Koláč s kapkou jedu

Koláč s kapkou jedu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503593/bmid_kolac-s-kapkou-jedu-7Ar-503593.jpg 4 358 88

Největší vášní jedenáctileté Flavie de Luce, dcery britského aristokrata, je chemie – a brzy bude mít příležitost uplatnit své poznatky (zvláště o jedech) při vyšetřování zločinu. Jednoho dne najdou de Luceovi přede dveřmi svého domu mrtvého ptáka s poštovní známkou v zobáku, což Flaviina otce filatelistu velmi rozruší. Nedlouho poté objeví dívenka na zahradě umírajícího muže. Z vraždy je obviněn Flaviin otec a Flavie začne vyšetřovat na vlastní pěst. Zdá se, že současný zločin nějak souvisí s dávnou děsivou smrtí jednoho z otcových učitelů… Malá, ale inteligentní a odvážná vypravěčka nás s nadhledem a často překvapivě pronikavou ironií zavede do prostředí anglického venkova 50. let minulého století. Koláč s kapkou jedu připomíná klasická díla anglické detektivní školy a ocení ho nepochybně každý milovník napínavých příběhů bez rozdílu věku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Sweetness at the Bottom of the Pie , 2009


více info...

Přidat komentář

ValiPages
03.03.2024 4 z 5

No, upřímně, knihu jsme měli v povinné školní četbě, jinak bych si knihu asi nepřečetla. Ale vlastně se mi líbila. Hrozně se mi líbila taková ta anglická atmosféra. Na druhou stranu zase nevím, jestli se všem bude líbit, protože mi přijde, že by ji mladší děti asi tak moc nepochopily. Co si ale budeme - vrah mi přišel jako vrah od prvního okamžiku, kdy se tam objevil. Líbilo se mi, jak autor zasadil do příběhu chemii a filatelisty, že to nebyla úplně ta klasická anglická detektivka. Ale musím se přiznat, že se mi asi na knížce líbí úplně nejvíc obálka knížky.
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mou recenzi, klikněte prosím na like, ne z důvodu, že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mou recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)

Ejmy30
16.01.2024 2 z 5

Tohle bylo takové... zvláštní.
Přijde mi vcelku dobrý nápad, že má hlavni hrdinka ráda chemii - do detektivky se to celkem hodí a navíc jí tam nebylo zas tolik, kolik jsem očekávala. Zato filatelie, té tam bylo až příliš.
Mladší děti to nejspíš nebudou moc chápat a starší se u toho budou zase nudit, stejně jako já.
Navíc děj neměl moc spád a skoro nic se tam nedělo, jen sem tam se stalo něco zajímavého. Kniha se tak četla zdlouhavě a nebavila mě.
Do dalších dílů se asi pouštět nebudu - za mě to není moc povedená detektivka.


Isew
21.07.2023 3 z 5

Pro menší děti tato kniha není. Pro starší teenagery možná ano. Chemické poučky po mě sjely jako po skluzavce, ale přisuzuji to tomu, že nemám téměř žádné chemické základy, na kterých by se tento druh informací mohl uchytit. Filatelie a magie jako odrazový můstek pro detektivku, proč ne. Nebylo to špatné, třeba se někdy dostanu i k dalším dílům.

gabriela-r
08.06.2023 odpad!

Nudnejsi knihu jsem snad necetla. Porad jsem cekala, ze prijde nejaky zlom, ale nic se nestalo. Opravdu ztrata casu... :-/

gretl74
20.05.2023 3 z 5

Stejně jako ostatní rozhodně doporučuji knihu až pro starší čtenáře. Chemie tam nakonec nebylo tolik, kolik jsem očekávala, ale těch vsuvek a informací navíc (z historie, literatury ...) je tam spousta a mladý čtenář bude buď otrávený nebo zmatený. Mě osobně začal příběh víc bavit až od tatínkova vyprávění, což je ale až skoro v polovině knihy. Jinak ústřední zápletka a osa příběhu jsou vymyšlené dobře, ale k dokonalosti mi ještě kousek chyběl.
Každopádně - zatímco do půlky knihy jsem váhala, jestli ji neodložit, po jejím dočtení dám možná šanci i dalšímu dílu :)
3.5*

