Kocour, který zachraňoval knihy

Kocour, který zachraňoval knihy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499648/bmid_kocour-ktery-zachranoval-knihy-AA2-499648.jpg 4 218 67

Japonský bestseller číslo 1 přináší oslavu knih, koček a lidí, kteří je milují. Středoškolák Rintaró Nacuki, zanícený knihomol, se chystá zavřít knihkupectví-antikvariát, které zdědil po svém milovaném dědečkovi. V tu chvíli se v něm však objeví mluvící kocour s neobvyklou prosbou. Žádá od Rintaróa, aby mu pomohl zachránit knihy. Svět je plný osamělých knih, které zůstaly nepřečtené a nemilované, a kocour a Rintaró je musí osvobodit od majitelů, kteří je zanedbávají. Neobvyklá dvojice se vydává na úžasnou cestu a podniká společně tři výpravy do imaginárního světa, během nichž vstupuje do různých bludišť, aby knihy osvobodila. Na svých cestách se kocouří zachránce a Rintaró setkávají s mužem, který nechává své knihy hynout na poličce, s nevědomým mučitelem knih, který rozstříhává stránky knih na útržky, aby lidem pomohl s rychlým čtením, nebo s vydavatelským dronem, který chce vytvářet pouze bestsellery. Jejich dobrodružství vyvrcholí posledním, nezapomenutelným úkolem – závěrečné bludiště, které na Rintaróa čeká, ho zavede do říše, kam se odváží vstoupit jen ti nejudatnější… Strhující příběh o knihách, první lásce, fantazii a neobvyklém přátelství mladého chlapce s mluvícím Kocourem, který zachránil knihy je příběhem pro ty, pro které jsou knihy mnohem víc než slova na papíře.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Prostor
Originální název:

本を守ろうとする猫の話 (Hon wo mamoró to suru neko no hanaši) , 2017


více info...

Přidat komentář

Cara.17
07.04.2024 5 z 5

Kocour, který zachraňoval knihy je označen jako japonský bestseller číslo 1. Jistě se mnou budete souhlasit, že ne každý bestseller stojí za přečtení či snad za pořízení do vlastní knihovničky. V tomto případě však můžu s klidným srdcem říct, že pokud si tuto knihu přečtete, a třeba i koupíte, neuděláte chybu. Tím spíš pokud máte rádi knihy, Malého prince a jisté zvířátko připomínající velkou kouli chlupů.
Japonský spisovatel Sósuke Nacukawa, který je mimo jiné i lékařem a scénáristou, nás seznamuje se středoškolákem Rintaróem Nacukim. Rintaró je vášnivý knihomol, jenž většinu života strávil se svým dědečkem v jeho knihkupectví-antikvariátu. Po dědečkově smrti se Rintaró chystá knihkupectví zavřít, avšak v tu dobu se u něho zjeví mluvící kocour, jenž ho žádá, aby mu pomohl zachránit knihy. Spoustu knih, které jsou uvězněné, osamělé a nemilované.
Když jsem se do čtení pouštěla, netušila jsem, co přesně bych měla čekat. Ještě nikdy jsem nečetla žádnou knihu od japonského autora a vzhledem k tomu, že japonská kultura se liší od té naší evropské hned v několika směrech, bylo mi jasné, že tohle počtení bude trochu jiný šálek kávy. A nemýlila jsem se.
Příběh se zpočátku odvíjel pozvolně. Autor nám přibližoval život introverta a knihomola Rintaróa, a poodkrýval, co všechno pro něho znamenal jeho zesnulý dědeček. Když se objevil mluvící kocour, s nímž se Rintaró vydal zachraňovat knihy, okamžitě se mi vybavil Malý princ. U těchto výletů na zvláštní místa a setkávání se s podivnými lidmi (a jejich ještě podivnějšími názory) nešlo nečíst mezi řádky. Klobouk dolů před autorem a jeho spisovatelským umem! Dokázal utkat několik příběhů, které poté jako tenký závoj přehodil přes novodobé problémy dnešního světa a nechal na čtenáři, zda se rozhodne ten závoj nadzvednout a podívat se zblízka a pečlivěji, co pod sebou skrývá. Ne vždy to bylo příjemné, jelikož si tak spousta z nás mohla uvědomit něco, co si na sobě a na svém vlastním životě nevšimla...
Na rozdíl od Malého prince, jehož některé pasáže a myšlenky mi dodnes zůstávají záhadou, je tato kniha snáze pochopitelnější. Velice se mi líbilo, že autor kladl důraz na „věci“, které by měly být pro tento svět samozřejmostí, ale realita je bohužel úplně jiná. Mladším čtenářům (a vlastně i těm dospělým) pomůže příběh pochopit, co by pro nás měly znamenat knihy. Proč bychom neměli váhat s pomocí druhým či si snad pokládat hloupou otázku: Proč bych měl pomáhat, když se mě to netýká? A také abychom si přestali ukazovat na druhé a odsuzovali je, ale spíš sami sobě nastavili zrcadlo a se změnou nejprve začali u toho člověka, kterého tam právě vidíme.
Kocour, který zachraňoval knihy není knihou plnou akce a napětí, ale takovou, která vám nabídne celou škálu moudrých myšlenek a podnětů ke zvážení. Půjde s vámi bok po boku a pomůže vám zamyslet se a proměnit, pokud o to budete stát.

