Koruna z mečů 2

Koruna z mečů 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30275/kolo-casu-koruna-z-mecu-30275.jpg 4 31 2

Kolo času série

< 7. díl >

Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí. Co bylo, co bude a co je. Ale vše ještě může zahalit Stín. Kéž Drak Znovuzrozený opět vyjede na větrech času. Elain, Eviendha a Mat se dostali ještě blíž k míse – ter'angrialu – která by mohla změnit nekonečnou vlnu veder na světě a nastolit přirozené počasí. Egwain začíná shromažďovat všechny ženy, které dokážou usměrňovat – Mořský národ, hledačky větru, moudré i pár překvapivých dalších. A nade vším čelí Rand děsivému Zaprodanci Sammaelovi v Shayol Ghulu, kde na svou kořist číhá krvežíznivá mlha Mashadar…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Návrat
Originální název:

A Crown of Swords , 1996


více info...

Gordonlord
Gordonlord
01.12.2020 1 z 5

Možná jsem vlastně rád, že tuhle prachbídnou sérii čtu. Je to pro mě další velká čtenářská zkušenost a něco nového, na co si mohu udělat názor. Pořád v tom cítím velký potenciál a těším se poslední knihy, které píše Sanderson, jinak bych tomu čas nevěnoval.

PLUS je, že Jordan má talent vytvořit svět, kde dokáže popsat každý detail jeho fungování, každou drobnost, každou nuanci šatů, barvu čajového servisu a dokáže pět stran mluvit o tom, proč má koberec na podlaze vedlejší postavy takovou a takovou barvu. Prostě vedlejší a zbytečné věci vám přiblíží skvěle.
MÍNUS ovšem je, že když dojde na popisy základních stavebních kamenů kvalitního příběhu, je Jordan v háji. Zásadní okamžiky a posuny v ději pořádně nevysvětlí, prostě se nějak stanou a kolikrát jeho zvraty působí jako Deus ex machina. Spousta zvratů nedává smysl. PLUS je, že celkový koncept jeho příběhu přinesl spoustu originálních prvků a je ve své podstatě i přes naprostou klišovitost dobrý, žel výše zmíněné mínus tenhle fakt zabijí.

PLUS je, že se zevrubně a detailně věnuje psychologii postav, prostřednictvím nekonečného množství detailů, rozhovorů s jinými postavami a vnitřních úvah. MÍNUS je, že psychologie jeho postav je jen o tom, že všechny ženy jsou arogantní nafrněné a matriarchální feministky, co chtějí ojet každého chlapa jak pornohvězda na šichtě, a nebo se naopak pořád stydí a červenají, když na ně nějaký chlap jen pohlédne. A všechny mají každého chlapa za neschopné hloupé děcko.

PLUS je, že se snaží o vývoj postav. MÍNUS je, že vývoj postav spočívá v tom, že nafrněné arogantní ženské postavy trochu zkrotnou a slabé mužské postavy, když získají moc, začnou z té moci šílet a nebo mít deprese. Takovýto vývoj vymyslí i desetiletý Pepík s downovým syndromem.

PLUS je, že Jordanův styl se čte velmi snadno a oči po písmenkách jen klouzají. Tvořit věty a souvětí u mí a to velmi přehledně a čtivě. MÍNUS je, že je to k ničemu, protože než nějaká postava dokončí větu, tak musíte přetrpět pětistránkový popis detailů místnosti, ve které se nachází a za tu dobu totálně ztratíte niť.

PLUS je, že se snaží o propracovaný epický příběh. MÍNUS je, že neumí vytvořit drama, v jeho knihách neexistuje žádné napětí a v moři vaty se ztrácí původní velký potenciál.

PLUS je, že zaplnil svět spoustou postav, které mu mají dodat velký a hlubší rozměr a velkou rozmanitost. MÍNUS je, že všechny postavy jsou stejné, stejně nudné a nijaké a kvůli jejich množství mají všechny - až na hlavní hrdiny - tak málo prostoru, že je vám úplně jedno co s nimi bude a často zapomenete na to, kdo je kdo.

Tímhle vším chci jen zhodnotit, že Jordan má své klady. Naprosto chápu zastánce téhle ságy. Bohužel, kvality zde spočívají v podružnostech. A to, co dělá skutečně poutavý, dobře napsaný příběh, nebo chcete li - epickou high fantasy, je zde trestuhodně nezvládnuto.

Nebral bych to jako hodnocení tohohle dílu, ale jako můj zatím dosavadní dojem z téhle série.

Co se aktuálního dílu týče - oceňuji jednou hvězdičkou, že se zde opět něco dělo. Ale opět - dějové twisty nedávají moc smysl, důvody a jednání postav jsou často nelogické a některé věci se zde stanou asi prostě proto, že to Jordan tak chtěl. Závěrečný souboj se Samaelem byl na konec knihy vražen snad proto, že se Jordan na pět minut probudil ze sna, aby během popisu závěrečné bitvy opět usnul. Byla to nuda jako prase a fakt mi bylo jedno, jestli při ní Rand chcípne. Akorát jsem věděl, že se to nestane, protože i tohle bylo zase předvídatelné klišé. A zase špatně popsané, bez špetky napětí či dramatu.

Jinak level feminismu stoupá stále výš a mě by zajímalo, jestli Jordan skutečně někdy vyzkoušel své úchylné fantazie, které z jeho stylu vyprávění přímo křičí. Snad si za svého života stihl zatančit v sukýnce a uhladit živůtek na svých kraječkách, zatím co štípal do zadku hezké hochy, tahal se za cop a červenal se u toho. Doufám, že aspoň on si to užil, protože číst 90% knihy pořád jen o tomhle je peklo.

Eslem
Eslem
04.01.2016 1 z 5

U téhle (půl)knihy už mě úplně ovládl pocit, že autor neumí než točit dokola jeden jediný motiv - pubertální arogantní nafoukanec machruje tak dlouho, dokud ho neusadí nějaký jiný, mocnější nafoukanec. Pokud to teda není Mat, Rand nebo nějaký supermyrrdraal, kteří sedí na vrcholku kaskády. Vývoj postav v Jordanově podání: pyšné bezvěké Aes Sedai se najednou červenají a skládají na zem, protože náctiletí překonali počáteční ostych nebo je Sorilea vzala proutkem, a Rand se pod tíhou proroctví stává nesnesitelným. To, že si to vlastně uvědomuje a pořád opakuje, mu moc bodů nepřidá. Sérii mám v plánu dočíst, ale už dávno bohužel přišla o počáteční kouzlo (které i tak víceméně spočívalo ve vykrádání Tolkiena), takže to vypadá na pěknou fušku.


Autorovy další knížky

Robert Jordan (p)
americká, 1948 - 2007
2012  79%Oko světa
1998  76%Oko světa 1
2019  85%Kolo času 0–14 (komplet)
2016  94%Bouře přichází
2017  94%Vzpomínka na světlo

Kniha Koruna z mečů 2 je v

Přečtených61x
Doporučených3x
Knihotéce37x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x