Kód růže

Kód růže https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500868/bmid_kod-ruze-bSF-500868.png 5 204 61

Rok 1940. Zuří druhá světová válka a Británie se připravuje k boji s nacistickým Německem. V zámečku Bletchley Park je založeno speciální kryptografické pracoviště, kde se ty nejbystřejší hlavy učí dešifrovat tajné informace nepřátelských vojsk. Energická Osla, dívka z dobré rodiny, je krásná a bohatá a zdánlivě jí nic nechybí. V hloubi duše však touží prokázat své schopnosti a inteligenci. Naopak neústupná Mab pochází z chudé londýnské čtvrti a touží si především najít výhodné manželství. Domácnosti blízko Bletchley Parku, které mají volné pokoje, u sebe musejí z nařízení vlády ubytovat zaměstnance kryptologického štábu, a tak se tyto dvě zdánlivě odlišné dívky ocitnou v jednom pokoji. Při práci se spřátelily, ale stačila malá roztržka a přátelství vzalo za své. Uplyne několik let, je rok 1947 a v Británii se chystá svatba královny Alžběty s princem Filipem. Beth žije uvězněná v psychiatrické léčebně, protože se údajně „zhroutila“. Ve skutečnosti byla nespravedlivě obviněna a zná temné tajemství – že v Bletchley Parku působil zrádce. A právě ten se postaral, aby byla „uklizena“ do ústavu. Na světě existují jen dva lidé, jimž Beth důvěřuje natolik, aby se na ně obrátila s prosbou o pomoc. A tak se nakonec dávné přítelkyně opět setkávají, tentokrát aby společně pachatele dopadly. Děj knihy vychází ze skutečných událostí.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Rose Code , 2021


více info...

Přidat komentář

mončičáček
09.02.2024 4 z 5

Kate Quinn opět ukázala, že umí vybírat zajímavé náměty z historie a líčit je velmi čtivým stylem, ale Alicina síť i Lovkyně mají v mém čtenářském žebříčku rozhodně přednost...

ledu
14.12.2023 3 z 5

Námět je zajímavý a příběh celkem čtivý, ale ke konci již trochu připomíná červenou knihovnu. Na můj vkus je kniha psána příliš rozvláčně a je dost nadhodnocená.


iwosh
07.12.2023 5 z 5

Třetí kniha od této autorky a třetí super čtení, ...

ANDY28
11.10.2023 5 z 5

Bravo paní Quinn!

princesse
11.10.2023 5 z 5

Perfektní. Opravdu moc jsem si tuto knihu užila a moc mě bavila. Četla se skvěle a obohatila jsem své znalosti i z, pro mě, neznámého oboru. Po Alicině síti jsem zkusila další knihu od Kate Quinn a rozhodně jsem neudělala chybu! Doporučuji přečíst, chytne každého.

Nikola086
01.10.2023 5 z 5

Troufám si říct, že toto byla nejlepší kniha autorky, kterou jsem četla! Čtivé čtení se zajímavým tématem. Autorka napsala krásný příběh odehrávající se v jiném prostředí 2.sv.v., ale prostředí velmi důležitém.
Knihu rozhodně doporučuji!

lucakuca
30.08.2023 5 z 5

klekám, při tom hekám a hlavně smekám a toužím číst další takové skvosty!!!

gabriela8704
16.08.2023 5 z 5

Opět úžasna kniha. Jsem ráda, že jsem se nenechala odradit počtem stran. Stala za ten čas.

