Kokain - Životopis

Kokain - Životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219340/bmid_kokain-zivotopis-i5i-219340.jpg 4 21 6

Kokain není návykový, drahoušku, musím to vědět, beru ho už roky. Tento lehkovážný výrok, který pronesla Tallulah Bankheadová, byl pro zástupy milovníků kokainu dlouhou dobu nezpochybnitelnou zárukou – a od velkolepé premiéry kokainu během Belle Epoque se změnilo jen málo. Bílá dáma dobyla svět, střídavě oslavována i démonizována, vítána jako všelék anebo viněna za selhání společnosti. Dnes je to oblíbený stimulans na evropských večírcích i mezi vynervovanými bankéři – a každý, od výrobce po uživatele, hraje vysokou hru. Kniha Natalie Naishové a Jeremyho Scotta vypráví podrobnou historii kokainu od chvíle jeho mýtického zrodu a mapuje jeho cesty po světě od dávných dob až do současnosti. Životní příběhy známých uživatelů, jako byli Sigmund Freud, Stevie Nicksová, Kate Mossová a Amy Winehouseová, doplňují celé vyprávění, které je často tragické a občas i humorné. Kokain: Životopis nemoralizuje ani neomlouvá, ale přináší vzrušující příběh globálního fenoménu.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Coke - The Biography , 2013


více info...

Přidat komentář

veronika9761
15.02.2023 5 z 5

Velmi silne cteni.

Richard Hrob
27.11.2019 5 z 5

Jo, tak za sebe musím dát 5*. Velmi čtivá kniha, které se věnuje tomuto fenoménu. Člověk pozná historii a původ této, promiňte, bílé hračky, ale také pozná a pochopí, jak to může celé dopadnout. Já se bavil, a vzdělával zároveň, a takhle by měly knihy o drogách vypadat.


Anoell
01.01.2018 3 z 5

Rozhodně zajímavá kniha, i když musím přiznat, že mi informace šly jedním uchem tam a druhým ven. Tedy, v tohle případě spíš okem...

Pablo Kral
28.07.2017 5 z 5

Co se stane, když uděláte ruličku z listí erythroxylum coca, napasujete si ji do úst a řádně požvýkáte? A co se teprv stane, když vydolujete z listů koky bílý krystalický prášek a pošlete jej do světa? Vášně, intriky, vraždy, úplatky, růžové vidiny, tresty, mejdany.... možno pokračovat ad infinitum. Extrémy na extrémy. Jazykem vyzrálým do šokujících poloh profesionálních gangsterů, s andělským nadhledem bohorovných drogových bossů, s opovážlivou zkušeností banditů, se špetkou nezbytné ironie a s omamným, interesantním švihem, jsou zde probrány dějiny jedné z nejtoužebněji milované chemikálie pod sluncem. Takový literární mlsání se neupeče jen tak samo sebou, to chce ten správnej grif. Interesantní směsice, kterou buďto přečtete jako jednohubku z uhánějícího rychlíku, nebo čtete pomalu, rozvážně, vychutnávajíce každé slovo. V jisté fázi studia tohoto spisu se člověk sotva ubrání otázce po kvalitativním modu účinku kokainu na vlastní vědomí. Upřímně - postavil-li by mne někdo před otázku, jestli sjet lajnu nebo se takticky vypařit, tak tenhle pudr bych si asi odpustil - a to mi stačí k tomuto rozhodnutí (jak se neskromně domnívám) jen teoretické znalosti. Dále se budu také neskromně domnívat, že kniha je vhodnou literaturou pro adiktology, studenty, pedagogické pracovníky, umělce, ale i jedince, kteří s předmětem doličným buď již přišli nebo mohou přijít do styku. Tato kniha má spíše než odstrašovat potenciál fundovaně informovat. Neodstrašuje. Konstatuje.

valda
25.08.2015 4 z 5

Myslím, že pokud se chcete dozvědět něco o historii nebo přítomnosti téhle drogy tak tohle je ideální knížka. Střídají se v ní dvě linky. V jedné autorka popisuje známé osobnosti, se kterými kokain nějakým způsobem souvisí. Ve druhé se potom věnuje historii, od časů, kdy se z kokainu vyráběly různé povzbuzující nápoje, které potom začaly být natolik oblíbené, že je musela vláda zakázat. Přes různé další populární výrobky z kokainu, jako je speed, nebo crack. Samozřejmě se kniha věnuje i mafii kolem drog fungující od prvního zákazu, až po aktuální situaci kolem téhle populární drogy pro bohaté.

kofejn
23.05.2015 4 z 5

O kokainu od jeho objevení až do dnešních dnů, od A do Z, kdo, jak, proč a kolik. Psáno vtipně a s nadhledem. Parádní závěrečné shrnutí které je o tom proč je zákaz každé drogy absurdní a kontraproduktivní.

Štítky knihy

drogy pašeráctví halucinogeny kokain

Autoři knihy

Jeremy Scott
anglická

Kniha Kokain - Životopis je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst12x
Chci si koupit11x