Lusa
05.04.2024 3 z 5

Zřejmě jsem očekávala trochu jiný příběh, než který jsem dostala, ano bylo to svým způsobem čtivé, ale takové nijaké.


PepeA
24.03.2024 3 z 5

Knížku jsem si koupil, protože mám rád kočky i knihy, takže mě ten název vyloženě uchvátil. Kniha mi ale přišla spíš jako určená pro mládež, která si vztah k četbě teprve buduje, nám, starým zkušeným čtenářům, toho moc nepřinese, i když námět je celkem zajímavý. Ani dialogy 14letých mi moc neseděly, ale třeba je to v Japonsku normální. Takže pro mladé dobrá volba, pro starší už méně.

zaz
12.03.2024

(SPOILER) Příběh se mi líbil. Kamarádství nás obohacuje prožitkem přítomna, magická chvíle sdíleného, probíhajícího okamžiku....

uzivatel35424
21.02.2024 5 z 5

Velmi roztomilé filozofické dílo, které mě moc bavilo. Je to o klukovi, který hledá knihy v labyrintech a vlastně i sám sebe, doprovází ho přitom kocour a později i kamaradka. Přiznám se, ze miluju japonskou kulturu a kočky, takže jsem po knize sáhla hlavně díky tomu, ale prijemne mě překvapila. V knize najdete i spoustu odkazů na jiné klasické autory, které si rada přečtu.

iLuciferie
09.02.2024 2 z 5

Knížku jsem si vybrala kvůli ČV, nicméně to podle mě tedy NENÍ knížka, "jejíž hlavní postava je milovníkem koček", alespoň já jsem tam tedy nic takového nezaznamenala. (To jen jako upozornění pro případné "perfektionisty" z diskuzí :) )
Kniha má určitě pěknou myšlenku a poselství, ze začátku mě i bavila, ale tak od půlky mi to vlastě přišlo pořád dokola to samé (některé věty se tam opravdu i opakovaly), takže jsem se ke konci až musela nutit, abych ji dočetla.

Anor505
09.02.2024 4 z 5

Opět se mi stalo, že jsem měla po přečtení anotace očekávání úplně jiná. Nakonec jsem dostala zajímavé dílko, které ve fantasy kabátku schovává filozoficky laděný příběh o vztahu ke knihám i k sobě samým. Děj plyne spíš pomaleji a nutí čtenáře k zamyšlení, a i když kniha zpracovává jiné téma, tak mi něčím připomínala Půlnoční knihovnu.

manka71
08.02.2024 2 z 5

Dvě hvězdičky za myšlenku. Jinak příběh dost nudný.

Ishir
07.02.2024 3 z 5

Kniha mě nenadchla.