broskev28
25.07.2023 5 z 5

"Kdyby měl mít Bletchley Park nějaké heslo, říkala si Mab, znělo by:
To vás nemusí zajímat."
Autorka nezklamala - po Alicině síti a Lovkyni to bylo tohle zase trochu jiné, ale stejně dobré, pro mě možná i lepší. Ženské společenství (se všemi chybami i přednostmi) jako základ, doba 2.světové války, charismatický W.Ch., ale taky britská královská rodina. K tomu ještě BP aneb všechno, co jste kdy nepotřebovali vědět. A Šílení kloboučníci!
Kdo viděl Kód Enigmy, bude určitě v obraze lépe, hlavně dříve; mně to pomohlo hlavně při vizualizaci činnosti, kterou vykonávala Mab. Úžasné téma a skvěle podané válečné a těsně poválečné osudy jednotlivých hrdinů. Ústřední trojice ženských postav - Mab, Osla a Beth; už jen ta úchvatná jména, k nimž jsou postupně dodány vysvětlivky. Ani jedna z nich neměla nijak záviděníhodné rodinné základy, ovšem matka a otec Finchovi, to byly fakt výstavní exempláře!!!
Je to zvláštní, ale při čtení téhle knihy jsem si vzpomněla na Théseův příběh zpracovaný M. Renaultovou. Několik let žitých zcela nadoraz, v abnormálních podmínkách, kdy neplatí běžná společenská pravidla, mimo jiné klasické dělení činností/chování na mužské a ženské; v Kódu růže to byla válečná léta, u Renaultové pobyt Řeků na Krétě, v Býčím dvoře. Jak těžký a pro některé dokonce nemožný byl návrat k zavedenému společenskému uspořádání, k obyčejnému a vlastně nudnému životu . . .
A další připomínka, tentokrát se týká filmu Frances: ústavy choromyslných v podstatě kdekoli, v Americe jako v Evropě - jaké tam panovaly poměry, jak příšerná byla "léčba" elektrošoky či lobotomií, a nejen ta. Jistě, ráda se přesvědčuju, že tohle byly jen výjimky, že většinu zaměstnanců tehdy stejně jako teď tvořili slušní a obětaví lidé, že je to podobně jako v novinových zprávách: dobrá, poctivá každodenní péče je nuda, a všichni víme, že noviny/knihy/filmy prodávají nejlépe ty odpudivé výjimky . . .
Abych to nezamluvila: kniha je fakticky skvělá - čtivá, zajímavě napsaná o zajímavých věcech, samozřejmě i romanticky sladká (jak jinak, když je o ženách a přiznejme si, hlavně pro ženy), povedl se překlad, absentují výraznější tiskové či jiné chyby. A těch 664 stran jsem doslova zhltla na (několik) posezení, takže velmi doporučuju!

"Věřte, že jsem poměrně zábavná, pokud dostanu aspoň špetku povzbuzení. Dovedu napodobit Churchilla líp než on sám, mám celý arzenál vtipů od důvěrných až po provařené, už jsem přečetla osmdesát tři položek ze seznamu stovky děl klasické literatury pro sečtělou dámu a mám na ně svůj názor."

LadaLil
03.06.2023 4 z 5

Velmi poutavá kniha. Bletchley Park se dostal do mého povědomí filmy o prolamování Enigmy a jsem ráda, že jsem se o prostředí a lidech, kteří zde pracovali, dozvěděla více. V doslovu mě též zaujalo, jak autorka pracuje s příběhy skutečných osobností a oživuje je na osudech tří přítelkyň. Přestože hlavní zápletka nebyla až tak omračující, jak směřování textu slibovalo, mám dobrý pocit a román ve mně zanechal zajímavé dojmy. Byl velmi barvitě vykreslen a odvíjel se mi před očima jako film. Mohu rozhodně doporučit, i když chápu, že je napsán způsobem literatury pro ženy. No a co, že? Díky za zážitek.

EmillyT
24.05.2023 5 z 5

Kniha mě zaujala od první stránky a od čtení jsem se nemohla odtrhnout. Příběh je velmi poutavý a v epilogu mě překvapil výčet skutečných postav a událostí, které se pro autorku staly inspirací pro tuto knihu. Závěr působil trochu hekticky a nereálně. Je téměř neuvěřitelné, jak lidé pracující v Bletchley parku dokázali udržet pracovní tajemství nejen během války, ale i po ní. Skvělé čtení.

Zahonek
15.04.2023 5 z 5

Poutavý příběh na pozadí války. Na počátku klidný děj postupně nabírá na obrátkách a poslední třetina knihy je velmi napínavá. Kniha ve vás také možná probudí zájem o šifrování.
OOBHN ZIORP PRLXZ PVNNH SUASY LRKOO JOGOE JLPRA CNDJW CFXEO NLBNF SQAUO BFBZT ROPLK OOZZR HXHTY SGMXZ KUWUC TDVLZ ZMXZP PBNZK JNPVN ZOUAZ HNOOL OGBNT BNBBR VDKIE TCFMP QOCOA M

asam
15.04.2023 5 z 5

Napínavé čtení, až do konce. Nenechte se odradit velkým počtem stránek. Když se začtete, nemůžete jen tak přestat.