Satyrka
02.05.2023 3 z 5

Autor si s touto knihou opravdu vyhrál. Detailní a zajímavé popisy, plno odkazů na různá díla a události, hodně chemie... Za mě musí být hodně sečtělým člověkem. (Jeho fotka na zadních deskách mi vzhledem připomněla mého dědu) Já se naopak cítila jako blbec :D
Přidávám se k názoru, jaký zde sdílí hodně lidí - že kniha rozhodně není výhradně pro děti, možná bych řekla, že pokud pro děti, tak už větší. Možná bych i v souvislosti s touto knihou použila slovo "poučná", mně z toho šla občas hlava kolem a nějaké názvy jsem rovnou přeskakovala.
Kniha nebyla špatná. Bavila mě víc než některé knihy, které taky hodnotím 3/5. Co se týče zločinu, vraha jsem tipovala špatně, dá se odhalit až ke konci, ve chvíli kdy už to ví i Flavie. Za mě rozhodně zajímavá zápletka. Ale přečíst ji mi trvalo asi tři týdny a to mám obvykle knihu do tří dnů (záleží na okolnostech). Je pravda, že zrovna ty tři týdny na mě padlo období "čtecí krize", zkrátka jsem se věnovala jiným svým koníčkům a povinnostem, že ani nevím, jestli jsem na Flavii jen neměla čas, nebo nechtěla mít čas. Dalším dílům dám šanci, když nebudu mít co číst (což zatím mám). Celkově z knihy ale nemám negativní pocit.

Obálka má trochu "Wednesday nádech". Zaujala mě a proto jsem si knihu pořídila.

Rozari
21.04.2023 5 z 5

Knihu jsem si půjčila na doporučení z knihovny a podotýkám, že bych ji tedy rozhodně nezařadila mezi knihy pro děti od 9 do 12 let, kde jsem ji našla.
Jestli, tak jako rodič bych to viděla až kolem 14 let.
Mně se to líbilo. Stará dobrá Anglie, stal se zločin, byl vyřešen a pachatelé potrestáni, a Flavia je prostě dokonalá (i když pořád malá holka :))
Ty chemické kdesi cosi v příběhu nemohu úplně ocenit, to je pro mě celoživotně španělská vesnice :D
Doporučuji.

mataj
18.03.2023 4 z 5

Hlavní vypravěčkou příběhu je jedenáctiletá Flavie, která miluje chemii a rada zkouší různé chemické pokusy (někdy i na svých dvou starších sestrách). Když jednou v noci objeví na zahradě neznámého mrtvého muže, a vzápětí je z jeho vraždy obviněn její otec, rozhodne se na vlastní pěst vypátrat, co se doopravdy stalo. Velmi milá a povedená detektivka.

Zaniya
28.02.2023 3 z 5

Mé vzdělání chemika se tetelilo blahem a přiznám, že jsem měla během čtení občas chuť pustit se sama do některých pokusů. Příběh je napsaný krásným jazykem, atmosféra je zvláštní a neotřelá, takové příjemné čtení. Samotná zápletka mi ale přišla slabá a překonstruovaná. A tak mám po dočtení spíš rozporuplné pocity.
Knížka se mi přes všechny klady četla dlouze, rozhodně mi zabrala dvojnásobek času, co knihy s dvojnásobným počtem stran, které se mi leckdy čtou snáz. Dočetla jsem ji víceméně bez nadšení, což je škoda, ale na autorův styl je asi třeba si trochu zvyknout. Další díly neplánuji číst, i když třeba sama sebe překvapím.