Jana512
25.01.2024 5 z 5

Příběh chlapce, kterému radí kocour, jak si svět rozděluje knihy - podle přístupu čtenářů k nim. Pro některé jsou zdrojem poučení, pro jiné nemají žádnou cenu, pro další (nakladatele) jsou jen zdrojem zisku, protože vydávají knihy jen podle popularity. Pro další zdrojem poznání pravých hodnot pro život, aby člověk byl schopný jej dobře a smysluplně prožít. Tak osiřelý chlapec, jehož dědeček byl knihkupcem a naučil jej lásce ke knihám, poznává pravé hodnoty podle toho, jak je znal od dědečka, a tak i čtenáře vede k tomu, aby mu knihy byly opravdovým zrojem poznání a ne honbou za populárními tituly, ani za množstvím přečtených knih. Myslím, že každý z nás si může odnést poučení do svých čenářských návyků. Kniha se mi moc líbila a proto moc doporučuji!

zuzu8480
12.01.2024 4 z 5

Ne že by to byla jedna z těch knih, které nemůžete odložit, jak jsou napínavé a nutí vás číst dlouho do noci, ale byla moc milá a řadím ji opět mezi ty, po kterých bych normálně nesahnula, ale díky čtenářské výzvě se mi dostala do ruky a moc, opravdu moc mile me překvapila!

luckavarg
10.01.2024 5 z 5

Takové milé pohlazení po duši. Četla jsem ji právě v tu dobu kdy jsem měla.

Ronnie68
05.01.2024 3 z 5

Kniha je relativně útlá... Obsahuje celkem jen 6 kapitol ... Kde hlavní hrdina v doprovodu mluvícího kocoura se snaží v různých knižních světech napravit jisté nešvary a špatnosti páchané na knihách (např.: Rychločtení, či přímo ničení knih) ... Celkem se to i dalo číst ...

Moška
11.12.2023 5 z 5

Tohle mne naprosto nadchlo. Všechno je to pod povrchem a je to úžasné.

dagmar7365
05.12.2023 4 z 5

Fantasy pohádka pro milovníky knih. Příběh jako takový mi místy přišel až moc předvídatelný a jednoduchý, až jsem přemýšlela, jestli není jen špatně zařazená a místo literatury pro dospělé nepatří do dětské. Ale nakonec si mě získal. Závěr a celkové vyznění je moc pěkné. Takové milé čtení, které toho hodně ukrývá pod povrchem.

KristynaKohleo
20.11.2023 2 z 5

Trochu prosté a hodně nudné.

Kristulda
13.11.2023 3 z 5

Japonské autory nečtu a už vím proč. Mě to prostě tolik nesedlo, ale ne tím, že by ta myšlenka knihy byla špatná,ale bylo to zpracované způsobem,který mě neoslovil.

knihttik
15.10.2023 3 z 5

Kniha pro náruživé čtenáře, jež čtou vše, vždy a všude, bez ohledu na okolnosti. Zároveň jde o knihu pro ty jež nečtou vůbec, čtení odkládají, knihám se vyhýbají, pro ty je určena možná ještě více. Proč?

Bětuu
31.08.2023 3 z 5

Musím říct, že jsem to čekala lepší. Nějak mě popisovací pasáže nezaujaly a příběh byl fantasy trochu divný, jinak byla kniha taková pěkná.

keselylenka
27.08.2023 2 z 5

Kdyby to byla pohádka pro děti, dala bych asi více hvězdiček. Takhle mi to přišlo velmi jednoduše napsané a postavy a co s nimi bude dále mě vlastně ani nezajímalo.

Štítky knihy

kočky japonská literatura knihkupectví bibliofilie, bibliofilství, knihomilství antikvariáty mluvící zvířata knihy

Autorovy knížky

Sósuke Nacukawa
japonská, 1978
2022  71%Kocour, který zachraňoval knihy

Kniha Kocour, který zachraňoval knihy je v

Právě čtených9x
Přečtených281x
Čtenářské výzvě97x
Doporučených9x
Knihotéce130x
Chystám se číst209x
Chci si koupit83x
dalších seznamech6x