Ma-Kli
10.04.2023 3 z 5

První půlka knihy je dechberoucí, fascinující a nejde přestat číst. Jenže se to pak přehoupne do těžce uvěřitelné, za vlasy přitažené červené knihovny. Závěr je zbytečně dlouhý a kdyby příběh skončil o hodně dřív, bylo by to mnohem lepší.

Titas9001
28.03.2023 5 z 5

Výborné čtení o přátelství, které se zrodilo ve složité době a vše se muselo podřídit zájmům státu ve snaze přelstít nepřítele. Vše pro stát a vítězství a váš život je ve vleku událostí. Pro mě byla linka tří mladých žen, které se potkají úplně náhodou naprosto dechberoucí. Kolikrát musíte vystoupit ze své komfortní zóny, kolikrát musíte hledat nepřítele i ve svém blízkém okolí, jak chránit své blízké a rodinu, a to ještě na počátku netušíte, že je to vlastně úděl na celý život. Moc hezké čtení.

ještěrka38
08.03.2023 5 z 5

Moc se mi do knihy nechtělo, i když autorku už znám. Nakonec jsem přečetla jedním dechem a tato kniha se mi líbila prozatím nejvíc.

Milča66
05.03.2023 4 z 5

Kód Enigma.
Líbilo se mi to velmi, ale Lovkyně o fous více.

Jiparis
05.03.2023 5 z 5

Poutavý příběh, který nás vnese do války, kde je občas nutno zájmy vlasti povýšit nad osobní. Důsledkem toho trpí mezilidské vztahy a celé rodiny. Skvěle vykreslené postavy se všemi klady a zápory.

Elapheg
03.03.2023 5 z 5

Tak tohle byla bomba. Měl jsem vysoká očekávání od knihy a ta také byla naplněna. Kniha je o to více krásná, že vychází ze skutečných událostí, na kterou navazuje fikce. Mab, Osla a Beth jsou tři kamarádky, které pracují v Bletschley Parku, kde dešifrují kódované zprávy Němců. Ani mezi sebou nesmějí o své práci mluvit, protože je mimořádně tajná. Všechny tři dívky pracují pro Británii neúnavně na prolomování šifer, překládání zpráv, kde leckdy prolomí opravdu mimořádné zprávy, které zachrání mnoho životů. Ovšem i mezi tyto dívky vtrhne tragédie, která se navíc objeví v čase, kdy je Bethany křivě obviněna zrádcem a umístěna v psychiatrické léčebně, o čemž téměř nikdo neví, jen zrádce, Osla a Mab. Bethanii se podaří kontaktovat své dávné kamarádky s prosbou o pomoc, která má navíc dopomoci odhalení zrádce, který s nimi všemi v Bletschley Parku pracoval a předával tajné dekódované zprávy jiným a který za Bethininým uvězněním stojí. Knihu jsem četl s velkým napětím, zvláště dnes, kde jsem to prostě musel dorazit, abych věděl, jak tento úžasný příběh o lásce, přátelství, zradě, cti, tajných šifrách skončí. Konec je jako celý příběh přímo famózní a nevadí mi, že není zcela vše dle reality. Tato kniha je ještě lepší než Alicina síť a já si ji dokonale užil. Je to opravdu neobyčejná kniha a já na ni mohu pět jen chválu. Před autorkou smekám, protože tohle je perla z její tvorby a tuto perlu doporučuji všem čtenářům, kteří se zajímají o příběhy z války. Jednoznačných pět hvězd. :-)

Jaruš7
27.02.2023 5 z 5

Díky Googlu jsem si četbu nadstandardně užila.
Knihu řadím do skupiny "romány faktů".
Elita Churchillových "zlatých husí, co snáší zlatá vejce, ale nekejhají", byla s Enigmou jeho přísně tajnou zbraní.
Osudy postav poznamenané přísahou měly neviditelný cejch tajných hrdinů.

Bonus - princ Philip.
Dobové fotografie a závěrečný epilog mají vypovídající hodnotu celé knihy.

Poutavá četba v tíživých dobách války.