Cesta nožů 1

Cesta nožů 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30277/kolo-casu-cesta-nozu-30277.jpg 4 29 1

Kolo času série

< 8. díl >

Seanchané se zmocnili Ebú Daru. Nyneiva, Elain a Aviendha míří do Caemlynu, aby Elain mohla poprávu usednout na trůn, ale cestou narazí na nepřítele mnohem horšího než Seanchané. V Illianu Rand přísahá, že Seanchany zažene, jako to už jednou udělal, třebaže se mezi asha'many začínají projevovat známky šílenství. V Ghealdanu Perrin čelí intrikám bělokabátníků, Seanchanu, rozprášených Shaido Aielů i samotnému prorokovi. Perrinova milovaná žena Faile by mohla zaplatit svým životem a Perrin sám možná bude muset zaprodat svou duši, aby ji zachránil. Mezitím vzbouřené Aes Sedai pod velením své mladé amyrlin Egwain z al'Vereů stojí proti vojsku, které se jim snaží zabránit v cestě do Bílé věže, ale Egwain je odhodlána svrhnout samozvanou amyrlin Elaidu a sjednotit Aes Sedai. Jen ještě neví, jakou cenu za to budou muset ostatní – i ona sama – zaplatit.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

The Path of Daggers , 1998


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
02.12.2020 odpad!

(SPOILER) Další díl nabubřelého a obecně přeceňovaného Nic je za mnou.

Zaprodanec Samael, "padouch" několika" předchozích svazků, vydávající se za vladaře Illianu, byl poražen v nudné a fádní bitvě jako jehně na porážce. Krom toho, že neměl rád hlavního hrdinu není vůbec jasné, co na něm bylo zlého, ani jaká byla vlastně jeho vláda. S popisem naprosto klíčových a pro příběh, děj i postavy zásadních záležitostí se totiž Jordan neobtěžuje. Radši nás na ploše deseti stran seznámí s tím, jakou barvu měl čajník v pokoji služky jedné z 589-ti vedlejších postav.

Navíc v tomhle bodě se autor do svého "příběhu" už definitivně zamotal. Rádoby epický příběhový kolos se mu rozpadl pod rukama již dávno a on místo toho, aby se snažil zachránit co půjde, švihá nám do ksichtu další a další desítky zbytečných postav, jejichž jedinými interakcemi a dějovými linkami jsou vzájemné hašteření o ničem a jejich úvahy nad barvou šatů. Už teď vůbec netuším kdo je kdo a je mi to taky upřímně jedno, protože nikdo nic nedělá a nikde se tu nic neděje.

Shrnutí všeho co se zde stalo : Elain a čarodějky použily mísu na ovládání počasí, Randovi se vzdalo další království a ....no..to je vše. Na ploše 300 stran jen tohle. Síla.

Už u minulých svazků jsem vážně žasl, jak tohle mohl nějaký editor vůbec pustit do světa (dokud jsem nezjistil, že editorem je Jordanova žena, což dost vysvětluje...) a jak vůbec někdo může něco takového vydat, ale tady Jordan zašel ještě mnohem dál v únavnosti a zbytečnosti svého vyprávění.

Bez přehánění mohu říci, že tohle je to nejzbytečnější a nejnudnější fantasy, jaké jsem v životě přečetl. Stále to není ten největší exkrement, protože pořád trvám na tom, že celkový korpus příběhu měl velký potenciál a technický styl autorova psaní je příjemný a velmi dobře čitelný, což ho vylučuje ze společnosti největších blbostí žánru, jako byl třeba "Oron - král a býčí muž", který považuju za snad největší průšvih dějin fantasy. Ale i ten byl stokrát záživnější než tohle.

Fakt síla. V negativním slova smyslu. Nemám dál slov...

Autorovy další knížky

Robert Jordan (p)
americká, 1948 - 2007
2012  79%Oko světa
1998  75%Oko světa 1
2019  85%Kolo času 0–14 (komplet)
2016  93%Bouře přichází
2017  94%Vzpomínka na světlo

Kniha Cesta nožů 1 je v

Právě čtených1x
Přečtených63x
Doporučených3x
Knihotéce40x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x