Kokain

Kokain https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152823/bmid_kokain-uc3-152823.jpg 4 17 4

Novela Kokain (1934) popisuje osudy šestnáctiletého Vadima, který musí projít úzkým špalírem vztahů, které končí na drogové závislosti.

Literatura světová Novely
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Roman s kokainom , 1934


více info...

Přidat komentář

Taťka Hraboš
05.04.2024 4 z 5

Kniha obestřená tajemstvím okolo osoby autora. Pokud jím skutečně nebyl Nabokov, jak se někteří odborníci domnívají, je škoda, že zůstalo jen u tohoto skromného počinu, protože vypovídá o velikém potenciálu autora. I sama o sobě však tahle útlá kniha relativně samostatných epizod ze života hlavního hrdiny stojí za přečtení. Kromě vybroušeného stylu a zajímavého pokusu o vhled do psychiky teenagera mě zaujala hlavně syrová upřímnost vypravěče i některá překvapivá fakta z ruské reality v meziválečné době - především neskrývaná sexualita středoškolské mládeže, dokonce už v době, kdy u nás děti teprve dostávají první občanku.

MilaSliacka
20.04.2023 5 z 5

V knize M. Agejeva Kokain je deníkovou formou zachycena zpověď moskevského studenta Vadima Maslenikova, který je na jednu stranu romantik, na druhou stranu se ale schovává za masku cynika, aby od sebe odvrátil pozornost a unikl případnému posměchu ze strany spolužáků.

Víc než cokoli jiného dokázal autor uchopit a popsat nízké pudy, kterým Vadim postupně více a více propadá. Na začátku příběhu jde o sexuální potřeby, krutost a pohrdání, postupně se měnící v pocity méněcennosti a pohrdání sebou, zakončené popisem procesu závislosti.

Knihu jsem četla už mnohokrát, ale až při posledním přečtení jsem si uvědomila, že je zde snaha zachytit povahu ruského člověka a různé její polohy.

Dobře je to ukázáno na debatě studentů o postoji k druhé světové válce, v kontextu událostí dnešních dní opět relevantní.

Jedni říkali(), že válku nikdo nepotřebuje, že jsou to jatka, která přinášejí zisk jen generálům a intendantům. Jiní měli za to, že válka je dobrá věc, a kdyby nebylo válek, nebylo by Ruska. (...)Třetí říkali, že válka je sice hrozná, ale v téhle chvíli je nám vnucena. (...). Čtvrtí mínili, že válka nám sice byla vnucena a postavení velmoci nám nedovoluje mluvit o míru, ale (...) povinností duchovních celého světa, vyplývající ze společných zásad křesťanství, je protestovat a bojovat proti dalšímu vedení války, a to nehledě na případné pronásledování podle válečných zákonů.

Zkrátka Kokain* je knížka velmi útlá, ale mnohovrstevnatá, napsaná s úžasnou barvitostí, zachycující dramata, z nichž příběh o kokainu je jen fragmentem toho velkého obrazu.


*V originále se kniha jmenuje Роман с кокаином (Roman s kokainom), což je slovní hříčka - slovo roman je možné přeložit jako román i romance. V angličtině je název knihy přeložen jako Cocaine romance (Kokainová romance), což mi připadá trefnější. Samotnému kokainu patří tematicky totiž jen závěrečná třetina knihy.


Luiz
20.07.2021 4 z 5

Rozhodně zajímavé dílo, které velmi vkusně reflektuje zkušenosti s každodenním světem v té době (počátek 20. století). Líbilo se mi, že to není bezprostředně a prvoplánově o drogách, ale spíše o nyancích kolem, co k nim člověka vedlo a jak se díky nim cítil. Knížka je psána poněkud zvláštním, trošku absurdistickým způsobem, což jí ubralo na čtivosti, na druhou stranu se potom lépe "uleží v hlavě".

Virginia
01.03.2013 4 z 5

Je to sice občas těžce depresivní, ale způsobem, jak autor popisuje pohled dospívajíciho kluka, jeho vztah s matkou, aby nevypadal jako chudák, první lásky, které nekončí zrovna nejlíp....strašně by mě zajímalo, kdo to napsal, protože fakt pecka.