlastně opravdu stalo. A co mě opravdu vytočilo (ale za to autor nemůže), je mystifikace v anotaci. Kdo ji psal, nejspíš knihu vůbec nečetl – splést si Shadar Logoth se Shayol Ghulem.

John6900
31.07.2022 4 z 5

Dost dobrý díl, spousta zajímavých a hlavně napínavých části, které mě nutili do dalšího čtení. A tak to má být. Baví mě to a asi už jsem si i zvyknul na tu spoustu omáčky kolem. Prostě to k téhle sérii patří.

Lolila
17.01.2022 4 z 5

Stále dobré fantasy, aj keď dej plynie dosť pomaly. Všetky postavy sa postupne vyvíjajú, posúvajú dopredu, najväčší priestor tentokrát dostal Mat. Objavia sa nové postavy, na záver nebude chýbať napätie a tiež zvraty v deji.
Určite to chce pevné nervy prekusať sa k poslednému dielu:-) ..... a možno nie, uvidím čo prinesie ďalšia časť:-).

Deia
05.07.2021 3 z 5

V podstate je to opäť to isté, ako predtým. Dej sa veľmi nepohol, ešte menej ako v predchádzajúcej časti. Ženské postavy mi vadia čoraz viac, príde mi, že napriek svojmu mladému veku všetky majú pocit, ako keby zjedli všetku múdrosť sveta a chcú len každého buzerovať. Táto časť mi prišla tiež viac taká vzťahová, hlavne Mat s vladárkou mesta. To nehovorím, že je zlé, ale ich dialógy sa stále opakovali a bolo to dookola to isté. Celá časť mi prišla taká. Trošku akcie je potom (opäť) na konci knihy, ale priznám sa, že ani tá ma už nejak nebavila, celkovo som z tejto časti bola taká znudená. Napriek tejto absencii nejakého posunu sa mi celá séria stále páči. Hlavne tá rozvetvenosť, veľkosť celého sveta, zobrazenie jednotlivých kultúr... takéto veci sa mi naozaj dostávajú pod kožu a nútia ma o sérii dosť často rozmýšľať. Takisto sa mi v tejto časti páčili vedľajšie postavy a dúfam, že v ďalších častiach dostanú viac priestoru, keďže tie hlavné sú už trochu obohraté a veľmi sa neposúvajú (okrem Mata, jeho linka sa mi v tejto časti naozaj páčila).

TomTomis
04.04.2021 4 z 5

V zásadě se mi tento díl líbil, i když mám stejné výtky jako u předchozích knih. Příliš stran na příliš málo děje. Tento autor mi připadá někdy jako Jirásek, co vše zbytečně popisuje. Pak si uvědomím, že to tam jistě má své místo. Mezi díly mám vždy docela pauzu. Moje předsevzetí dočíst tuhle sérii letos asi nedopadne, když tak koukám na polici, kolik je to ještě dílů a stran.

8722
29.01.2021 4 z 5

V tomto dílu se toho stane vážně málo, až na posledních šedesáti stránkách se začíná konečně něco dít. Není to jeden z nejlepších dílů série, ale i tak to není zas tak špatná kniha.

Luigi1
10.01.2021 4 z 5

Teto díl nebyl tak dobrý díl přechozí,ale jinak poutavé.

SkcSAM
08.01.2021 4 z 5

Kniha má pomalší začiatok. Matt dostáva dosť priestoru a jeho postava sa rozvíja najviac spolu s Nyneivou, ktorá je stále rovnako otravná. Perrin po štvrtej knihe v ktorej bol fantastický len upadáva. Rand bojuje naďalej svoj vnútorný boj a je zaujímavé to sledovať. Veľmi zaujímavé sú bočné postavy, ktoré majú svoju kapitolu. Znovu je finále veľmi napínavé až som sa nemohol odtrhnúť od knihy.

Denisa.knizky
03.03.2019 4 z 5

Komentar pisu nekolik mesicu po precteni, proto tentokrat nebudu tak konkretni. Jako vzdy se mi pribeh libil, nemusim se asi opakovat s tim, ze je pravda, ze autor travi neskutecne mnozstvi casu nad popisem obleceni, pocasi, prasnosti cest apod. ale behem tech sedmi dilu uz jsem si na to zvykla a vlastne se na to i tesim:)
Obcas mi lezou krkem hadave mlade damy - Nyneiva a spol. ale zaroven je mam vlastne rada. A v pristim pokracovani se to uz konecne trochu spravi:D
Kazdopadne tento pribeh je bohaty na nekolik necekanych i trochu cekanych zvratu, takze preji prijemne cteni, urcite do toho!

Weezing
14.12.2015 3 z 5

V tomto díle mne asi nejvíc bavily POV kapitoly vedlejších postav jako Elaida, Alviarin, Samael a Moghedien, Možná je tomu proto, že hlavní postavy se nijak moc nevyvíjí. Rand stále znovu stráví díl strachem z Aes sedai a na konci jde solo zabít nějakého zaprodance, který ho zrovna naštve. Nynaeve + Elain duo si pořád myslí, že ve svých 18 - 20+cosi letech spolkly všechnu moudrost světa. Pozitivní je, že Mat už začíná dělat něco kromě válení se po hospodách, ikdyž toho si i v tomto díle užije také hodně. Perrin se v tomto díle asi objevil jen aby se neřeklo. Jediná významnější věc co udělal, je že se pohádal s Randem kvůli nějakému nesmyslu a odešel někam pryč.

Také se zde objevila další zajímavá skupina nepřátel, gholanové, kteří jsou specialisté na zabíjení aes sedai.

petrulka
16.10.2014 4 z 5

Tenhle díl začal nabírat rychlost, ačkoliv hledání mísy je opravdu neskutečně dlouhé :-) dostala jsem se opět do stavu před dvěma díly a to "nemůžu jít ještě spát, dočtu alespoň kapitolu". Shayol Ghul je moje "oblíbené" město, vůbec by mi nevadilo zdržet se o trochu déle. Navíc, když se v něm objevil záhadný pomocník (i když tuším, kdo by to mohl být) a zdánlivě? ztracená a mrtvá Aielka. Překvapující je i nová skupina usměrňujících žen, které asi nebudou tak slabé, jak se na počátku zdálo.

Autorovy další knížky

Robert Jordan (p)
americká, 1948 - 2007
2012  79%Oko světa
1998  75%Oko světa 1
2019  85%Kolo času 0–14 (komplet)
2016  93%Bouře přichází
2017  94%Vzpomínka na světlo

Kniha Koruna z mečů je v

Právě čtených1x
Přečtených149x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce115x
Chystám se číst58x
Chci si koupit25x
dalších seznamech3x