Kocour, který pozoroval lidi

Kocour, který pozoroval lidi https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34557/kocour-ktery-pozoroval-lidi-34557.jpg 4 33 17

Bengálský kocour Billi žije na mangovníku nedaleko městečka a sleduje se zájmem lidské počínání. Hlavně přátelství mezi psem a malou holčičkou v něm vyvolává zvědavost. Aby se dozvěděl o lidech víc, vydává se Billi na dlouhou cestu, na níž se dozvídá, co si o lidech myslí ostatní zvířata, a která skončí dojemným přátelstvím. Jeffrey Moussaieff Masson nadělil dárek nejen milovníkům koček. Kouzelný příběh o první kočce domácí je současně alegorií o víře a nás lidech.... celý text

Literatura světová Romány Příroda, zvířata
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Cat Who Came in from the Cold , 2008


více info...

Přidat komentář

Alena_S
22.06.2022 4 z 5

Vlastně jednoduchý námět: Kocourek si hledá cestu k lidem, putuje divokou bengálskou krajinou a mluví se zvířaty, co už s lidmi žijí.
Jejich zkušenosti ale spíš odrazují. Tady musím souhlasit s MichelleS níže: člověk je zde líčen jako bezcitný špatňák utiskující všechny němé tváře a zabíjející je hlava nehlava. Zároveň ale zvířata připouštějí, že mají v misce, takže i ta skutečně zneužívaná to nějak vydrží.
Kéž bychom mohli zvířátkům vysvětlit, jak jsme si v tomhle podobní: Ona nás vidí jako někoho, kdo je zavřel, ale sám smí po libosti přicházet a odcházet. A nás přitom řídí pohledávky, termíny, splátky. Mimo jiné i proto, pokud je to páníček hodný a pečující, aby bylo co do té misky dát.
A kocour je dál odhodlán stát se první ochočenou kočkou v dějinách.
Odměnou je mu happyend plný neuvěřitelných setkání, vyjasněných nedorozumění a jedním napraveným blbcem. Vypadá to cynicky, strhnout hvězdu za šťastný konec, ale prostě se tomu nedalo věřit. :(

Ana72154
05.01.2019 2 z 5

Kniha mě zaujala svým názvem. Čekala jsem od ní ale něco jiného :-/ Já osobně tento literární útvar nevyhledávám.


rarášek
11.10.2018 5 z 5

,, Dvounožec, který bude rozumět duši zvířat, se teprve musí narodit, " konstatovala tehdy slonice."
Kocour, který pozoroval lidi je knížka inspirovaná indickou pověsti o tom, jak první kočka přišla k lidem. Hlavní postavou je kocour Ballí, který se začne cítit osamělý, ale zároveň nechce přijít o svou nezávislost. Proto se vydá na cestu, aby se zeptal zvířat žijících s lidmi, jestli jim toto soužití vyhovuje. Pro mě jako člověka, který má doma dvě kočkovité šelmičky, byla tato kniha nádherné prožití příběhu úplně první kočky, jak to třeba mohlo být. ❤️❤️ Není to jen o kočce, ale i o zvířatech, které Ballí potká, o víře a poznání. Kniha je kraťounká a čtivá. Je to rozhodně kniha, která vás donutí i k zamyšlení.

tomasek5287
13.06.2018 4 z 5

Toho filozofování mohlo být klidně víc! Příjemně čtivá, útlá knížka, ve které se dozvídáme mnoho z buddhismu a samozřejmě také ze vztahu člověka ke zvířatům. Nutno říct, že číst o pohledu zvířat na naše chování k nim je velice zarážející a smutné. Některé části byly srdceryvné, některé veselé a jak už jsem řekl filozofování si tady užijete, prakticky je o tom celá knížka, ale pro mě toho mohlo být trochu víc, jako třeba od pana Coelha.

certik003
28.03.2018

Milé čtení. Pořád říkám, že by téhle planetě bylo líp, kdyby tady nebyli lidi...

Elulilinka1
19.06.2017 5 z 5

Náááááááááááááááááááááááááááááááááádherná.
To je kniha, která by měla sednout úplně každému. A jelikož kočky plně zbožňuji, lepší knihu snad už nenajdu.