Hobitka
16.02.2023 4 z 5

Povedená detektivka nejen pro dětské čtenáře :)
Příběh byl napínavý, nebyla jsem vyděšená, a nečekaně jsem se dozvěděla spoustu věcí o poštovních známkách. Akorát závěrečné rozuzlení na mě bylo trochu moc rychlé. Každopádně celkově za mě určitě spokojenost, a poohlédnu se po dalším díle :)

Hanouch072
13.02.2023

Sice je to kniha pro děti, jak psáno níže, ale Flavia je okouzlující chytrá holčička a dospělák si taky dobře počte. Ty její kousky, co provádí..

Peta1607
09.02.2023 4 z 5

Oddechovka s dávkou britského humoru a Flavie je za mě fakt super. Vraha samozřejmě lehce odhalíte, ale s tím se dalo dopředu počítat :D takže pro mladší čtenáře super detektivka

Nelly
25.12.2022 3 z 5

Kdo má rád černý britský humor a detektivní zápletky, toho kniha potěší - mám ráda to druhé, ale tady bylo docela dost hluchých míst. Ani bych neřekla, že je kniha primárně určena pro děti,

minimonisek
24.09.2022 4 z 5

Flavia je hodně zvídavé děvče, které čemukoliv dokáže přijít na zoubek. Jsem ráda, že jsem první díl začala číst až po jiných dílech. Jinak by mě tak neoslovil a další díly bych nechala asi bez povšimnutí ležet stranou (protože detektivní příběh byl trochu slabší). Líbilo se mi nahlédnutí do tajů chemie, kterou Flavia tolik miluje.

skipiii
26.03.2022 5 z 5

Ale tak, co by ne :) Milé, příjemné čtení s opravdu dlouhými souvětími a velmi obsáhlým popisem úplně všeho :D Určitě je to spíše pro mladší čtenáře, ale já jsem si to užila a ráda si přečtu i další díly.

5*

goofinkaa
23.08.2021 2 z 5

Na začiatku som si myslela, že budem horlivo kupovať aj pokračovania, ale asi to prežijem bez dalších príbehov. Detektivka zaujímavá, ale ničím ma až tak neprekvapila. Miestami bola až moc prekombinovaná.

Broukodrak
20.06.2021 5 z 5

Flavie žije neustále zlobena a šikanována svýma staršíma sestrama, úplně se mi to nelíbilo, ale naštěstí se Flavie umí pomstít... Knížku jem četla, když jsem měla rýmu, a Flavie dostane přibližně v polovině knížky taky rýmu, tak jsem si četla, jak se s tím hodlá vypořádat a rozhodla se pro horký kuřecí vývar, tak ten jsem po ruce neměla, alespoň jsem si udělala čaj :)
Příběh byl velice napínavý, místy legrační a někdy smutný, moc se mi (až na to šikanování starších sester) líbil. Nechápu, proč se knížka jmenuje "Koláč s kapkou jedu", žádný otrávený koláč v něm totiž nebyl.
Než jsem Koláč s kapkou jedu začala číst, tak jsem zkoušela druhý díl, ale tam byly Flavieniny starší sestry už opravdu moc a moc a moc zlé, tak jsem toho po padesáti stranách nechala.
Hezká detektivka pro děti.

SputnikV
12.05.2021

přečetl jsem celou sérii pro zvláštní atmosféru nefunkční rodiny, rodinného tajemství, starého sídla a chemických pokusů, ale musím konstatovat, že první tedy tato byla rozhodně o pořádný kus lepší než ostatní knihy série.

NikiGrouse
02.04.2021 2 z 5

Knížka měla takovou zajímavou starobylou a noblesní atmosféru. Líbila se mi i Flavia, opravdu pozoruhodná dívka. ALE.. ty rozsáhle popisy a odbíhání z hlavního děje do všech možných směrů bylo už místy únavné a ke konci už mě opravdu rozčilovalo. Kdyby mi bylo náct, knihu určitě nedočtu do konce a odložím tak po 50. stránce.

JáŠárka
23.03.2021 3 z 5

Lehká vtipná detektivka, díky které se přiučíte něco o chemii. Hlavní hrdinka je neotřelá a srší vtipem. Doporučuji nejen pro děti :-)