Koleje osudu

Koleje osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193453/bmid_koleje-osudu-AVG-193453.jpg 4 61 11

Když naivní skotský mladík narukuje po vypuknutí druhé světové války do armády, netuší, že se mu záhy obrátí život zcela naruby. Je převelen na Dálný východ, kde se roku 1942 po pádu Singapuru ocitne v japonském zajetí. Musí snášet útrapy nucené práce na takzvané Železnici smrti (trati, kterou Japonci budují mezi Barmou a Thajskem) a poté, co dozorci v zajateckém táboře naleznou zakázaný radiopřijímač, ho čeká i kruté psychické a fyzické mučení. S traumatickými zážitky bojuje ještě půl století po konci války. Když ale i s pomocí manželky Patti náhodou zjistí, že jeho někdejší vyšetřovatel, japonský tlumočník, dosud žije, naskytne se mu příležitost s nenávistí vůči dlouholetému nepříteli jednou provždy skoncovat a odpustit mu…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Biografie a memoáry

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Railway Man , 1995


více info...

Rolada88
Rolada88
06.11.2021 5 z 5

Dost silný příběh sice nebyl psaný nějak čtivě od autora ale silná muka a pošramocený život v knize zůstal a ve mě chvilku taky zůstane........

InaPražáková
InaPražáková
20.05.2018

Po čtyřiceti stranách odloženo kvůli špatnému překladu. Pro češtinu nepřirozená stavba věty, doslovné překlady slov (např. "actually" důsledně překládáno jako "vlastně"), občas jsem musela číst jednu větu několikrát, abych si byla jistá, že rozumím smyslu.
Příklad:
(o lokomotivách) "Bylo to jako láska, ta moje fascinace obřími hlučnými stroji, které již spěly ke konci svého zlatého věku. Pohybovaly se s tak majestátní odhodlaností. Byly živé, měly páru, kouř a vůni nerostů, zcela nepokrytě spalovaly energii a člověk viděl jejich oheň. Závodily samy se sebou..."


jindrich7442
jindrich7442
05.02.2017 3 z 5

Pouze 3/5 neboť příběh je hodně chaotický. Zejména první třetina knihy, kde je spousta zbytečných detajlů, které s tématem příběhu nemají příliš mnoho společného a samotné čtení je dost nudné, nezáživné a únavné. Po prokousání zmíněnou první třetinou knihy se konečně začíná něco dít (samotné zajetí) a člověk poté začíná hltat slova, věty, odstavce i stránky. Část poválečná je řekl bych opět návrat k začátku. Nicméně jsem zvědav jak se s příběhem popral filmový průmysl a chystám se shlédnout i film.

Tess.96
Tess.96
15.07.2016 2 z 5

Je opravdu strašné, co se Ericu Lomaxovi během 2.světové války dělo a celou dobu jsem s ním soucítila a vážně si nedokážu představit, že bych zažila takovou bolest, jakou zažil on, ale to je tak všechno zajímavé na celé té knize. Knihu jsem četla nezvykle dlouhou dobu a neustále jsem u toho usínala. Příběh sice zajímavý ale je to napsané nudně a nepoutavě a nyní jsem opravdu ráda, že to mám za sebou.

putpuda
putpuda
10.12.2015 3 z 5

Taky jsem se nechala nalákat a nebavilo mě to. Viděla jsem i film, tedy spíše jen půlku, protože mě ani film nechytl - usnula jsem u něj :(

hanoule
hanoule
06.10.2015 2 z 5

Příběh je určitě zajímavý, ale vypravěčsky nic moc. Troufnu si říct, že ani překlad zrovna nenadchl.

achilles
achilles
18.08.2015 2 z 5

Bohužel jsem se nechal zlákat reklamou, titulní hereckou dvojicí a vůbec. Nemá to žádný literární náboj, je to mdlé vyprávění. Nuda, nuda, nuda.

Karnager
Karnager
11.10.2014 2 z 5

Pro pana Lomaxe tohle jistě byla výborná terapeutická pomůcka, ale mě se to četlo ztuha a chvíli jsem měl nutkání odložit knihu úplně. Přesto jsem rád, že jsem vydržel až do konce :) taky jsem našel něco co jsem si z této knihy mohl odnést.

bookcase
bookcase
10.08.2014 5 z 5

Pokud znáte film, je dobré přečíst si i tuhle knížku, autobiografický příběh autora, který jde do hloubky. Poznáme jeho dětství, rodinné zázemí, záliby i smutný osud zajatce.

zuzurana
zuzurana
12.05.2014 2 z 5

Kniha je istym sposobom zaujimava, ale iba v pripade, ked sa chcem dozvediet viac o udalostiach z toho obdobia. Ale inak kniha sa mi citala hrozne dlho, lebo posobila nezaujimavym textom. Asi preto, ze je tam skor popis toho obdobia. Chyba mi tam nieco. Citala som aj zaujimavejsie knihy z historickeho obdobia, ktore este nemam vo svojej knihoteke, lebo tie knihy som mala len pozicane a zabudla som nazvy. Teraz viem, ze by som si druhy krat ju uz neprecitala.

zulanek
zulanek
19.04.2014 4 z 5

Poutavě napsaný příběh,zpovědˇ přímého účastníka krutého zacházení s válečnými zajatci v táborech. Autor líčí psychické i fyzické následky mučení a nelidského zacházení,to vše vyústilo v touhu po pomstě. V závěru nás překvapí síla nečekaného přátelství a odpuštění.