MichelleS
26.03.2017 1 z 5

Tahle knížka asi není pro mě ta pravá. Vůbec mi nesedlo promíchání příběhu tvářícího se jako pohádka "Jak kočka začala žít s lidmi" s výklady indické mytologie a náboženství a mravoučným kázáním, jak jsou lidi špatní a zvířata hodná. Tedy ne že bych měla nějaké naivní představy o lidské dobrotě a nevinnosti, ale mám raději, když něco vyplyne z příběhu; bez toho karatelského namyšleného vychovávajícího tónu.

Corly
19.02.2017 4 z 5

Fajn, že byla malá a útlá a poměrně dobře se četla...jen jsem koupila kvůli obálce a názvu :-), a v Levných knihách, tak jsem ani moc nestudovala obsah. :-) Tak mně mírně nepasovalo to východní prostředí a "coelhovský" styl...,ale čtení a bohužel smutná pravda o zvířátkách a nás lidech :-(...pěkné...Kéž by to někomu otevřelo víc oči...

candy72
03.05.2016

Na jednu stranu, východní náboženství často tvrdí, jaký mají krásný vztah ke zvířatům, ale podívejte se na skutečnost.
Krásná knížka :')

Boboking
08.04.2016 4 z 5

Proč se kočky, ta úžasná stvoření, stala našimi domácími mazlíčky? Na to zde odpověď nenajdete, protože vlastně my, lidé, jsme se stali jejich mazlíčky. Příběh vyprávěný jakoby staroindická legenda nám prostřednictvím kočky bengálské Billí předkládá možnou verzi, která kočka se poprvé rozhodla "využívat" přívětivosti dvounožců. Výborné, doporučuji.

Makropulos
02.08.2015 5 z 5

Mám ráda kočky, jejich nezávislost i jejich chování. A tahle úžasná kniha mi dala ještě trošku jiný pohled a pochopení těch úžasných zvířat.

Evus
18.09.2014 3 z 5

Na jednu stranu zajímavá bajka o tom, jak se lidé chovají ke zvířatům a jak to zvířata vnímají. Na druhou stranu styl, kterým je kniha napsaná (jak samo vydavatelství na obálce uvádí, "coelhovský"), mi moc nesedí. Vlastně jsem dočetla jen proto, že byla kniha tak krátká.

kuceju
01.06.2014 5 z 5

Moc pěkná knížečka, ikdyž s některými myšlenkami tak úplně nesouhlasím, je to opravdu pěkný a originální nápad...

Hřibče
23.11.2012 4 z 5

Kocour, který pozoroval lidi je celkem malinká a i krátká knížečka, která v sobě skrývá krásný a moudý příběh, který je hlavně ke konci velmi dojemný. Děj se často prolíná s východním náboženstvím a porovnává se skutečností. Tyto pasáže mě sice bavili trošku méně, ale i tak byly velmi zajímavé a svým způsobem do knihy patří. Pokud máte doma zvířátko, tak po přečtení této knížky se na něj budete dívat určitě trošku jinýma očima. :)

Tygresa
28.08.2012 5 z 5

Kniha mě velmi zaujala už jenom názvem. Když jsem ji měla poprvé v ruce, řekla jsem si, že ji musím přečíst a světe div se, celý děj mě rychle vtáhl do sebe. Autor krásně popsal vztahy zvířat k lidem a naopak. Věděla jsem, že i v těchto dobách měli lidé nějaké mazlíčky a ani mě nepřekvapilo, že kočky mezi ně nepatří. Se svým vytříbených chování a nutností mít volnost, se kočky málokdy stávaly mazlíčky. Setkání s různými zvířaty, byly velmi propracované, ale někdy mám pocit, že se tyto věci dějí i zvířatům dnes, i když je to zakázané. Tuto knihu bych doporučila všem, co chtějí poznat pár zvířat, která žijí i dnes a zkuste se zamyslet, jak se jim asi dnes vede, jestli to mají horší či lepší.

Bytost na cestě
12.08.2011 5 z 5

Úžasná kniha! Pravdivá, hořká, krásná, bolestná i něžná. Je tam vše nádherně popsáno... O lidském chování ke zvířatům už před 10 000 lety. Jednoznačně mě chytla za srdce!

Aneleh
30.11.-0001 5 z 5

Vážně kouzelná knížečka, co pohladí po duši!

Štítky knihy

kočky

Autorovy další knížky

1998  86%Když sloni pláčou
1999  87%Psi v lásce nikdy nelžou
2005  96%Jejich jest království
2010  84%Kocour, který pozoroval lidi
2004  85%Devatero kočičích životů

Kniha Kocour, který pozoroval lidi je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených9x
Knihotéce14x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x